Αυτοδιοίκηση

Δημοτικό Συμβούλιο: Συζήτηση για το 8ευρω του ημιμαραθωνίου-"πάγωμα" στα τέλη ύδρευσης

po-dimotiko-24-2-15-4

Μαραθώνια, με αποτέλεσμα να προκληθεί δυσφορία, ήταν για άλλη μια φορά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγρινίου, γεγονός που προκάλεσε και κάποιους προβληματισμούς σχετικά με πιθανές αλλαγές στον οργανισμό λειτουργίας του Συμβουλίου.

Το θέμα που προκάλεσε την μεγάλη καθυστέρηση στη συζήτηση των εντός ημερησίας διάταξης θεμάτων, ήταν αυτό του 8ευρου στον ημιμαραθώνιο «Μιχάλης Κούσης» που πραγματοποιείται την Κυριακή, αφού σχετικό ερώτημα κατατέθηκε από την αντιπολίτευση που διαφώνησε με την συγκεκριμένη πρακτική του δήμου. Για το ζήτημα κλήθηκε να απαντήσει ο αρμοδίως αντιδήμαρχος Νίκος Γκρίζης, που μίλησε αναλυτικά επισημαίνοντας πως όποιος δεν θέλει να του αποδοθούν διπλώματα  και κάποιες άλλες παροχές, μπόρει να μην καταβάλει το ποσό, συμπληρώνοντας πως συνολικά ο δήμος θα εισπράξει περίπου 3-4 χιλιάδες ευρώ, μέρος των οποίων θα δοθεί για τις ανάγκες του Κοινωνικού Φροντιστηρίου που υλοποίει η ενορία του Αγίου Δημητρίου.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση της προϋπόθεσης αυτής,  με τον κ. Μοσχολιό να μιλά ουσιαστικά για “προσβολή” στη μνήμη του Μιχάλη Κούση και τις υπόλοιπες παρατάξεις να κάνουν λόγο για “εμπορευματοποίηση” του μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Στην ίδια συζήτηση που τράβηξε σε μάκρος, δεν έκρυψε τη δυσφορία του ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου, για το γεγονός ότι υπάρχει κουβέντα για τόση ώρα για ένα ζήτημα μερικών χιλιάδων ευρώ, που παράλληλα όμως δεν έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους συμμετέχοντες στον αγώνα.

po-dimotiko-24-2-15-1

po-dimotiko-24-2-15-2

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην αποσυρθεί το 8ευρω ενώ νωρίτερα εξέφρασε σύσσωμο την συμπαραστάτη του στους εργαζομένους που απολύθηκαν από τον δήμο Αγρινίου, μέτα την οριστική λήξη των συμβάσεων τους (stage) όπου παρέμεναν μετά από δικαστές αποφάσεις. Ο δήμαρχος χαρακτηριστικά τόνισε πως ο κάθε εργαζόμενος είναι πολύτιμος και [ως ο δήμος συνολικά αντιμετωπίζει πρόβλημα μειωμένου προσωπικού.

Επόμενο θέμα εκτός ημερησίας διάταξης που τέθηκε από την αντιπολίτευση ήταν αυτό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε σίτιση και στέγαση οι φοιτητές των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου, όπου δίνεται σαφώς η εντύπωση πως υπάρχει συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης τους. Ο κ. Παπαναστασίου επισήμανε πως πρέπει πρυτάνεια και Πολιτεία να πιεστούν ώστε να δώσουν λύση στο συνεχιζόμενο πρόβλημα.

Το θέμα της ασφαλούς εισόδου και αποχώρησης μαθητών από τα σχολεία τους σε επικινδύνους δρόμους έθεσε ο κ. Στέλιος Μερμίγκης με τον δήμαρχο να απαντά πως σύντομα θα γίνει μια συνολική εργολαβία που θα προβλέπει πλήθος κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Ο κ. Παπαναστασίου  έθεσε και το θέμα της Δημοτική ς Αστυνομίας, επισημαίνοντας  πως η καταργηση της προσκάλεσε πολλές δυσλειτουργίες.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ράπτη από την μείζονα αντιπολίτευση περί κοπής δέντρων στο Καινούργιο από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας, σχετικά με καταγελία ότι η κοπή αυτή  έγινε αυθαίρετα ενώ η ξυλεία διατέθηκε σε συγγενικό πρόσωπο του προέδρου!

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υποστήριξε πως δεν γνωρίζει κάτι και θα ενημερωθεί.

Τέλος την αντίδραση του κ. Παπαναστασίου προκάλεσε η αναφορά του κ. Σφυρή για την αποπληρωμή επαγγελματιών  που συνέδραμαν με τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό στην αντιμετώπιση προβλημάτων από την πρόσφατη κακοκαιρία. Ο κ. Παπαναστασίου έκανε λόγο για “θράσος”  και ανακοίνωση πως σύντομα θα φέρει στο Συμβούλιο θέματα που έχουν προκύψει με διάφορους δημότες που χωρίς παραστατικά υποστηρίζουν πως έχουν εκτελέσει εργασίες από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

po-dimotiko-24-2-15-3

Καμιά μείωση στους λογαριασμούς νερού

Δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η τιμολογιακή  πολιτική της ΔΕΥΑ Αγρίνιου για το 2015 και το Συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει πάνω στην πρόταση τού Δ.Σ. της Επιχείρησης για “πάγωμα” των τελών για το 2015.

Η παράταξη του πρώην δήμαρχου κ. Μοσχολιού πρότεινε μείωση 12% με το σκεπτικό ότι η ΔΕΥΑ Αγρινίου είναι βιώσιμη και “αντέχει” μια τέτοια μείωση. Να θυμίσουμε άλλωστε πως με πρόσφατη απόφαση του δήμου ποσό του τζίρου της ΔΕΥΑΑ μεταφέρεται σε κοινωνικές δράσεις του δήμου, γεγονός που κατά τον κ. Μοσχολιό αποδεικνύει πως η ΔΕΥΑΑ έχει απόθεμα και μπορεί να κάνει μειώσεις.
 Απαντώντας σχετικά ο δήμαρχος υποστήριξε ουσιαστικά πως το Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑΑ  είναι τόσο δεσμευτικό, που δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρές επιφυλάξεις για τον σχεδιασμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Δεν παρέλειψε πάντως να μιλήσει και για τα τεράστια χρέη λογαριασμών ύδρευσης από λογαριασμούς που δεν πληρώνονταν ποτέ, από δημότες πρώην δήμων που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο και που αγγίζουν τα δυο εκατομμύρια ευρώ!

Από την πλευρά των παρατάξεων Ανυπότακτο Αγρίνιο, Λαϊκή Συσπείρωση και Ανατροπή Τώρα, έγινε αναφορά στο τέλος 80% και στην ενσωμάτωση του ουσιαστικά το 2012  στα τέλη ύδρευσης, ενώ κανονικά έπρεπε να καταργηθεί. Τονίστηκε πως πρόκειται για παράνομη  παρακράτηση και ζητήθηκε από την νέα δημοτική αρχή να καταργήσει αυτές τις αυξήσεις και να επιστρέψει τα ποσά στους καταναλωτές ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Μάλιστα ο κ. Τραπεζιώτης είπε πως εαν  δεν γίνει αυτό, τότε η παράταξη του θα προσφύγει δικαστικά.

Στο τέλος της συζήτησης του θέματος προκλήθηκε ένταση αφού ζητήθηκε από την αντιπολίτευση να τεθούν σε ψηφοφορία οι προτάσεις της, κάτι που αρνήθηκε το προεδρείο.

po-dimotiko-24-2-15-5

po-dimotiko-24-2-15-6

po-dimotiko-24-2-15-7

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button