Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Καμία ενεργειακή επένδυση δεκτή, χωρίς εθνικό χωροταξικό

Στο σημερινό (30/4) δημοτικό συμβούλιο δόθηκε αρνητική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο «Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΜΥΗΕ) “Ζέρβας” ισχύος 0,885MW, στην Δ.Ε. Παρακαμπυλίων του Δήμου Αγρινίου με φορέα υλοποίησης – λειτουργίας την GEG POWER Ι.Κ.Ε.
Εισηγητής του θέματος ο γ.γ. του Δήμου, Δημήτρης Τζιώλης, που τόνισε:
«Για πολλοστή φορά έρχεται θέμα για εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή μας. Η θέση μας είναι αρνητική, όπως έχουμε εκφράσει κατ’ επανάληψη, γιατί πάγια θέση μας είναι να προηγηθεί η έγκριση εθνικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Παρόλα αυτά, επειδή δεν ξέρουμε πότε αυτό θα συμβεί, έχουμε ετοιμάσει το έντυπο Δ11 και έχουμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας. Η θέση μας είναι αρνητική».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Πιστιόλας ζήτησε εκ νέου την σύσταση Επιτροπής Αγώνα, με αφορμή και τις εξελίξεις που αφορούν το σχεδιαζόμενο έργο αντλησιοταμίευσης στηνΤριχωνίδα. Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Μεταφέρω για πολλοστή φορά γιατί είναι μείζον το θέμα το γεγονός που έχει να κάνει γενικότερα με την παραγωγή ενέργειας στην περιοχή. Κάποτε ένα μικρό υδροηλεκτρικό μπορεί να μην ενοχλούσε. Μέσα στον καταιγισμό που υφιστάμεθα τώρα θέλω να μεταφέρω το εξής. Στο τέλος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι εταιρείες θα επικρατήσουν. Η αρνητική γνωμοδότηση είναι το μίνιμουμ. Το μάξιμουμ είναι να μπει μπροστά ο Δήμος και να ακολουθήσουμε όλοι μας. Να απαγορευτεί χωρίς έγκριση του Δήμου οποιαδήποτε δυνατότητα εγκατάστασης υδροηλεκτρικού. Θα έχουμε συγκρουσιακές διαστάσεις και με τους κατοίκους γιατί είναι υποψιασμένοι πλέον. Να φτιάξει ο Δήμος Επιτροπή Αγώνα, ευχαρίστως να συμμετάσχω αν απαιτηθεί. Εμείς που έχουμε την μεγαλύτερη απειλή, εκ των πραγμάτων έχουμε την περισσότερη πρώτη ύλη (σ.σ. νερό). Είναι άλλο να μιλάμε για ένα μικρό υδροηλεκτρικό, άλλο για αντλησιοταμίευση και άλλο να συζητάμε για την Τριχωνίδα. Ο Δήμαρχος δεν έχει αρνηθεί την πρωτοβουλία αλλά δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα;»
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Δημήτρη Τραπεζιώτη, Πάνος Μυζήθρας σχολίασε πως «Δεν ξέρω αν η Ελλάδα με τις τόσες αιτήσεις και τους ενεργειακούς χώρους που εγκρίνει η ΡΑΕ, θα έπρεπε να εξεταστεί όλο το πλαίσιο λειτουργίας και αδειοδότησης τέτοιων εγκαταστάσεων. Με έχει τρομοκρατήσει τέτοιο ενδεχόμενο, όπως με το μπλακ άουτ της Ισπανίας. Και νομίζω και τους ειδικούς».
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος, Γιώργος Παπαναστασίου ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος θα είναι σταθερά αρνητικός σε τέτοιες περιπτώσεις. «Δεν θα εγκρίνουμε καμία ενεργειακή επένδυση χωρίς χωροταξικό», υπογράμμισε.
Αναλυτικότερα, τα όσα είπε:
«Προ ημερών σε προσφυγή στο ΣτΕ του Δήμου Εμμανουήλ Παππά ακυρώθηκε φωτοβολταϊκό 4.100 στρεμμάτων και 311 mwh. Το λέω αυτό γιατί δεν συμβαίνει μόνο εδώ. Εδώ έχει παραγίνει το κακό. Θα δείτε συνεντεύξεις για το θέμα τις επόμενες ημέρες. Δεν είναι δυνατόν να δεσμεύουμε απίστευτες περιοχές για φωτοβολταϊκά, αιολικά και ανλτησιοταμιεύσεις. Δεν είμαστε εναντίον αλλά να γίνονται στις προβλεπόμενες περιοχές. Δεν γίνεται κάθε ιδιώτης να απλώνει εγκαταστάσεις όπου θέλει. Το θέμα θα καταλήξει φούσκα, δεν μπορούμε να ζούμε με τον φόβο αυτό. Ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά προσέφυγε όταν εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι. Αν δεν υπάρξει μία συγκεκριμένη πράξη θα κάνουμε επιτροπή και θα κουβεντιάζουμε μεταξύ μας. Αν στην αρνητική μας εισήγηση έρθει το κράτος και δώσει όρους θα προσφύγουμε. Όπως είπαμε ότι θα κάνουμε με την Τριχωνίδα. Όχι γιατί δεν συμφωνούμε με την αντλησιοταμίευση, ίσως είναι οικολογικός τρόπος αποθήκευσης ενέργειας, απλά δεν μπορεί αν γίνει εδώ, σε περιοχή Natura, φυσικού κάλλους και με αρχαιολογικούς χώρους.
