ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Documento: «Το κρίμα στο λαιμό σου Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Κοσμά»

Του Βαγγέλη Τριάντη

Μάλλον δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κοσμάς τις κρίσιμες ώρες που βιώνει η ελληνική κοινωνία, με το θέμα του κορωνοϊού.

Την ώρα που η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα, σχολεία κλείνουν, ακολουθούν τα δικαστήρια και γενικότερα οι πολίτες προτρέπονται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα φύλαξης, ο Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας σε εγκύκλιο που εξέδωσε όχι μόνο προτρέπει τους πιστούς να κοινωνούν και μάλιστα τακτικά αλλά χαρακτηρίζει «θολωμένους και άγευστους θείας χάριτος» όσους προειδοποιούν για τη μετάδοση της ασθένειας από τη Θεία Κοινωνία.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται εδώ είναι τι κάνει βέβαια η πολιτεία. Στην περίοδο της κορύφωσης του ιού δεν μπορεί να προτρέπονται οι πολίτες να κοινωνούν. Πολλώ δε μάλλον όταν κατά κύριο λόγο στις Εκκλησίες πηγαίνουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Σε περίπτωση που ο ιός εξαπλωθεί ταχύτατα και μάλιστα σε ευπαθείς ομάδες ο Σεβασμιότατος πιστεύει ότι έτσι προφυλάσσει τους πιστούς; Ή μήπως η προστασία τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θεωρεί ότι κλονίζει την πίστη τους ότι είναι επίθεση στην πίστη και το θρησκευτικό αίσθημα; Καμία επίθεση δεν συμβαίνει, απλά υπέρτερο συμφέρον όλων είναι το δημόσιο συμφέρον και η προστασία της δημόσιας Υγείας και καλό είναι να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

Ήδη το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην ανακοίνωση που εξέδωσε, εμμέσως πλην σαφώς περνούσε το μήνυμα στους πιστούς να εναρμονιστούν με τις οδηγίες των γιατρών και του ΠΟΥ.

«Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι΄αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών».

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο του Μητροπολίτη Κοσμά, η οποία αναρτήθηκε στο agriniopress.gr.

«Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

Με τη σύντομη αυτή Εγκύκλιο έρχομαι εκτάκτως να υπογραμμίσω δυό αλήθειες τις οποίες, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οφείλουμε όλοι μας να πιστέψουμε, να δεχθούμε, να βιώσουμε και να ομολογήσουμε.

Τις τελευταίες ημέρες ενέσκηψε μία επιδημία η οποία, όπως παρουσιάζεται, έφερε και φέρει ανησυχία, ταραχή, φόβο και αγωνία.

Η πρώτη αλήθεια είναι ότι είμαστε άνθρωποι αδύναμοι. Όσο και αν λέμε ότι είμαστε δυνατοί και άφοβοι, τώρα τρομοκρατηθήκαμε. Δεν πρέπει, όμως, να αποθαρρυνθούμε, να χάσουμε το θάρρος μας, την ειρήνη, τη χαρά μας.

Δεν είμαστε μόνοι μας. Είμαστε πλάσματα του Παντοκράτορος Τριαδικού Θεού. Ζούμε κάτω από την προστασία Του και την αγάπη Του. Εκείνος είπε «εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας των αιώνων» (Ματθ. κη’, 20). Το σκεφτόμαστε αυτό;

Όλοι μας, με υπακοή στις οδηγίες υγιεινής για την προσωπική μας ασφάλεια και για την βοήθεια των αδελφών, των συνανθρώπων μας, ας αφήσουμε και τον εαυτό μας στα χέρια του Κυρίου μας, με ειρήνη και γαλήνη.

