sliderΑυτοδιοίκησηΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Δημοτικό Συμβούλιο: Πέρασε το Τεχνικό Πρόγραμμα-“πυρά” από την αντιπολίτευση (φωτο)

"Παγωμένα" τα δημοτικά τέλη το 2019

Με τις δευτερολογίες, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, σχετικά με την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2019.

Η παράταξη της πλειοψηφίας, θέλησε να παρουσιάσει μια εικόνα “προσγειωμένου” προγράμματος, χωρίς διόγκωση που θα μπορούσε να γίνει για λόγους εντυπώσεων, όπως επισημάνθηκε.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης ήταν ομαδικά, από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες.

Η παρουσίαση των στοιχείων του Τεχνικού Προγράμματος έγινε από τον Γιώργο Παπαναστασίου, ενώ της συζήτησης προηγήθηκε η διαδικασία των ερωτήσεων και παρεμβάσεων , μιας και η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι τακτική.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρόπουλος, ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τους λογαριασμούς νερού στους πλημμυροπαθείς, ενώ ο κ. Καμένος (Ανατροπή Τώρα), έθεσε το θέμα της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Ο κ. Αντωνάκος (ΛΑ.Σ.) έθεσε το θέμα των αιολικών πάρκων που είναι σχεδιασμένο να κατασκευαστούν εντός των ορίων του δήμου Αγρινίου, ενώ ο κ. Τραπεζιώτης, ζήτησε να συνταχθεί κανονισμός δεοντολογίας αιρετών, εκφράζοντας προβληματισμούς για την εικόνα που παρουσιάζουν οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ακολούθησε η διαδικασία των ανακοινώσεων, με το κ. Μοσχολιό να θέτει εκ νέου το θέμα των ονοματοδοσιών δυο οδών στη μνήμη των αειμνήστων Δ. Μπαλωμένου και του τ. Δημάρχου Κ. Λάκκα.

Ακόμη, συνεχίζοντας την ερώτηση του κ. Τραπεζιώτη, επισήμανε πως γίνεται αποδέκτης παραπόνων για την εικόνα που παρουσιάζει το Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε, επειδή εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο, να πέσουν οι τόνοι.

Ο Τ. Παπανικολάου (ΛΑ.Σ.) , εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στο αμαξοστάσιο του Δήμου. Έκανε λόγο για απαράδεκτες συνθήκες , τριτοκοσμικές, ζητώντας να αλλάξουν άμεσα. Ο δήμαρχος Αγρινίου, παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα κα είπε πως θα λυθεί, απολογούμενος που δεν έγιναν κάποια πράγματα μέχρι σήμερα.

Ο κ. Παπαναστασίου, είχε διάλογο με συνδικαλίστρια νηπιαγωγό σχετικά με την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και διευκρίνισε πως η δική του θέση, είναι ίδια με αυτήν της ΚΕΔΕ, ότι δεν μπορεί να υπάρχουν βίαιες αλλαγές , τη στιγμή που δεν δίνονται πόροι για νέες αίθουσες και χώρους.

Συμφώνησε ακόμη ο Δήμαρχος σε πιο ήπιους τόνους, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να ην γίνονται διακοπές σε ομιλητές.

Στην ίδια διαδικασία ο κ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρινίου, εξήγησε το λόγο που η παράταξη θα απέχει από τη συζήτηση της Τετάρτης για τον απολογισμό του 2017, που χαρακτήρισε “προσχηματική”

Το Τεχνικό Πρόγραμμα

Εισηγητής στην κορυφαία διαδικασία της συζήτησης του Τεχνικού Προγράμματος , ήταν ο κ. Παπαναστασίου, που παρουσίασε και τα βασικά μεγέθη του. Το Τ.Π. του 2019, αφορά σε έργα προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται και τα έργα της ΔΕΥΑ Αγρινίου, ύψους 23 εκατ. ευρώ , γεγονός που προκάλεσε κριτική.