Προχθές έλειψα από το Δ.Σ. λόγω της συνεδρίασης της Ένωσης Περιφερειών και της ΚΕΔΕ με το Υπουργείο, για ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Ο κώδικας έχει να αλλάξει 20 χρόνια. Στο μεταξύ ήρθε ο Καλλικράτης, προστέθηκε η Περιφερειακή διοίκηση και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα-προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Η κουβέντα για τον εκλογικό νόμο θα ανοίξει. Έχω τρεις θητείες δήμαρχος με τρία διαφορετικά εκλογικά συστήματα. Θα πρέπει να σταθεροποιηθεί. Μπήκαν ζητήματα που αφορούν τις ευθύνες, τις αρμοδιότητες και τις απαιτήσεις της αυτοδιοίκησης. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αυτοδιοίκηση χωρίς αυτοδιοίκητο. Συζητήθηκε ότι δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψιν η γνώμη περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων π.χ. για μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ένα μεγάλο έργο. Απαράδεκτο να αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Όταν ξεφεύγουν τα όρια και οι εταιρείες προσπαθούν να καταπατήσουν το κοινό δίκαιο, να είμαστε αναγκασμένοι να προσφεύγουμε στο ΣτΕ. Όταν θα συμβεί κάτι ο καθένας θα μπορεί να κάνει αίτηση για επένδυση. Όταν όμως εγκριθούν παρανόμως και παρατύπως παρά την νομοθεσία, θα το προσβάλλουμε την επόμενη στιγμή. Προσφύγαμε για μία ανεμογεννήτρια στον Αράκυνθο. Οι δέκα ήταν στον Δήμο Μεσολογγίου, που δεν προσέφυγε, εμείς προσφύγαμε. Ο Αράκυνθος είναι Natura. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα αν εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι.
Εν προκειμένω, μιλάμε για ένα μικρό υδροηλεκτρικό. Ένα μικρό εδώ, ένα παρακεί, ένα μεγαλύτερο παραπέρα. Όπου να ‘ναι, ότι να ‘ναι. Όλοι να φτιάξουν κάτι. Έχουν δεσμεύσει όλον τον Αμβρακικό κόλπο για πλωτό φωτοβολταϊκό. Έχει ξεφύγει η κατάσταση. Από το να είμαστε αυτοκαταναλωτές με net metering φτάσαμε να γίνεται μπίζνα. Τα φωτοβολταϊκά με τους αγρότες ήταν για να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Στις επιχειρήσεις για να καλύπτουν το κόστος. Του δήμου για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών, όχι για να βάλει λεφτά στην τσέπη του. Αυτή είναι η ενεργειακή δημοκρατία.
Είναι μεγάλα τα ζητήματα, δεν θα τα αφήσουμε. Έχουν επίπτωση στην κοινωνία και το περιβάλλον. Μία εξέδρα θέλουμε να κάνουμε στην Τριχωνίδα και δεν δίνουν έγκριση. Θα πάμε να βάλουμε αγωγούς ή κάτι μπούρδες που ακούμε για την δεξαμενή που θα κατασκευαστεί; Πώς θα γίνει αυτό; Είναι φοβερές οι καταστάσεις που προσπαθούν να εισάγουν για διάφορους λόγους. Δεν θα εγκρίνουμε καμία ενεργειακή επένδυση χωρίς χωροταξικό».
Τέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τίμος Παπανικολάου ανέφερε:
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε επιχειρηματική ενέργεια στις ΑΠΕ. Αυτοί οι επιχειρηματίες μπορούν να πάνε όπου θέλουν, ένας σε ένα χωριό αν δεν έχει δύο στρέμματα δεν μπορεί να χτίσει ένα κεραμίδι για να μείνει. Αυτές είναι οι πολιτικές που επικρατούν. Ελπίζουμε κ. Δήμαρχε να είστε στην σωστή κατεύθυνση και ως προς αυτό».