Δημοτικό Συμβούλιο-Δικαστικός χάρτης: Σύσταση «ομάδας δράσης» ενάντια στις αλλαγές (φωτο)

Νικάκης: «Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει στον πολίτη μία δίκαιη δίκη»

Λήψη απόφασης για σύσταση Ομάδα Δράσης ενάντια στις αλλαγές που σχεδιάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ότι αφορά τον δικαστικό χάρτη στο Αγρίνιο και γενικότερα στην Αιτωλοακαρνανία έλαβε σε ειδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου.

Σε αυτή θα βρίσκονται όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Καζαντζής ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, ο δήμαρχος Αγρινίου (όπως και όσοι δήμαρχοι επιθυμούν), βουλευτές, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων. Η ομάδα θα σχεδιάσει τις κινητοποιήσεις και τις συναντήσεις με τους αρμοδίους για το θέμα.


Η συζήτηση κινήθηκε στο θέμα κόστος-όφελος για την παρουσία των δικαστηρίων στην Αιτωλοακαρνανία, στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για το ζήτημα, τις κινητοποίησες που αναμένεται να προβούν, την σύσταση ομάδας δράσης και όχι επιτροπής καθώς πολλές αναφορές έγιναν για τους… απόντες, πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και φορείς.

Αρχικά το ζήτημα ανέλυσε στο Σώμα ο πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Δημήτρης Νικάκης.

«Δεν πρέπει να καταργηθεί κανένα Εφετείο ή Πρωτοδικείο του νομού μας. Το υπουργείο δημιούργησε δύο συμβουλευτικές επιτροπές για το νέο δικαστικό χάρτη. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει στον πολίτη μία δίκαιη δίκη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νικάκης. «Οι πολιτικοί που έχουμε καλέσει κατά καιρούς μας  στηρίζουν στα λόγια, απουσιάζουν στις πράξεις. Θα πρέπει να είμαστε μια γροθιά, η δικαιοσύνη δεν αφορά τον δικηγορικό κόσμο αλλά όλη την τοπική κοινωνία. Ευχαριστώ όσους ήρθαν εδώ σήμερα», σημείωσε ο κ. Νικάκης.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Παπαθανάσης αναφέρθηκε σε μία συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη.

«Ο κ. Φλωρίδης δεσμεύτηκε σε συνάντηση που είχε πριν τις γιορτές πως δεν θα υπάρξει ουδεμία υποβάθμιση θα γίνει στο νομό μας, ούτε σε θέμα εφετείου είτε πρωτοδικείων», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.

Ζαμπάρας: Δεν είναι συντεχνιακό το ζήτημα

«Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο αντίδρασης και αντίστασης, γιατί ξέρουμε ότι αυτή η αναδιοργάνωση θα είναι αποδιοργάνωση και σε καμία περίπτωση δεν θα διασφαλίσει την πιο γρήγορη απονομή δικαιοσύνης. Γιατί αν είναι αυτό το ζήτημα να το συζητήσουμε. Δεν είναι ζήτημα αντιπολίτευσης, ούτε απέναντι τον κ. Παπαθανάση ούτε στους άλλους βουλευτές που θα έπρεπε να είναι εδώ.  Όλοι πρέπει να δημιουργήσουν ένα μέτωπο. Δεν είναι συντεχνιακό το ζήτημα», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μίλτος Ζαμπάρας.

Σταρακά: Να ξεχάσουν το λουκέτο στα δικαστήρια του νομού

«Να ξεχάσουν το λουκέτο στα δικαστήρια του νομού. Η κατάργηση Πρωτοδικείων και Εφετείων δεν ενδείκνυνται σε μια περιοχή όπως η δική μας. Θα δυσκολέψει πάρα πολύ την ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης. Είναι απαράδεκτο να μπαίνει η δικαιοσύνη στο ζύγι κόστος-όφελος», υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά.

Τσιχριτζής: Να είμαστε μια γροθιά ώστε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση

«Στα πανεπιστήμια μαθαίναμε περί περιφερειακής ανάπτυξης αποκέντρωσης και εδώ έχουμε το ακριβώς αντίθετο στο όνομα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το οποίο δεν είναι πανάκεια για να λύνει όλα τα θέματα», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής.

