Δημοτικό Συμβούλιο: Θλιβερές διαπιστώσεις για τα πλατάνια της Τριχωνίδας
Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο δήμος-φόβοι για ολοκληρωτική καταστροφή
Το σοβαρότατο θέμα του μεταχρωματικου έλκους της ασθένειας που έχει πλέον λάβει δραματικές διαστάσεις στην περιοχή, έθεσε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ο Γ. Καραμητσόπουλος.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών» αναφέρθηκε στους κινδύνους αφανισμού του πλατανόδασους της Δογρής – Παντάνασσας, και τόνισε πως πρόκειται για μια περιβαλλοντική καταστροφή που έχει πάρει διαστάσεις και ρώτησε για το τι σκοπεύει να κάνει ο δήμος σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Παπαχρήστος (Αγρίνιο Μπορείς) που απηύθυνε έκκληση ώστε να υπάρξει μια άλλη προσέγγιση στο θέμα. «Συντελείται μια καταστροφή που μας θλίβει. Να πάρουμε μια πρωτοβουλία ως δήμος να καλέσουμε τους φορείς έστω και τώρα, να καλέσουμε τους εμπλεκομένους να βρούμε τους πόρους, ώστε να γίνει μια παρέμβαση. Ένας μοναδικός πλούτος καταστρέφεται», σημείωσε.
Το μέγεθος της καταστροφής επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κ. Φαρμάκης, ενώ ο δήμαρχος Αγρινίου, είπε πως ο δήμος Αγρίνιου, σκοπεύει να κάνει ακόμη και παραπάνω πράγματα, σε σχέση με αυτά που του αντιστοιχούν.
«Ότι και να γίνει χρειάζεται η επίβλεψη αυτών που έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα. Έχουμε αποφασίσει πως θα το τρέξουμε το θέμα», σημείωσε ο δήμαρχος που έθεσε συνολικά πάντως τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης και των πόρων και το πως λειτουργούν οι κρατικές υπηρεσίες. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Γκούντας, στηλίτευσε και αυτός με τη σειρά του το τρόπο λειτουργίας και ανταπόκρισης των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών.
«Θα προχωρήσουμε καταρχήν στην υλοτόμηση απομάκρυνση ατόμων πλατάνου που γειτνιάζουν με περιοχές που συναθροίζονται πολίτες, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με πτώσεις δέντρων που έχουν προσβληθεί. Φάρμακο για την αντιμετώπιση του μύκητα δεν υπάρχει και η πρόληψη σχετίζεται με την υλοτόμηση μεγάλου αριθμού δέντρων ώστε να δημιουργηθούν ζώνες και να αποφευχθεί η μετάδοση της ασθένειας. Αλλά, η αποτελεσματικότητα ακόμη και αυτών των μέτρων, αμφισβητείται» είπε ο κ. Γκούντας, που συμπλήρωσε πως απαιτείται η συνδρομή των του Δασαρχείου, της Αποκεντρωμένης αλλά ίσως και της Περιφέρειας για την υλοτόμηση τόσων πολλών ατόμων πλατάνου για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας.