Γεγονότα

Δώρο… άδωρο τα δικαιώματα για τα ελαιόδεντρα

epi-elies-mazemaΟι αιτήσεις ξεκίνησαν αλλά πολλοί αγρότες αδυνατούν
Η ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας ανέβασε το κόστος για τους δικαιούχους

Δυσβάστακτη αποδεικνύεται για πολλούς αγρότες η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για τα ελαιόδεντρα και λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες, αφού το κόστος της αίτησης έχει πολλαπλασιαστεί μετά την εκχώρηση του έργου σε ιδιωτική εταιρεία. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρο Κοτοπούλη, υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις αγροτών που ενώ δικαιούνται την επιδότηση, δεν έχουν τα χρήματα για να κάνουν την αίτηση και να τα πάρουν.

epi-kotopoulisΈως και πέρυσι, η διαδικασία γινόταν μέσω των κατά τόπους αγροτικών ενώσεων, οι οποίες χρέωναν ένα ποσό για την διεκπεραίωση της υπόθεσης. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Κοτοπούλης τα χρήματα αυτά, που κυμαίνονταν γύρω στα 30 με 40 ευρώ ανάλογα με την καλλιέργεια, παρακρατούσαν οι ενώσεις όταν επιδίδονταν τα χρήματα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Με την εκχώρηση όμως του έργου στην  ιδιωτική εταιρεία «GAIA Επιχειρείν» για την επταετία 2014-2020, το κόστος πολλαπλασιάστηκε και κατά μέσο όρο φθάνει τα 100 ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και το ποσό αυτό.
Η εταιρεία GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε. δημιουργήθηκε με βασικό μέτοχο την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ σε αυτή συμμετέχει επίσης η εταιρεία πληροφορικής NeuroPublic. Με την εκχώρηση της αρμοδιότητας για την ολοκλήρωση των αιτήσεων στην ιδιωτική εταιρεία αντί τον αγροτικών ενώσεων, όπως ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια, το κόστος της αίτησης εκτινάχτηκε με αποτέλεσμα να καθίσταται ένα πολύ σοβαρό έξοδο για πολλούς αγρότες που δεν μπορούν να το επωμιστούν. Αν και το θέμα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τις αιτήσεις που κάνουν οι κάτοχοι ελαιόδεντρων αυτή την εποχή.
Προκύπτει δηλαδή το εξής παράδοξο, ότι από τη μία το κόστος της αίτησης αυξάνεται ενώ από την άλλη τα χρήματα τα οποία επιδίδονται με τη μορφή επιδότησης μειώνονται, ζημιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους αγρότες της περιοχής μας. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό αγροτών που τελικά θα χάσουν τα χρήματα, αφού δεν θα μπορούν να καταβάλλουν το χρηματικό αντίτιμο για την υποβολή της αίτησης. Σε κάποιες ακραίες μάλιστα περιπτώσεις, η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα σε επιδότηση και αίτηση, είναι τόση που καθιστά την όλη διαδικασία σχεδόν ασύμφορη.
Θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα τέτοιου είδους κόστος για τους αγρότες, οι οποίοι θα μπορούσαν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στον κρατικό φορέα που είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ  και να λαμβάνουν τα χρήματα της επιδότησης, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Μπορεί το χρηματικό ποσό να μη φαντάζει μεγάλο, αν όμως λάβει κανείς υπόψη την όλη κατάσταση που επικρατεί στην πρωτογενή παραγωγή, αγροτιά και κτηνοτροφία, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι ακόμη και η παραμικρή επιβάρυνση αποτελεί αγκάθι στα πλευρά ενός κλάδου που όχι απλά αγωνίζεται για την επιβίωσή τους, αλλά είναι αυτός επάνω στον οποίο ουσιαστικά βασίζεται η επιβίωση ολόκληρης της κοινωνίας.

Κώστας Καρακώστας

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button