Παράλληλα, να προσευχόμαστε να άρη ο Κύριος την επιδημία αυτή, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη για τα πολλά αμαρτήματά μας. «Ημάρτομεν, ηνομήσαμεν» αγαπητοί, ελυπήσαμε και προσβάλαμε τον ουράνιο Πατέρα μας. Οι πολλές αμαρτίες μας δεν είναι ανεύθυνες για τις δοκιμασίες μας. Ναι, αγαπητοί. Όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, οφείλουμε να μετανοήσουμε.

Ας αναφέρουμε τώρα και την δευτέρα αλήθεια.

Με αφορμή αυτή την επιδημία βρήκαν την ευκαιρία μερικοί έξυπνοι, στην πραγματικότητα θολωμένοι και άγευστοι θείας χάριτος, να καλέσουν τους χριστιανούς να απομακρυνθούν από τη Θεία Κοινωνία για να μη μεταδοθή, όπως είπαν, η ασθένεια από την ιερά λαβίδα με την οποία κοινωνούν όλοι οι χριστιανοί.

“Πολλοί ασθενείς όταν κοινώνησαν ανέκτησαν την υγεία τους και θεραπεύθηκαν!”

Αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν τι είναι μέσα στο Άγιο Ποτήριο όταν γίνεται Θεία Λειτουργία και μεταλαμβάνουν οι πιστοί; Γνωρίζουν ότι μέσα στο Άγιο Ποτήριο και στην ιερά λαβίδα είναι «Χριστός ο Κύριος»; Ο Χριστός δεν είναι απλά ένας άνθρωπος. Είναι ο Θεός ο Άναρχος, ο Αιώνιος, ο Οποίος εσταυρώθη και Ανέστη! Ενίκησε τον θάνατο και χαρίζη Ζωή και υγεία, χαρίζει Ανάστασι, κατά χάριν θέωσι, στον άνθρωπο.

Ας γνωρίσουν οι πολέμιοι της Θείας Κοινωνίας ότι οι Απόστολοι, οι Αποστολικοί Πατέρες, οι Μάρτυρες, οι Όσιοι, οι Νεομάρτυρες ζούσαν με λαχτάρα για το Άγιο Ποτήριο και ότι για την αγάπη του Χριστού μας έφθασαν στο μαρτύριο. Αν δεν το γνωρίζουν, ας μάθουν ότι πολλοί ασθενείς όταν κοινώνησαν ανέκτησαν την υγεία τους και θεραπεύθηκαν!

Ας το διακηρύξουμε κι εμείς παντού. Ο Χριστός δεν μεταδίδει ασθένειες, αλλά ευλογία και ζωή. Μέσα στο Άγιο Ποτήριο είναι ο Χριστός. Μεταλαμβάνοντας, κοινωνούμε τεθεωμένο Σώμα και Αίμα Χριστού και όχι μια τροφή ανθρωπίνη. Μη φοβώμαστε, λοιπόν. Τακτικά να κοινωνούμε και να ζητούμε τη βοήθεια του Παντοδυνάμου Κυρίου μας.

Όταν, ως Έλληνες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί, μετανοήσουμε και με προσευχή ζώσα και αξία ετοιμασία λαμβάνουμε την Θεία Κοινωνία, μη φοβόμαστε. Ο Κύριος μας αγαπά και δε θα μας εγκαταλείψη.

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

Πάντοτε με σταθερότητα στην πίστι μας προς τον Παντοδύναμο Τριαδικό μας Θεό και προς την μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου, υπακούουμε, όπως αναφέραμε, ταυτόχρονα και προς τις απαιτούμενες οδηγίες υγιεινής για την προσωπική μας ασφάλεια.

Γι’ αυτό, κατόπιν της αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, έως την 29η Μαρτίου αναστέλλεται η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, της Σχολής Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και της Μελέτης της Αγίας Γραφής.

Επίσης, τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου θα λειτουργούν καθημερινά για μία ώρα (από 10:00’ έως 11:00’).

Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί θα τελούνται όχι μόνο σε έναν Ιερό Ναό, αλλά κανονικά σε όλους τους Ενοριακούς Ναούς.

