Θέατρο

Aγρίνιο: "O Κύριος Πουρσωνιάκ" από την ΘΕΑΤΡόPolice

pol-boursoniak (640 x 669)Το ΔΗ.ΠΕ,ΘΕ Αγρινίου σε συμπαραγωγή με την “ΘΕΑΤΡόpolice” Θεατρική ομάδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας και Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών/Τοπική Διοίκηση Ακαρνανίας παρουσιάζει σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού, τον “Κύριο Πουρσωνιάκ” του Μολιέρου, στις 31Μαΐου, 1 και 2 Ιουνίου στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου.

Το έργο εξιστορεί τις περιπέτειες ενός απλοϊκού και αγαθιάρη επαρχιώτη, ο οποίος έρχεται στην πρωτεύουσα για να παντρευτεί μια όμορφη νεαρή κοπέλα, η οποία όμως είναι ερωτευμένη με έναν άλλον. Στο τέλος του έργου και μετά από μία σειρά σπαρταριστών επεισοδίων ο κύριος Πουρσωνιάκ επιστρέφει ηττημένος στην πατρίδα του .

Στον “Κύριο Πουρσωνιάκ” βλέπουμε έναν Μολιέρο να γελάει ελεύθερα, να ξεκαρδίζεται –κάποιες φορές– στα γέλια, να παίζει ξένοιαστα, καθώς διαπραγματεύεται μερικά από τα πιο προσφιλή και αγαπημένα του θέματα: το γάμο με το ζόρι και τους κομπογιαννίτες γιατρούς. Όμως στο συγκεκριμένο έργο, ο Μολιέρος μάς κλείνει πονηρά το μάτι, αφού τεχνηέντως ανακατεύει τους «καλούς» με τους «κακούς», έτσι που να μην μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε.

Σ’ αυτή την κωμωδία, που έχει τις ρίζες της στα παραμύθια, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν πρέπει να χαρούμε για το «ευτυχές τέλος» του ζευγαριού ή να συμπονέσουμε τον κακομοίρη τον “Πουρσωνιάκ”. Μήπως τελικά η «Νίκη του Έρωτα» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια «Πύρρειος Νίκη»; Και είναι, άραγε, «μειονέκτημα» το γεγονός ότι κάποιος κατάγεται από την επαρχία;

Η συνεργασία αυτή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ με την “ΘΕΑΤΡόpolice” είναι πολύ σημαντική, γιατί αφενός δηλώνει την ενεργή πολιτιστική δραστηριότητα φορέων, που εκ πρώτης όψεως δεν έχουν σχέση με τον πολιτισμό, αλλά και την ανταπόκριση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ σε τέτοιου είδους ευαισθησίες. Ας μην ξεχνάμε πως ο ουσιαστικός προορισμός ενός ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι η πολιτιστική δραστηριότητα στην περιφέρεια καθώς και η εμψύχωση κάθε πολιτιστικής ευαισθησίας της περιοχής.

Συντελεστές:

– Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνου Κυριακού

– Σκηνικά: Βασίλης Ραμμόπουλος- Νίκος Βελτσίστας

– Επιμέλεια Κοστουμιών: Ντίνα Ζορμπά

– Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδάκης

Παίζουν με αλφαβητική σειρά :

Ζωή Αντωνίου

Δήμητρα Δερτιμάνη

Ντίνα Ζορμπά

Ελένη Καρανίκα

Ελπίδα Μανιφάβα

Χριστίνα Νιάφα

Δημήτρης Ραυτογιάννης

Βάνα Ρόκκα

Φώτης Σαμαντάς

Βασίλης Σβίγγος

Ιωάννα Τσούνη

Γιάννης Χριστογιάννης

και τα παιδιά:

Ειρήνη Γαλαζούλα ,Κατερίνα Κολύδα , Δημήτρης Γαλαζούλας.

pol-poursoniakΗ ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων για την παράσταση

Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών στα Σώματα Ασφαλείας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας και η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών / Τοπική Διοίκηση Ακαρνανίας αποφασίσαμε να στηρίξουμε τη σύσταση της θεατρικής ομάδας « ΘΕΑΤΡόPolice », αποτελούμενη από μέλη μας.

Η προσπάθεια αυτή σκοπό έχει να αναδείξει τον πολυδιάστατο ρόλο του Αστυνομικού στην κοινωνία μας και να ανατρέψει όλα τα στερεότυπα. Ο Αστυνομικός, ως ένστολος πολίτης, είναι κοινωνικά και πολιτιστικά ευαίσθητος και αλληλέγγυος με τους πολίτες.

Η ενασχόληση των μελών μας με δραστηριότητες κοινωνικού-πολιτιστικού περιεχομένου, αποδεικνύει έμπρακτα τον απεγκλωβισμό του Αστυνομικού από πρακτικές του παρελθόντος και τον προσανατολισμό στην ανάδειξη και διαμόρφωση του κοινωνικού του ρόλου.

Έτσι λοιπόν, η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα « ΘΕΑΤΡόPolice », σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, παρουσιάζει στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου τον «Κύριο Πουρσωνιάκ» του Μολιέρου, το Σάββατο στις 31 Μαΐου 2014, την Κυριακή και Δευτέρα 1 και 2 Ιουνίου 2014 και ώρα 21:15΄.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 Παράλληλα, ως εργαζόμενοι στην Ελληνική Αστυνομία, επιθυμούμε η προσπάθεια αυτή να έχει και μια άλλη διάσταση, αυτή της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας.

Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, προσκαλέσαμε φιλανθρωπικά σωματεία της περιοχής μας και συγκεκριμένα, την ΕΛΕΠΑΠ «Βήματα Ζωής για το παιδί με αναπηρία», το Σύλλογο Α.με.Α. – Γονέων & Φίλων «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ», το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» και το «ΧΑΜΟΓΕΛΟ του ΠΑΙΔΙΟΥ» να τοποθετήσουν έναν κοινό κουμπαρά, ώστε όποιος το επιθυμεί να γίνει αρωγός στο έργο τους.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλοι να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button