ΑυτοδιοίκησηΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας με επίκεντρο το μεταναστευτικό – προσφυγικό (video)

Με το εκτός ημερησίας διάταξης καυτό θέμα της ίδρυσης κέντρου μεταναστών στην περιοχή της Αμφιλοχίας ξεκίνησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου στο Δήμο Αμφιλοχίας, με την παρουσία αρκετών πολιτών.

Αφού ανακοινώθηκε το ψήφισμα των παρατάξεων το οποίο αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, το λόγο πήραν οι επικεφαλής οι οποίοι ανέλυσαν ο κάθε ένας για ποιους λόγους θεωρούν ότι ο δήμος Αμφιλοχίας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει δομή φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή.

Αποφασίστηκε επίσης, το ψήφισμα να κοινοποιηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο αρμόδιο Υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Μαΐστρου», το Κέντρο φιλοξενίας έχει ήδη αποφασιστεί για την Περιοχή του Άγριλου, θα είναι Κλειστού Τύπου και με προθεσμία λειτουργίας μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

Η επιστολή του δημάρχου Αμφιλοχίας στον Υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή:

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις – αυτοψίες του Συν/ρχη κ. Ηρακλή Μουρελά στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Ψαρογιάννη (περιοχή Άγριλος), οι οποίες προφανώς εντάσσονται στα πλαίσια του σχεδιασμού σας διαχείρισης του μεταναστευπκού. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από μέρους της πολιτικής ή στρατιωτικής ηγεσίας για τα αποτελέσματα των αυτοψιών ή για την πιθανή ένταξη του άνω χώρου στον σχεδιασμό σας. Η είδηση των επισκέψεων και κυρίως η παντελής έλλειψη πληροφόρησης έχουν ήδη δημιουργήσει κλίμα αναστάτωσης στην τοπική κοινωνία.

Κατόπιν τούτων θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

Η έκταση που λειτουργούσε το πρώην στρατόπεδο Ψαρογιάννη αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Αμφιλοχίας ως καθολικός διάδοχος της πρώην κοινότητας Στάνου στην οποία άνηκε αρχικά. Η επίταξη του χώρου έγινε αποκλειστικά για λειτουργία στρατοπέδου και για καμία άλλη χρήση.

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. Φ.913.11167/248278 Σ.1583 — 28/11/11 έγγραφο της διεύθυνσης υποδομής του ΓΕΣ αποδεσμεύεται από την επίταξη που είχε πραγματοποιηθεί, μιας και δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι της επίταξης, αφού το στρατόπεδο έκλεισε και επανέρχεται η κτήση στους παλιούς ιδιοκτήτες.

Ως ιδιοκτήτης ο Δήμος Αμφιλοχίας έχει όλα τα νόμιμα δικαιώματα επί του ακινήτου αυτού. Ήδη ο Δήμος μας νέμεται το ακίνητο, νοικιάζοντάς το σε αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής. Εντός του χώρου υπάρχει ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο οποίος λειτουργεί κανονικά και εκεί διοργανώνεται πανήγυρις κατά τον δεκαπενταύγουστο που συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης λειτουργίες γίνονται από τους ιερείς και τους πιστούς της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η ως άνω έκταση έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό του Δήμου μας για ανάπλαση με την δημιουργία θεματικού πάρκου και εγκαταστάσεων αναψυχής μιας και γειτνιάζει με την λίμνη Αμβρακία και βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής Natura. Ήδη έχει εγγραφεί πίστωση στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου μας για την κατασκευή των απαραίτητων έργων. Αυτή τη στιγμή καμία ουσιώδης υποδομή για φιλοξενία ανθρώπων δεν υφίσταται στον χώρο ή στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειωτέον ότι η παροχή νερού που εξυπηρετούσε το στρατόπεδο έχει αχρηστευτεί από χρόνια και δεν υδρεύεται πλέον ο χώρος. Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στα όρια τριών Δήμων (Αμφιλοχία, Ακτίου – Βόνιτσας και Ξηρομέρου) και είναι βέβαιο ότι η οποιαδήποτε τέτοιας μορφής χρησιμοποίησή του θα επηρεάσει και τους τρείς αυτούς Δήμους.

Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας υποφέρει από χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα και παντελή έλλειψη υποδομών.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε την έλλειψη πόσιμου νερού στους οικισμούς μας, την έλλειψη σχολικών μονάδων, και το άκρως υποβαθμισμένο σύστημα υγείας με την έλλειψη γιατρών, νοσηλευτών ασθενοφόρων και οδηγών τους. Κατόπιν τούτων θα θέλαμε την άμεση ενημέρωση από μέρους σας, μιας και Θεωρούμε ότι πιθανή ένταξη του άνω χώρου στον σχεδιασμό σας, προφανώς θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του νόμιμου ιδιοκτήτη -Δήμας Αμφιλοχίας- τουλάχιστον.

Κατανοούμε το μεγάλο πρόβλημα που καλείστε να διαχειριστείτε, όμως με το να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα σε ήδη επιβαρυμένους ή μικρούς Δήμους, δε θεωρούμε ότι θα υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι για να πετύχει η διαχείριση του προβλήματος πρέπει να είναι οι τοπικές κοινωνίες σύμμαχοι. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άμεση και έγκυρη ενημέρωσή τους. Το να βρεθεί η τοπική κοινωνία προ τετελεσμένων γεγονότων ουδόλως θα βοηθήσει, παρά μόνο θα χειροτερέψει τα πράγματα.

Δεδομένων όλων των προαναφερθέντων και διερμηνεύοντας την βούληση της τοπικής κοινωνίας, σας δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί ο ως άνω χώρος για την φιλοξενία μεταναστών. Αναμένοντας τη δική σας απάντηση και ενημέρωση στο φλέγον αυτό Θέμα, που πλέον απασχολεί έντονα, τους Δημότες μας, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση χρειάζεστε.

e-maistros.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button