Ο Δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες, που όπως είπε γίνονται για να αξιοποιηθούν προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ χαρακτήρισε “χρήσιμο εργαλείο” το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, για το οποίο όμως επισήμανε πως έχει αγκυλώσεις που πρέπει να ξεπεραστούν.

Υπενθύμισε για πολλοστή φορά πως ο Δήμος Αγρινίου, έχει πρωτοπορήσει πανελλαδικά με την συμβασιοποίηση και δημοπράτηση έργου στην Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

“Φύγετε, δεν κάνετε γι’αυτή τη δουλειά!”

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε η δημοτική αρχή, στις παρεμβάσεις των επικεφαλής των παρατάξεων.

Ειδικότερα ο κ. Μοσχολιός, μίλησε για “παραμύθια” και “εικονική πραγματικότητα” . Είπε πως για άλλη μια χρονια παρουσιάζεται ένα χαμηλό Τεχνικό Πρόγραμμα, μικρότερο ακόμη κι από την περίοδο που ο Δήμος δεν είχε διευρυνθεί. Διαφώνησε ακόμη με την τακτική των προγραμματικών συμβάσεων με την ΔΕΥΑΑ.

“Ευτυχώς, είναι η τελευταία σας χρονιά και θα τελειώσει αυτό το μαρτύριο…” είπε στο τέλος της παρέμβασης του ο κ. Μοσχολιός.

Του απάντησε αμέσως ο Δήμαρχος, εριπε πως η ΔΕΥΑ συμμετέχει σε έργα και καλύπτει μόνο το αντικείμενο που την αφορά . Κατηγόρησε τον κ. Μοσχολιό για “μηδενισμό” και απαξίωση ακόμη και της δικής του προσπάθειας. Τον κάλεσε δε να δει τα στοιχεία, που όπως αποτυπώνουν με απόλυτο τρόπο την πραγματικότητα.

Ο κ. Τραπεζιώτης κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, έκανε λόγο για μικροέργα και “μπαλώματα” χωρίς συνοχή. Κατηγόρησε την πλειοψηφία πως ποτέ δεν διέθετε και δεν διαθέτει σχέδιο και φαντασία και κάλεσε το Δήμαρχο να φύγει, λέγοντας του πως “δεν κάνει γι’αυτή τη δουλειά!”.
Ακολούθησε η παρέμβαση του κ. Παπανικολάου.

Ο κ. Μερμίγκης έκανε λόγο για μηδενική διαβούλευση και απουσία της κοινωνίας από το Τεχνικό Πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας το copy paste του προηγούμενου, πέρα από δυο παρεμβάσεις.

Ο ανεξάρτητος Σύμβουλος κ. Ρόκος στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο της ανάπλασης του πάρκου, ενώ αισθάνθηκε δικαιωμένος που αποχώρησε από την παράταξη και δεν απολογείται σήμερα γι’αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα. Ζήτησε να μάθει πάντως, τι συμβαίνει με την μελέτη της ανάπλασης του Πάρκου και την αμοιβή της.
Ο Νίκος Καζαντζής από την μεριά του θύμισε πως σύντομα θα έρθει η ώρα της λογοδοσίας για την πλειοψηφία. “Μείνατε στις μακέτες, θυμηθείτε τι υποσχεθήκατε στον κόσμο” είπε για να καταλήξει: “Το θράσος της άγνοιας προκαλεί το μηδενικό αποτέλεσμα…”.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις Συμβούλων και η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον δήμαρχο να μην ανεβάζει τους τόνους και να καλεί την αντιπολίτευση να συμβάλλει με προτάσεις.

Στην ίδια συνεδρίαση, αποφασίστηκε να μην υπάρχει αλλαγή στα δημοτικά τέλη του 2019, σε συνδυασμό με τις απαλλαγές στους πλημμυρόπληκτους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button