ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Αδικίες με τις κατανομές στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Ενδεχόμενο μικρότεροι δήμοι να χρηματοδοτηθούν με μεγαλύτερα ποσά

Τις ανησυχίες τους εξέφρασαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου Αγρινίου για την αναμόρφωση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Θυμίζουμε πως εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ ενώ θα ακολουθήσει η τελική παράταση του Προγράμματος έως τις 31 Μαΐου 2021.


Οι δυνητικοί δικαιούχοι του Προγράμματος ομαδοποιούνται σε επτά κατηγορίες σε επίπεδο Δήμων ή Περιφερειών ενώ με τις προσκλήσεις είναι δυνατή η ομαδοποίηση δικαιούχων, ανάλογα με τις επενδυτικές ανάγκες, την αναπτυξιακή στόχευση ή επιμέρους κριτήρια (ιδίως δημογραφικά, ορεινότητα, νησιωτικότητα) και ορίζονται οι δυνητικοί δικαιούχοι ανά άξονα προτεραιότητας.

Αναλυτικά:

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αγρινίου κ. Χριστίνα Σταρακά ανέφερε πως η ΚΥΑ έχει προβληματίσει τους αιρετούς καθώς σε σημεία θυμίζει σκηνές παλαικομματικού παρελθόντος.

«Με την ΚΥΑ όλα ισοπεδώνονται ανεξάρτητα από τις ανάγκες που έχει ο κάθε δήμος» συνέχισε ο κ. Σταύρος Καμμένος τονίζοντας πως το πρόγραμμα που ήρθε ως αντικαταστάτης στο Φιλόδημος Ι, άφησε χωρίς να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, έργα αρκετά πίσω.

Ουσιαστικά υπάρχει μία κατηγοριοποίηση των δήμων.

«Η μεν απογραφή μιλάει για 96 χιλιάδες κατοίκους, η δε ΕΡΓΑΝΗ αναφέρει ότι ο δήμος Αγρινίου ξεπερνάει τις 100 χιλιάδες κατοίκους, συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος και γίνεται σαφές πως ο δήμος «παίζει» σε δύο κατηγορίες, γεγονός που συμφώνησε και ο δήμαρχος Αγρινίου.

Είναι αρκετά σημαντικό να ξεκαθαριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς το Αγρίνιο σε περίπτωση που δεν μπει στο «γκρουπ» με πληθυσμό ίσο ή μεγαλύτερο των 100.000 κατοίκων θα δούμε τον δήμο Μεσολογγίου να παίρνει περισσότερα χρήματα αν και με το 1/3 του πληθυσμού του δήμου Αγρινίου.

Ο δήμαρχος Αγρινίου κατά την τοποθέτησή του παραδέχθηκε πως με τον “Τρίτση” υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και δήλωσε πως διαφωνεί κάθετα με την κατανομή.

Σε αυτό φημολογείται ότι θα αφαιρεθεί ότι έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι.

Ο κ. Παπαναστασίου τόνισε πως «Είχαμε βάλει 27 εκατομμύρια στο Φιλόδημο. Έγινε μία κατανομή στη λογική των πρωτευουσών των νομών και το λεκανοπέδιο που ήταν εντελώς άδικη με την έννοια ότι αγροτική οδοποιία, ύδρευση, αποχέτευση κτλ δεν έχουν οι αστικοί δήμοι ούτε της Αθήνας ούτε της Θεσσαλονίκης».

Και συνέχισε λέγοντας πως « αυτά θα  πρέπει να βγουν εκτός πλαφόν και να αφορούν μόνο τους δήμους τους εκτός του λεκανοπεδίου».

Υπάρχουν στο “Τρίτσης” κάποιοι άξονες που είναι εκτός πλαφόν και αφορούν ξεχωριστές προσκλήσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαναστασίου έκανε λόγο για το τα έργα της αποχέτευσης όπου βρίσκεται ένα πολύ βαρύ κομμάτι που αφορά τα παραλίμνια, για την αντισεισμική θωράκιση που ήδη υπάρχουν όπως εργασίες στον υδατόπυργο στο Δοκίμι κτλ., και έργα που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση.

«Επίσης, ότι αφορά το ‘21 που εκεί προσπαθούμε να βάλουμε ένα έργο που είναι συμβολικό και ότι μπορούμε από ανάπλαση όπως στην οδό Μακρή» σχολίασε ο κ. Παπαναστασίου απαντώντας σε ερώτημα του επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» Στ. Μερμίγκη.

Μάλιστα, θα συζητηθεί την Τετάρτη 14/4, παρουσία και του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα στην ΚΕΔΕ και στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, θα κληθούν από το δήμαρχο Αγρινίου οι επικεφαλής των παρατάξεων και ενδεχομένως θα ακολουθήσει και έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button