ΔΟΕΠΕΛ: «Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί λόγω έλλειψης εργατικών χεριών και ανομβρίας»
«Η μη συλλογή των καρπών, πέραν της μείωσης του εισοδήματος, δημιουργεί και αισθήματα απόγνωσης»
Σε δυσχερή θέση οδηγούνται οι ελαιοπαραγωγοί περιοχών καλλιέργειας επιτραπέζιων ποικιλιών της χώρας και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του προϊόντος λόγω έλλειψης εργατών γης, αλλά και εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, ιδιαίτερα στις Π.Ε. Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας.
H Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς με ανακοίνωση της επισημαίνει το μέγεθος του προβλήματος, κάνοντας λόγο για σημαντική επιβράδυνση της συλλογής, επιρρίπτοντας ευθύνες στις πολιτικές των αρμοδίων υπουργείων τα προηγούμενα χρόνια, για την επίλυση του προβλήματος της μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης.
Η ανακοίνωση της ΔΟΕΠΕΛ:
«Λίγο πριν την λήξη της συγκομιδής του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας “Χαλκιδική” της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου (2022/23), διαπιστώνεται μείωση της συγκομιδής με την ποσότητα που συγκομίσθηκε μέχρι στιγμής να φθάνει περίπου στο 60% της παραγωγής, με πιθανή εξέλιξη ποσότητα του προϊόντος να οδηγηθεί μελλοντικά στην ελαιοποίηση (απόσυρση).
Η συλλογή του πράσινου ελαιοκάρπου της ποικιλίας «Κονσερβολιά» έχει επίσης επιβραδυνθεί με βασική αιτία κυρίως την έλλειψη εργατικών χεριών, την παρατεταμένη ανομβρία στις περιοχές παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού. Εκτιμάται ότι, ούτε το 35% της εσοδείας δεν έχει ακόμη συγκομιστεί.
Η ολιγωρία που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες τους στην επίλυση του προβλήματος μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης από τις όμορες χώρες, έστρεψε μεγάλο αριθμό αυτών των εργατών προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η σημερινή έλλειψη αυτών των εργατών έχει σαν συνέπεια την σημαντική αύξηση των ημερομισθίων και του κόστους παραγωγής του προϊόντος, κυρίως όμως η μη συλλογή των καρπών, πέραν της μείωσης του εισοδήματος, δημιουργεί και αισθήματα απόγνωσης».