ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου: Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τη συμφωνία για τα χρέη της ΔΕΥΑΜ στη Volterra (video)

«Απεμπόλησε ένα πιθανό μεγάλο κούρεμα η δημοτική αρχή» σύμφωνα με τον Κ. Λύρο

Από ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης αμφισβητήθηκε η συμφωνία που έκανε ο Δήμαρχος Σπ. Διαμαντόπουλος και ο νομικός του συνεργάτης Νίκος Κότσαλος σχετικά με το χρέος της ΔΕΥΑΜ στην εταιρία Βολτέρα.

Αρχικά ο Δήμαρχος μίλησε για κακή λειτουργία της ΔΕΥΑΜ και διοικητικά λάθη που την οδήγησαν σε δύσκολη θέση σε ότι αφορά στο χρέος προς τον συγκεκριμένο πάροχο που ήταν έτοιμος να κάνει διακοπή ρεύματος. Είπε ότι δεν είχε άλλη λύση από το να διαπραγματευτεί και να κλείσει μια συμφωνία για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ωστόσο είπε ότι με την πρώτη κρούση που έκανε στην Βολτέρα αντιμετωπίστηκε ως «παλιάτσος» εξαιτίας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, που όπως ανέφερε δεν είχε σοβαρότητα και ήταν αναξιόπιστη. Σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και τον κ. Κότσαλο που μίλησε αργότερα αναφερόμενος και στο ιστορικό των ενεργειών τόσο της προηγούμενης διοίκησης όσο και την παρούσας, η συμφωνία που επιτεύχθηκε ήταν η συμφερότερη καθώς έγινε και ένα κούρεμα της τάξης των 240.000 € ενώ η μηνιαία δόση ανέρχεται στις 70.000 €.


Ο κ. Κότσαλος καταφέρθηκε εμφανώς κατά του Κ. Λύρου με πολιτικό λόγο κατηγορώντας και τον κ. Παπουτσάκη που ήταν νομικός του σύμβουλος ότι δεν του παρέδωσε τα δικόγραφα των δικών που είχε η ΔΕΥΑΜ με τον πάροχο, «επειδή δεν είχε πληρωθεί». Ωστόσο αργότερα ο κ. Λύρος εξήγησε ότι στάλθηκαν στην ΔΕΥΑΜ καθώς ο κ. Κότσαλος δεν είπε στον κ. Παπουτσάκη την θεσμική του ιδιότητα. Ο κ. Κότσαλος ανέφερε τις ενέργειες που έγιναν μία προς μία και πως έφθασε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ωστόσο ο Κώστας Λύρος λαμβάνοντας τον λόγο μίλησε για ασύμφορη συμφωνία καθώς ο Δήμαρχος αγνόησε την δικαστική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη σχετικά με την περικοπή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Όπως είπε ο κ. Λύρος στην περίπτωση που το δικαστήριο δικαιώσει την ΔΕΥΑΜ βάσει των ενεργειών που έκανε η προηγούμενη διοίκηση δεν θα μπορεί η επιχείρηση να κάνει χρήση αυτής της απόφασης αφού ο κ. Διαμαντόπουλος απεμπόλησε αυτό το δικαίωμα αφού αποδέχθηκε το σύνολο του ποσού που ζητούσε η Βολτέρα. Παράλληλα δεν έγινε καμία ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ μίλησε για παράνομη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜ δεδομένου ότι δεν υπήρχε εισήγηση κατά την συζήτηση του θέματος που αφορά εκατομμύρια ευρώ και θίγονται τα συμφέροντα του Δήμου. Για τον λόγο αυτό είπε ότι θα προσφύγει για την ακύρωση της.

Ο Νίκος Καραπάνος από την πλευρά του, αφού ενημέρωσε ότι όταν παρέδωσε στον κ. Λύρο το χρέος της ΔΕΥΑΜ προς την Βολτέρα ήταν μηδενικό είπε ότι θα έπρεπε να καταθέσουν την άποψη τους και οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜ και παράλληλα η Γενική Διευθύντρια θα έπρεπε να βρίσκεται στην αίθουσα για να πει την άποψη της.

Κατά τον ίδιο πάντως η συμφωνία δεν ήταν συμφέρουσα, και δεσμεύει την ΔΕΥΑΜ για κάτι, στο οποίο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Είπε ότι η διεκδίκηση δεν ήταν τόσο δυναμική και «σκληρή» όσο θα έπρεπε ρωτώντας τον Δήμαρχο με νόημα αν ήταν και ο ίδιος παρών στις συναντήσεις που έκανε ο ειδικός του συνεργάτης. Μάλιστα έψεξε και τον κ. Κότσαλο, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα δικαστήρια δεν υπήρχε περίπτωση να δικαιώσουν την ΔΕΥΑΜ, λέγοντάς του ότι δεν μπορεί να προκαταβάλει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Επιπλέον ενημέρωσε ότι σύντομα ανοίγει πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων από την κυβέρνηση και θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο Δήμος Μεσολογγίου για να μην φορτωθεί ένα τέτοιο βάρος με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.

Εκφράζοντας και την δική του άποψη ο Πάνος Κατσούλης υποστήριξε και πάλι την δημοτική αρχή κάνοντας λόγο για την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑΜ λέγοντας ότι δεν είχε και πολλές επιλογές. Εστίασε όμως στον νόμο που έρχεται και συγχωνεύει τις ΔΕΥΑ σε μία σε κάθε νομό με την μορφή της Α.Ε. που θα διοικείται από έναν μάνατζερ, ο οποίος δεν θα έχει ευαισθησίες απέναντι στα προβλήματα των ΔΕΥΑ. Αφού παραδέχθηκε και ο ίδιος ότι οι ελπίδες για το φωτοβολταϊκό στο κτήμα Πόλντερ σβήνουν, μίλησε για την δημιουργία μιας Ενεργειακής Κοινότητας στον Δήμο προκειμένου να μειωθεί το κόστος ενέργειας διότι πλέον αυτό αποτελεί την μοναδική λύση.

Την ανησυχία του για το κατά πόσο ήταν συμφέρουσα η συμφωνία εξέφρασε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Καρατζογιάννης, λέγοντας ότι θα έπρεπε πρώτα να περιμένουμε τις δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να ήταν υπέρ της ΔΕΥΑΜ. Επιπλέον παρατήρησε ότι ενώ ο Δήμαρχος μιλάει για συμμετοχικοτητα και καλεί τους πολίτες σε άλλες περιπτώσεις να καταθέσουν τις θέσεις του εδώ δεν έκανε κάτι παρόμοιο κινούμενος με μυστικότητα και έλλειψη σχεδιασμού.

Η Βάνα Πατρινού επίσης δήλωσε την αντίθεσή της στις ενέργειες αυτές καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο αγνοεί τι υπεγράφη και ο Δήμαρχος αποδέχθηκε ότι του ζήτησε η ιδιωτική εταιρεία.

Μετά από όλα αυτά ο Δήμαρχος αφού επανέλαβε την δύσκολη θέση της ΔΕΥΑΜ και το σοβαρό πρόβλημα που είχε ο ίδιος και οι συνεργάτες του να αντιμετωπίσουν κατέληξε ότι με την συμφωνία αυτή κερδήθηκε χρόνος και προς το παρόν δεν υπάρχει το άγχος της διακοπής ρεύματος.

 

aixmi-news.gr

Χορηγούμενη

EURO 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button