Εύχομαι ολοψύχως καλό υπόλοιπον Μεγάλης Τεσσαρακοστής».

documentonews.gr

12 Σχόλια

 1. Το κουβαδακι με το οποιο το παιδακι παιζει το καλοκαιρι στο γυαλο αδυνατει να χωρεσει εντος του το υδωρ του ωκεανου!(Μελετησε το βιο του αγιου Αυγουστινου επισκοπου Ιππωνος Καρχηδονος!)Τοιουτοτροπως και το μικρο(πεπερασμενο) ανθρωπινο μυαλουδακι δεν εχει την δυνατοτητα να αντιληφθει δια της λογικης τον απειρο Θεο!Καλη φωτιση αδελφε μου!Για να συμβει ομως αυτο πρεπει εσυ να ανοιξεις την ψυχη σου ,σε διαφορετικη περιπτωση θα εισαι σαν ενα ερμητικα κλειστο δοχειο εκτεθειμενο στη βροχη,περιμενοντας να γεμισει νερο!Καλη μετανοια σε ολους μας!

 2. Επειδη δυσκολευομαι να εννοησω πως ειναι δυνατο,δεκα θαμωνες στο καφενειο του χωριου μου να αποτελουν απειλη για τη δημοσια υγεια,ενω πενηντα και πλεον που ηταν τη κυριακη στον αγιο δημητριο στο καινουριο στη χειροτονια του διακου,δεν εθεταν σε κινδυνο την υγεια κανενος.Εκτος και παραδεχτουμε οτι ο δεσποτης με τα χρυσουφαντα ρουχα του εξασφαλιζε και προστατευε το ποιμνιο. Δεκτη οποια εξηγηση και απο τους εδω συνομιλητες.

 3. Για τη περιπτωση της ασθενους 31 στη Κορεα και ειδικοτερα στη ΝΤΑΕΓΟΥ,που εκκλησιαστηκε στην εκει εκκλησια,και ειναι η αρχη πολλων μολυνσεων με τον ιο τι εχουν να μας πουν οι υπερμαχοι της αληθειας του θεου ? Στο ευροπαικο ιραν θα γινουν γνωστα τα αποτελεσματα ιχνηλατησης των κρουσμστων ?η θα τα σκεπασει το μαυρο ρασσο των χριστιανοταλιμπαν ? που αδιαφοροντας για τη ζωη των προβατων τολμουν να συγκεντρωνουν στο μαντρι για χεοροτονιες,παρα τις απαγορευσεις.

  1. Αυτο που εχουμε να σου πουμε πλανεμενε αδελφε ειναι οτι προσευχομαστε για εσενα να σε φωτισει ο Θεος,να αποκτησεις πιστη και να μαθεις και ορθογραφια!Βγαινεις και απτεσαι θεματων τα οποια απεχουν παρασαγγας,απο τον ηθελημενα σκοτεινο σου νου ενω αγνοεις τους στοιχειωδεις κανονες γραφης.Καλη μετανοια σε ολους μας!

   1. Αγαπητέ υλασθυτι ο άνθροπος δεν κρίνετε από τον οθρογραφηα. Προσεύχομαι ιλικρινα για σενα. Σε πιρακε ι ορθγραφηα του ακοσμου εσένα που δεν ξέρεις να βάζεις τόνους ούτε διαστήματα και ο γραπτός σου λόγος είναι γεμάτος ππροσβολή και μίσος επειδή σου θηξαμε τον παπά. Τελικά βλεπο χαιρομε που ο κόσμος απαντά στη μισαλλοδοξία σας.

 4. Ο επίσκοπος Κοσμάς μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας του Θεού.

  Αυτό φυσικά είναι ακατανόητο για τον συντάκτη του Βαξεβάνη και για τον μόνιμο αντίπαλο της Εκκλησίας που υπογράφει ως Άκοσμος Αιτωλός.

