ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Φωτιά στο Μάτι: Πώς θα διοριστούν στο Δημόσιο οι συγγενείς των θυμάτων και οι πυρόπληκτοι

Στη δημοσιότητα η εγκύκλιος που ορίζει τα κριτήρια διορισμού στο Δημόσιο των συγγενών θυμάτων και αναπήρων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική

Τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις που πρέπει να συγκεντρώνουν οι συγγενείς θυμάτων αλλά και οι ανάπηροι με σοβαρά εγκαύματα από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική Αττική για να διοριστούν στο Δημόσιο περιγράφει η εγκύκλιος που υπογράφει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από την εγκύκλιο, πήρε πίσω την παλαιότερη διατύπωση, με την οποία τυχόν διορισμός στο δημόσιο επέφερε συμψηφισμό με τυχόν άλλες απαιτήσεις.

«Είναι αυτονόητο ότι με το διορισμό δεν επέρχεται κανένας συμψηφισμός με τυχόν άλλες απαιτήσεις ή αποζημιώσεις που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος και ο διοριζόμενος δεν στερείται κανενός νομίμου δικαιώματός του για προσφυγή στα δικαστήρια και διεκδίκηση οποιασδήποτε αποζημίωσης», αναφέρει η εγκύκλιος.

Ποιοι δικαιούνται να διοριστούν στο δημόσιο

Η εγκύκλιος, με αποδέκτες τα υπουργεία, τις γενικές και ειδικές γραμματείες, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Ανεξάρτητες Αρχές και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Δικαιούχοι διορισμού είναι ένα μέλος της οικογένειας θανόντος, μέχρι β’ βαθμού συγγενείας με αυτόν ή ο/η σύζυγος ή το πρόσωπο με το οποίο είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Ειδικότερα, εκτός του ή της συζύγου ή του προσώπου με το οποίο ο θανών ή η θανούσα είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαίωμα διορισμού έχουν ο γονέας ή το τέκνο ή αδελφός ή αδελφή, ή εγγονός ή εγγονή του θανόντος.

Δικαίωμα διορισμού παρέχεται και στα άτομα που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή προκύπτει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εξαιτίας των πυρκαγιών. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διορισμός τους, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον ή στη σύζυγο τους ή στο πρόσωπο με το οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή σε ένα τέκνο τους.

Ποια διαδικασία προβλέπεται

Οι δικαιούχοι διορισμού υποβάλλουν την αίτηση για τον διορισμό τους στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Από την πλευρά του, το υπουργείο μεριμνά για την εξεύρεση κενών θέσεων σε υπηρεσίες ή φορείς στους νομούς για τους οποίους εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για διορισμό, αντίστοιχες με τα τυπικά προσόντα των αιτούντων και στη συνέχεια καταρτίζει πίνακα με κενές οργανικές θέσεις, τον οποίο γνωστοποιεί στους ενδιαφερόμενους. Ακολούθως, υποβάλλουν δήλωση, στην οποία αναγράφουν μέχρι τρεις φορείς προτίμησης για διορισμό μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης διατίθενται για διορισμό οι ανωτέρω δικαιούχοι σύμφωνα και με τις δηλώσεις προτίμησής τους.

Ειδική υπηρεσία εξυπηρέτησης των ενδιαφερομένων

Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με δεδομένο ότι οι δικαιούχοι για τον διορισμό ανήκουν σε μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού και ενδεχομένως, κάποια από τα απαιτούμενα για τον διορισμό δικαιολογητικά να έχουν καταστραφεί λόγω των πυρκαγιών, όρισε ειδική υπηρεσία εξυπηρέτησης με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση της διαδικασίας πρόσληψης.

Εν τω μεταξύ, σε εφαρμογή του άρθρου 17 των διατάξεων της «Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 26ης Ιουλίου 2018: Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018», η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπέγραψε απόφαση απόσπασης 13 υπαλλήλων του Δημοσίου στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, ο οποίος έχει κηρυχτεί από την Περιφέρεια Αττικής σε «Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την εγκύκλιο.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button