ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

ΔΙΣ: Συνεχίζεται κανονικά η ανακριτική διαδικασία για τον Μητροπολίτη Κοσμά

Όπως διευκρίνισε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, το ζήτημα δεν απασχόλησε την συνεδρίαση, τονίζοντας ότι περιμένουν τους ανακριτές

Κανονικά θα συνεχιστεί η διαδικασία σε ανακριτικό επίπεδο για την εξέλιξη της υπόθεσης των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Αυτό απάντησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της ΔΙΣ ο Δημοσιογράφος του PEMTPOUSIA TV Δημήτρης Στρουμπάκος, αναφορικά με την πρόταση την οποία είχε υποβάλει στην Ιεραρχία ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος ώστε η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο.


Όπως διευκρίνισε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, το ζήτημα δεν απασχόλησε την συνεδρίαση, τονίζοντας ότι περιμένουν τους ανακριτές.

Η πρόταση του Μητροπολίτη Μάνης

Υπενθυμίζεται ότι την απαλλαγή των δύο Μητροπολιτών Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά πρότεινε στην Ιεραρχία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος στην εισήγησή του με θέμα «Η αξία, η σημασία και η υπακοή εις το Συνοδικόν Πολίτευμα της Εκκλησίας». Συγκεκριμένα έθεσε υπό την κρίση της σεπτής Ιεραρχίας προτάσεις όπως «να θεωρηθεί λήξαν το εγερθέν γνωστό ζήτημα των δύο αδελφών Ιεραρχών και να τεθεί στο αρχείο για το μείζον όφελος και συμφέρον της Εκκλησίας», αλλά και να συνταχθεί και αποσταλεί, όπου πρέπει, Ειδική Συνοδική Εγκύκλιος της ΙΣΙ «περί της αξίας, ισχύος και πιστής υπακοής στις αποφάσεις της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας υπό πάντων, κλήρου και λαού».

Πως οδηγήθηκε η υπόθεση στους εκκλησιαστικούς ανακριτές

Οι Μητροπολίτες κλήθηκαν σε απολογία από την ΔΙΣ τον περασμένο Αύγουστο σχετικά με την απειθαρχία που τους καταλογίζεται για την περίοδο του Πάσχα ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών. Ωστόσο δεν βρέθηκε “η χρυσή τομή” και η ΔΙΣ αποφάσισε να τους παραπέμψει σε εκκλησιαστικούς ανακριτές για να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα. Ως εκκλησιαστικοί ανακριτές ορίστηκαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΙΣ της 26ης Αυγούστου ανέφερε: 

“Λαβούσα υπ’ όψιν την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και κατόπιν της από 15ης Ιουλίου ε.έ. αποφάσεώς Της, εδέχθη τους εν λόγω Αρχιερείς για να παράσχουν προφορικές εξηγήσεις αναφορικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειές τους, με τις οποίες εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Μετά την ακρόασή τους θεώρησε ανεπαρκείς τις παρασχεθείσες εξηγήσεις και ζήτησε την εκ μέρους τους επικαιροποίηση των υπεσχημένων κατά την εις Επίσκοπον χειροτονία και την Διαβεβαίωση τους, ως προς την συμμόρφωσή τους προς τις εκάστοτε συνοδικές αποφάσεις. Μετά ταύτα, αρνηθέντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών να αποδεχθούν την πρόταση της Δ.Ι.Σ., όρισε ομοφώνως – δυνάμει του άρθρου 143 του Νόμου 5383/1932 «Περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας» – ανακριτές, διά μεν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, και διά δε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο”.

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

 

Advertisements
Τοπική Διαφήμιση
pap spanakopita 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button