 5. Απολυτως σωστα ομιλει και γραφει ο σεβασμιωτατος μητροπολιτης κ. Κοσμας!Κατα τις δυσκολες αυτες ημερες που λυσσα ο διαβολος πολυ περισσοτερο θα επρεπε να στρεψουμε την ψυχη μας προσευχομενοι προς τον Κυριον μετανοουντες και μετεχοντες εις το ποτηριον της ζωης! Δεν κινδυνευουμε απο κανεναν ιο, εαν εχουμε προστατην και οδηγον στην ζωη μας τον Υιον του Θεου!Η νεα ταξις πραγματων ,του μισανθρωπου οργανον, προσπαθει να οδηγησει καθε ψυχη στην απομονωση σφυροκοπωντας αυτην με λογισμους απελπισιας.Εκει που σταματα η λογικη αρχιζει η πιστις,το υπερλογον .Χρησιμοποιωντας ο πεπερασμενος ανθρωπινος νους μονο την λογικη, στερειται της δυνατοτητος να ψηλαφει και να αντιλαμβανεται την απειρο αγια Τριαδα δια της υπερλογου πιστεως.Στωμεν καλως!Καλη μετανοια σε ολους μας,καλο υπολοιπο της αγιας Τεσσαρακοστης και ας εχουμε καλους λογισμους!Μετα την Σταυρωσιν ακολουθει η ενδοξος Αναστασις του Κυριου ημων Ιησου Χριστου!Ο Ιησους Χριστος ειναι ο αιωνιος νικητης!

 6. Καλό θα ήταν να μην κρίνετε κανέναν, πόσο μάλλον ένα Άγιο άνθρωπο, τον π. Κοσμά!! Η επιστήμη δεν είναι αντίπαλος της πίστης μας, ίσα ίσα που είναι σύμμαχος στο να κατανοήσουμε επιστημονικά ότι είμαστε δημιούργημα του Θεού. Αξίζει κάποιος να διαβάσει για τη ζωή του ιερομόναχου της Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας Χρύσανθου Κατσουλογιαννάκη , εφημέριο των λεπρών της Σπιναλόγκας. Επιστημονικά δεν μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός.. αλλά όταν υπάρχει η θερμή πίστη όλα είναι εφικτά. Μπορεί κάποιος να μελετήσει τους τρεις (3) τελευταίους αγίους της εκκλησίας μας, να μάθει για τα θαύματα που έκαναν και ακόμη να γνωρίσει ανθρώπους που η επιστήμη σήκωνε τα χέρια ψηλά.. αλλά οι άγιοι μας με τα χέρια ψηλά και με πίστη στην καρδιά προσεύχονταν θερμά και τους έκαναν καλά. Εννοείται ότι «θα πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής σε όλα, πλην αυτών που λέγονται και αφορούν την Ορθοδοξία και τα μυστήρια της Εκκλησίας του Ιησού». Ας μην ολιγοπιστούμε και ας μην φοβόμαστε, ας παραμείνουμε ψύχραιμοι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και ας προσευχόμαστε ο Θεός να μας ελεήσει. Μία δοκιμασία είναι, θα περάσει.. ας μην χάσουμε την ελπίδα μας και την πίστης μας. Είθε να μελετήσουμε, να γνωρίσουμε, να πιστέψουμε! Τότε όλα θα μας φαίνονται διαφορετικά. Λυπούμε και ζητώ συγνώμη από όσους σκανδάλισα. Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή!!!

 7. Και μονο αυτο που λεει αποτελει αποδειξη της ανευθυνοτητας που τον διακρινει,αλλα τι περιμενουμε δεν ξεχναμε και τα καστανα και τοσα αλλα,μηπως ομως πρεπει να παρεμβει καποια αρμοδια αρχη ?δηλαδη τα φροντηστηρια ελεγχονται οι ανευθυνοι χριστιανοταλιμπαν δεν ελεγχονται ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button