Γεγονότα

Δράσεις για την Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και οι… "σιωπηλοί αριθμοί" των κρουσμάτων στην περιοχή

koi-kakopoiisi-gynaikon-agrinio4

Δράσεις ευαισθητοποίησης πραγματοποιεί σήμερα ο Δήμος Αγρινίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Ειδικότερα η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου διοργάνωσε εκδήλωση την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 στον πεζόδρομο Χαριλάου Τρικούπη από τις 10:00 έως τις 13:00, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, με  διανομή έντυπου υλικού και θα γίνει ενημέρωση από τα στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας, για το θέμα της έμφυλης βίας.

koi-kakopoiisi-gynaikon-agrinio5

Στο Δήμο Αγρινίου λειτουργεί Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας, ο οποίος αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών/υπηρεσιών για την πρόληψη κι αντιμετώπιση της βίας σε περιφερειακό επίπεδο κι έχει ως στόχο την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και στα παιδιά τους.  Όπως εξηγεί η ψυχολόγος του ξενώνα, τα περιστατικά που έχουν μέσα σε αυτούς τους 18 μήνες φιλοξενηθεί είναι επτά, ενώ και σήμερα στον ξενώνα φιλοξενείται γυναίκα που έχει πέσει θύμα έμφυλης βίας. Σύμφωνα με την ψυχολόγο, ο αριθμός είναι πολύ μικρός σε σχέση με τα κρούσματα της περιοχής, αλλά λογικός, αν αναλογιστεί κανείς την νοοτροπία και τις φοβίες που υπάρχουν γύρω από το όλο πρόβλημα, ιδίως από τις γυναίκες που το αντιμετωπίζουν.  “Δυστυχώς η έμφυλη βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που δεν κάνει διακρίσεις. Ειδικά σε περιόδους κρίσεις όπως αυτές που βιώνουμε. Στην περιοχή μας δυστυχώς υπάρχουν αρκετά κρούσματα έμφυλης βίας, οι οποίες είναι αντιμετωπίσιμες σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Δηλαδή οι γυναίκες που βιώνουν το φάσμα της κακοποίησης, μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία της πρόνοιας του δήμου Αγρινίου , όπου συμβουλευτικά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κάθε γυναίκας χωριστά και από εκεί και πέρα να μπει σε έναν θεραπευτικό κύκλο συμβουλευτικής και αν κριθεί αναγκαίο, να φιλοξενηθεί και στον ξενώνα , ο οποίος εδώ και 18 μήνες λειτουργεί στην πόλης μας”.koi-kakopoiisi-gynaikon-agrinio3

Σχετικά με τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών που λειτουργεί στο Αγρίνιο, η ψυχολόγος αναφέρει ότι :”Με βάση το πόσο γνωστός ήταν ο ξενώνας, το να έχεις επτά γυναίκες φιλοξενούμενες, πέντε ανήλικα παιδιά και μάλιστα τα δύο περιστατικά από αυτά, μεταξύ των οποίων το ένα φιλοξενείται ακόμα μαζί με ανήλικο παιδί, να είναι για μεγάλη διάρκεια φολοξενείας, ήταν καλά για την περιοχή μας.. Γιατί δεν είναι εύκολο η γυναίκα που  ζει στην επαρχία δεν έχει μάθει να εξωτερικεύει το πρόβλημά της και να το κοινωνεί με άλλους φορείς ή με τους δικούς της ανθρώπους ακόμα. Παλεύοντας με στοιχειά και θεριά, γραφειοκρατικά και όχι μόνο, δώσαμε ανακούφιση σε γυναίκες που πραγματικά είχαν ανάγκη ή που ήταν λίγο πριν το τέλος, με το “τέλος” να μπορεί να το μεταφράσει ο καθένας από τη δική του πλευρά…”

Η ίδια εξηγεί ότι το προσωπικό του ξενώνα παρεμβαίνει συμβουλευτικά και στο συμβουλευτικό κέντρο και έχει βοηθήσει περιστατικά να βρουν άλλες λύσεις, χωρίς να έρθουν στον ξενώνα. “Η γυναίκα πρέπει να σπάσει τη σιωπή γιατί μόνο έτσι θα βρει τη λύση. Και θα πρέπει να παραδεχθεί ότι έχει πρόβλημα, γιατί αν δεν το παραδεχθεί δεν πρόκειται ποτέ να βρει λύση…”, αναφέρει η ψυχολόγος του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και παραδέχεται πως η Αιτωλοακαρνανία είναι από εκείνες τις περιοχές τις Ελλάδας με τον μεγαλύτερο αριθμό  περιπτώσεων έμφυλης βίας, χωρίς όμως να μπορεί να υπάρχει επίσημη μέτρηση, αφού οι περισσότερες γυναίκες σιωπούν και βιώνουν μόνες τους τον Γολγοθά…koi-kakopoiisi-gynaikon-agrinio1

Να σημειωθεί ότι  εκκρίθηκε με ΦΕΚ η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση των δομών πρόνοιας και από πόρους του άρθρου 259 του ν. 3852/2010, οι οποίοι, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα αποδίδονται απευθείας στους δήμους που είναι αρμόδιοι για τη λειτουργία της αντίστοιχης υπηρεσίας βάσει απολογιστικών στοιχείων.koi-kakopoiisi-gynaikon-agrinio2

Για τους Ξενώνες Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) η χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και ιδίως της μισθοδοσίας του ως άνω προσωπικού θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είναι ίσως μια καλή ευκαιρία για να λειτουργήσουν και επιπλέον υποστηρικτικές υπηρεσίες για γυναίκες- θύματα βίας, στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι στη δράση συμμετείχε νοσηλεύτρια του Κοινωνικού Ιατρείου, κοινωνικός λειτουργός του ξενώνα και διοικητικό μέλος του ξενώνα.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας κ. Κώστας Καλαντζής σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας ότι ο Δήμος Αγρινίου προσπαθεί να συμβάλει – στο μέτρο των δυνατοτήτων του- στην εξάλειψή τους. «Η βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Χρειάζεται να διαχυθεί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας η αντίληψη της ισότητας και της μη διάκρισης λόγω φύλου. Πέραν των πρωτοβουλιών μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, συμμετέχουμε ενεργά σε ημερίδες και εκδηλώσεις. Μάλιστα το ερχόμενο Σάββατο αντιπροσωπεία μας θα συμμετάσχει στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτοδιοίκησης με θέμα: Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στο επίκεντρο της Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε.

Για κάθε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Δήμου 26413 63406 και 63410.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button