«Εμεις ως Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας δεν είμαστε υπέρ της κατάργησης του Εφετείου και κανενός Πρωτοδικείου.

Πρέπει να είμαστε μια γροθιά ώστε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Αν η Πάτρα έχει 3000 υποθέσεις το χρόνο και το Εφετείο εδώ έχει 1000 υποθέσεις, τί θα αλλάξει στο χρόνο απονομής δικαιοσύνης όταν οι δικαστές θα είναι ίδιοι; Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας συμπαραστέκεται στον αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου  και Μεσολογγίου», σχολίασε.

Κωνσταντάρας: Οι υποθέσεις κάνουν το Εφετείο Βιώσιμο

Στους απόντες στάθηκε στην αρχή της τοποθέτησής του ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας. 

«Πρέπει να διευρύνουμε αυτό το μέτωπο ενάντια σε αυτά τα σχέδια, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου πρέπει να είναι εδώ, όπως και ο βουλευτής της Λευκάδας, ο δήμαρχος της Λευκάδας, οι άλλοι δήμαρχοι εδώ αλλά και οι βουλευτές των γειτονικών νομών.

Στατιστικά το Εφετείο στο Αγρίνιο οι υποθέσεις το κάνουν βιώσιμο.  Αυτός ο δικαστικός σχηματισμός είναι βιώσιμος. Τα στοιχεία θα πρέπει να τα κατανοήσουν και οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας. Να είμαστε όλοι ενωμένοι», σχολίασε ο κ. Κωνσταντάρας.

«Δεν χρειαζόμαστε καμιά Βουλγάρα και κανέναν Σέρβο να μας πει τι μας συμφέρει», σχολίασε για την επίσκεψη των εκπροσώπων της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Δικαστικό Μέγαρο.

Παπαναστασίου: Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα συγκεντρωτικό κράτος

«Θα φτιάξουμε ένα μέτωπο και θεωρώ πως θα πρέπει να είναι συμπαραστάτες μας όλοι οι βουλευτές του νομού. Μην βάζετε στην κουβέντα το θέμα των βιομηχανικών φυλακών γιατί δεν είναι προαπαιτούμενο για να μείνει το Εφετείο. Φυσικά βέβαια το θέλουμε.

Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα συγκεντρωτικό κράτος. Είμαστε ενάντια σε αυτό. Οι δήμαρχοι του νομού και γειτονικών νομών και των βουλευτών.

Πρέπει να δημιουργηθεί μία ομάδα αγώνα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πρέπει να παραμείνουν όλα, εμείς είμαστε εδώ να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Τραπεζιώτης: Υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τραπεζιώτης στην παρέμβαση του στάθηκε στην επιστολή που έστειλε η παράταξη του και στο αίτημα να ληφθεί σχετική απόφαση για να υπάρξει αντίδραση. «Εμείς διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μία καθυστερημένη αντίδραση και μειωμένα αντανακλαστικά».

«Έχουμε ένα από τα καλύτερα δικαστικά μέγαρα το εφετειο λειτούργησε σχετικά αμέσως γιατί υπήρχαν οι προϋποθέσεις και με μηδενικό κόστος. Έχω την εντύπωση πως έχουμε ήδη καθυστερήσει απέναντι σε αυτή την πρόκληση και μετά ερχόμαστε να κάνουμε μετά αυτοκριτική», ανέφερε ο δημοτικός Σύμβουλος Σταύρος Καμμένος.

«Αν σταματήσει να λειτουργεί το Εφετείο και το Πρωτοδικείο Αγρινίου, εγώ ποιο όφελος θα έχω από αυτή την κατάσταση θα υπάρχει μείωση στη φορολογία;» αναρωτήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Τηλιγάδας. Έχουμε ξεφύγει από τις Δημοκρατίες που ενδιαφέρονται για τους πολίτες τους και οδηγούμαστε σε ολιγαρχίες κόστους- οφέλους, συμπλήρωσε.

«Απαιτείται ενότητα η οποία δεν είναι δεδομένη αυτή την στιγμή», σχολίασε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Καραμητσόπουλος.

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβαν νομικοί της πόλης που γέμισαν την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου την ώρα της συζήτησης για το θέμα του δικαστικού χάρτη.

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου δικαστικός χάρτης