ΘέατροΡοή Ειδήσεων

ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου: Διαδικτυακή προβολή της παράστασης «Άβολοι Ήρωες» (video)

Το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου συνεχίζει τις διαδικτυακές προβολές  με μία ξεχωριστή παράσταση με τίτλο «Άβολοι Ήρωες»  που ανέβηκε στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου, το έτος 2017 στη σκηνή του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου με τεράστια ανταπόκριση από πλευράς του κοινού και συνεχείς παρατάσεις.

Η παράσταση είναι μια σκηνική παρουσίαση του πολιτικού λόγου «I Have a Dream» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε συνδυασμό με αποσπάσματα από το έργο του Ρήγα Φερραίου «Τα δίκαια του Ανθρώπου».

Σύλληψη ιδέας, δραματουργική επεξεργασία: ΑΣΠΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

Σκηνοθεσία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Εικαστικό περιβάλλον: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΤΣΑΡΗΣ

Μουσική επιμέλεια/video: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ

Παίζουν: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Λίγα λόγια το έργο

Αυτοί που ονειρεύτηκαν είναι νεκροί, δολοφονημένοι. Πέρασαν έτσι «βολικά» στην αθανασία του ήρωα.

Ο ένας, …ο Ρήγας Φεραίος…, μέσα σε χρόνια σκληρού δεσποτισμού, κάνει μια ορμητική προβολή στο μέλλον και ονειρεύεται το 1797 την εθνική απελευθέρωση αλλά και ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα για τη χώρα του, στηριγμένο στις αρχές της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας αλλά και της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης.

Ο άλλος, …ο M.L.King…, το 1963 «έχει ένα όνειρο» και εκφωνεί τον περίφημο λόγο του, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην απάλειψη με νόμο των φυλετικών διακρίσεων. Τα επόμενα χρόνια όμως στρέφεται στα ίδια τα θεμέλια των διακρίσεων και υποστηρίζει ότι οι νόμοι αυτοί είναι άχρηστοι, αν δε συνοδεύονται από

αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών δικαιωμάτων. Είναι τότε που περιγράφει τη χαώδη κατάσταση που χωρίζει τον φτωχό από τον πλούσιο πολίτη της χώρας του ανεξαρτήτως χρώματος- και ζητά αλλαγές στην κοινωνία.

Ανάμεσά τους ένας σύντομος λόγος του Α. Gramsci, σαν γέφυρα συνάντησης και των τριών απ’ όπου ατενίζουν το παρόν μας.

Υπάρχει άραγε λόγος να θυμηθούμε όχι απλώς τα ονόματα αυτών των ανθρώπων, αλλά το όνειρό τους για έναν μελλοντικό δίκαιο κόσμο, έτσι όπως το άρθρωσαν οι ίδιοι στα κείμενά τους και στους λόγους τoυς;

Υ.Γ. Ο τίτλος «ΑΒΟΛΟΙ ΗΡΩΕΣ» προέρχεται από το ομώνυμο ποίημα που γράφτηκε από τον Κ. Χάιμς, λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του M.L.King.

Άσπα Καρακώστα

Το θεατρόφιλο κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την παράσταση  δωρεάν στο επίσημο μας κανάλι στο youtube ή στο ανανεωμένο μας site: www.dipethe-agriniou.gr

Το  video είναι διαθέσιμο για το κοινό παρακάτω:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button