Αυτοδιοίκηση

Δημοτικό συμβούλιο : Έγκριση απολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος

po-dimotiko30-9-13a

Σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου εγκρίθηκε ο ισολογισμός – απολογισμός του δήμου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Ράπτη να παρουσιάζει τα βασικά οικονομικά στοιχεία και να τονίζει στην σύντομη εισήγησή του πως παρά την τεράστια μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων ο δήμος κατάφερε να παρουσιάσει ταμειακό  υπόλοιπο 4,8 εκ ευρώ,  χωρίς να κάνει καμία έκπτωση ειδικά στην εφαρμογή και ενίσχυση κοινωνικών πολιτικών. Για πλασματική εικόνα έκανε λόγο ο εισηγητής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Καλαντζής κατηγορώντας την δημοτική αρχή πως δεν μπόρεσε να δώσει λύση στα πραγματικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο οι κάτοικοι του Αγρινίου, όσο και οι κάτοικοι των περιφερειακών ενοτήτων του δήμου. Ο κ. Καλαντζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Μακρυνεία τονίζοντας πως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι πολίτες που θέλουν να φύγουν από τον Καλλικρατικό δήμο. Παράλληλα άσκησε κριτική και σε διάφορες κοινωνικές δομές χαρακτηρίζοντας περιορισμένη την συμβολή του δήμου.

Και ο κ. Νικάκης όμως από την Λαϊκή Συσπείρωση μίλησε για ωραιοποιημένη κατάσταση και για προχειρότητες,  συμπληρώνοντας πως στον έλεγχο που έγινε από τους ορκωτούς λογιστές διαπιστώθηκαν αδυναμίες και καθυστερήσεις στην απόδοση στοιχείων. Ολοκλήρωσε μάλιστα την παρέμβασή του λέγοντας πως δεν είναι αυτή σωστή λειτουργία ενός δήμου.

«Ο τελικός απολογισμός γίνεται στο λαό. Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά  του δήμου,  δώσαμε βάρος στις κοινωνικές πολιτικές  και είμαστε αποφασισμένοι  να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε  αυτό το έργο», είπε απαντώντας στην κριτική ο Παύλος Μοσχολιός που παρέθεσε στην συνέχεια μια σειρά μεγάλων παρεμβάσεων που δρομολογούνται ειδικά για την Μακρυνεία, για να τονίσει πως τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν με την προηγούμενη μορφή που είχαν οι δήμοι. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμα στις δραματικές μειώσεις που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στις χρηματοδοτήσεις από την ΣΑΤΑ και τους ΚΑΠ, συμπληρώνοντας πως αντιλαμβάνεται τον ρόλο της αντιπολίτευσης ζητώντας της όμως να καταθέσει και τις δικές της προτάσεις με βάση τα σημερινά δεδομένα.

po-dimotiko30-9-13c
Παρών σε μέρος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν και ο πρώην βουλευτής και πρώην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Σταμάτης

Με την έγκριση του ισολογισμού – απολογισμού στην συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο εισήλθε σε τακτική συνεδρίαση , όπου έγινε εκτενής συζήτηση σε ενδιαφέροντα θέματα  εκτός ημερήσιας  διάταξης . ( θα υπάρξουν νεότερες αναρτήσεις)

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η συζήτηση  και έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του 2014 , όπου το «βαρύ όπλο» της δημοτικής πλειοψηφίας είναι τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως οι πιστώσεις έργων για το 2014 είναι 53 εκατομ. ευρώ και ο προϋπολογισμός τους 150 εκατομ., ενώ το 2012 ήταν μόλις 18 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης προτιμήθηκε να υπάρξει εστίαση στις εξαιρετικά μειωμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις  και να γίνει λόγος και από τις δυο παρατάξεις για «διαχείριση φτώχειας».

Ειδικότερα ο κ. Καζαντζής μίλησε για πενιχρό έργο συμβατό με τις δυνατότητες του δήμου , ενώ ο κ. Νικάκης  έκανε λόγο για δήμους που διαχειρίζονται την φτώχεια τους, για έλλειμμα προοπτικής , ενώ προέβλεψε ιδιωτικοποιήσεις βασικών  αγαθών και υπηρεσιών όπως το νερό, τα σκουπίδια κτλ.

Η συζήτηση  έκλεισε με την παρέμβαση του Παύλου Μοσχολιού που ζήτησε από την αντιπολίτευση να έχει το θάρρος να μιλήσει επιτέλους για τα έργα που γίνονται στο Αγρίνιο. Ο δήμαρχος υπογράμμισε την τεράστια δουλειά  που γίνεται για την αξιοποίηση και του τελευταίου χρηματοδοτικού εργαλείου και ζήτησε να γίνουν συγκρίσεις  με το έργο που έχουν να παρουσιάσουν άλλοι ισοδύναμοι ή και μεγαλύτεροι από το Αγρίνιο δήμοι. «Σε λίγο έρχεται η ώρα του απολογισμού για όλους μας. Εκεί θα ειπωθούν όλα, και σας διαβεβαιώνω ότι στον δικό μας απολογισμό θα είναι πολύ λίγα αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε και τελικά δεν έγιναν», είπε ο δήμαρχος παραδεχόμενος όμως πως η μεγάλη μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων θα απαιτήσει   ένα καινούργιο σχεδιασμό σε σχέση με  τις παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από αυτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button