sliderΑυτοδιοίκησηΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

«Θρίλερ» με το αρχειακό υλικό των αφών Παναγόπουλου-πώς χάθηκε;

Τι συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου

Αναφορές ακόμη και για πολιτικές αλλά ακόμη περισσότερο για ποινικές ευθύνες έγιναν στο πλαίσιο της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου, σχετικά με την τύχη του αρχειακού υλικού των αφων Παναγόπουλου, του αρχείου δηλαδή αλλά και μέρους του εξοπλισμού που υπήρχε στο κτίριο των αποθηκών, στην οδό Μακρή, που κατεδαφίστηκε το 2004.

Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική ενώ πολλά ερωτηματικά προκάλεσαν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες φαίνεται αυτό το υλικό να “εξαφανίστηκε”, από το ισόγειο και το υπόγειο του κτιρίου του πρώην ΕΟΚ, κάπου μεταξύ 2012 με 2014, σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες.


Από τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν προκύπτει το συμπέρασμα πως εξαιτίας σοβαρής πλημμέλειας και ελλιπούς φύλαξης το υλικό αυτό, που μεταξύ άλλων περιλάμβανε εξοπλισμό επεξεργασίας καπνού , τεραστίου όγκου, χάθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Η σχετική συζήτηση, που προκλήθηκε με αφορμή παλιότερη ερώτηση της παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» ξεκίνησε με εισήγηση του αντιδημάρχου Σπύρου Αδάμη που έκανε λόγο για ελλιπή ενημέρωση , χωρίς να είναι γνωστό εάν ποτέ έγινε καταγραφή , παράδοση ή παραλαβή του συγκεκριμένου αρχείου, εάν υπήρχαν προδιαγραφές για την ασφαλή φύλαξη του κλπ. Αποκάλυψε μάλιστα πως μόλις πριν λίγες μέρες έμαθε πως πολίτης πήρε μέρος του αρχείου στο σπίτι του!

Ακολούθησε η παρέμβαση της καθηγήτριας λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κων/νας Μπάδα που παρέθεσε μια σειρά από έγγραφα και μαρτυρίες σχετικά με το υλικό των αποθηκών που παραχωρήθηκε από την εταιρεία των αφων Παναγόπολου λίγο πριν την εκποίηση και αποθηκεύτηκαν σε ισόγειο και υπόγειο χώρο των αποθηκών του πρώην ΕΟΚ για τρία χρόνια, ενώ στη συνέχεια είπε πως το Πανεπιστήμιο συμφώνησε να παραχωρηθεί το αρχείο αυτό στον Δήμο, όταν εκδήλωσε ενδιαφέρον για να περάσει σε αυτόν το κτήριο των αποθηκών του πρώην ΕΟΚ.
Από τα λεγόμενα της κ. Μπάδα, προκύπτει πως επίσημα παραχώρηση από το Πανεπιστήμιο στον Δήμο αυτού του αρχειακού υλικού δεν έγινε ποτέ και δεν υπεγράφησαν έγγραφα παράδοσης – παραλαβής της δωρεάς Παναγόπουλου, δεν συστάθηκε κάποια Επιτροπή κλπ.

Επίσης προέκυψε πως από το 2007 μέχρι το 2012 όλο αυτό το υλικό δεν απασχόλησε ποτέ κανέναν, κανείς δεν ήξερε την τύχη του και κανείς δεν είχε την ευθύνη.

Το 2012 όταν και το κτήριο των αποθηκών του πρώην ΕΟΚ παραχωρήθηκε στον Δήμο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  από  έγγραφο προκύπτει πως ο Δήμος είχε πλέον την ευθύνη φύλαξης των αποθηκευμένων στο κτίριο αντικειμένων και κάποια στιγμή, μεταξύ του 2012 μέχρι σήμερα, προκύπτει πως το τεράστιο αυτό αρχείο χάθηκε…
Η εξέλιξη αυτή σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά δυσμενής γα τον όποιον σχεδιασμό δημιουργίας Μουσείου Καπνού και πλήγμα για τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορική μνήμη του Αγρινίου.
Μέσα από παρεμβάσεις πολιτών όπως της κ. Χρυσικοπούλου , του ιατρού κ. Λυμπουρίδη, ή του μηχανικού κ. Πατρώνη , έγινε επίκληση μαρτυρίων ότι το αρχείο αυτό αφαιρέθηκε από το 2012 μέχρι το 2014, μιας και ο Δήμαρχος κ. Παπαναστασίου είπε πως δεν υπήρχαν τα αντικείμενα της δωρεάς, όταν αυτός παρέλαβε, επειδή επισκέφθηκε τον χώρο μετά από παραίνεση της Μ. Χρυσικοπούλου, προέδρου του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλ/νίας. Επικαλέστηκε μάλιστα εργασίες καθαρισμού που έγιναν με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής όταν της παραχωρήθηκε το κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού της οδού Μακρή.

Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση της πρώην αντιδημάρχου και προέδρου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αγρινίου, Κ. Κατσαρή που απλά παρέθεσε την αλληλογραφία που είχε για την σωτηρία κάποιων ιστορικών κτιρίων και αρχείων που σχετίζονται με τον καπνό την περίοδο που ανέλαβε το 2003. Ουσιαστικά από εκεί και μετά, όπως είπε, δεν ξανασχολήθηκε με το θέμα και δήλωσε άγνοια για το πώς το αρχείο και τα μηχανήματα της εταιρείας των αφών Παναγόπουλου παραχωρήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Σχολή του Αγρινίου, πώς αποθηκεύτηκαν και πώς τελικά χάθηκαν.

Πρώτος το θέμα απόδοσης ευθυνών έθεσε ο ίδιος ο Δήμαρχος Αγρινίου, που εκτός της τύχης της δωρεάς Παναγόπουλου, μίλησε και για το Ίδρυμα Παπαστράτου, στο οποίο πρόεδρος είναι ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός. Ο δήμαρχος σαφώς θέλησε να επιρρίψει ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

Πάντως, στην ίδια συνεδρίαση, υπήρξε και παρέμβαση πολίτη που απέδωσε ευθύνες στην κ. Μπάδα σχετικά με το πώς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αντιμετώπισε τη δωρεά, ειδικά από το 2007 μέχρι το 2012. Αιχμές υπήρχαν και κατά της σημερινής δημοτικής αρχής για το πώς διαχειρίζεται το θέμα τη στιγμή που γνωρίζει από το 2014 την απώλεια του υλικού της δωρεάς Παναγόπουλου.

Ο κ. Μοσχολιός στην παρέμβασή του εξέφρασε την απορία του για το πώς το θέμα ανακινείται τώρα και «σηκώνοντας το γάντι» κάλεσε τον δήμαρχο να πάει την υπόθεση στη δικαιοσύνη, ενώ εξέφρασε και την απορία του γιατί εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έκανε τίποτε , την στιγμή μάλιστα που διαπίστωσε από το 2014 ότι το αρχειακό υλικό λείπει.

Για το ίδιο ζήτημα, την καθυστερημένη αντίδραση της σημερινής δημοτικής αρχής, επικρίθηκε ο δήμαρχος και από τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο Δημ. Τραπεζιώτης μεταξύ άλλων πρότεινε να γίνει συγκέντρωση και καταγραφή του όποιου αρχείου υπάρχει και πρότεινε αυτό το Μουσείο Καπνού να γίνει στον πρώην Καπνικό Σταθμό Έρευνας στην αερογέφυρα , ενώ ο κ. Καμένος από την ίδια παράταξη ζήτησε να γίνει έρευνα για το ποια ήταν τελικά η τύχη του αρχείου που χάθηκε.

Ο Βλ. Σφυρής που ήταν αντιδήμαρχος την «επίμαχη» περίοδο 2012-2014, είπε πως οι κάτοικοι της περιοχής του κτιρίου του πρώην ΕΟΚ μπορεί να ξέρουν ποιοι αφαίρεσαν τον εξοπλισμό, ενώ είπε πως μόλις έγινε η παραχώρηση του κτιρίου, το 2012, αυτό ήταν σε άθλια κατάσταση, ανοικτό και σε αυτό μάλιστα σύχναζαν περιθωριακά άτομα που προκάλεσαν καταστροφές.

Από την πλευρά της συμπολίτευσης πάντως, τονίστηκε πως από το 2012, που έγινε η παραχώρηση του κτιρίου του ΕΟΚ, το κτήριο έπρεπε να ασφαλιστεί, ώστε να διαφυλαχτούν και όσα υλικά ήταν αποθηκευμένα σε αυτό.

Ο κ. Παπανικολάου (ΛΑΣ) είπε πως η παράταξη του «δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι» και πως ευθύνες πρέπει να αποδοθούν μιας και η απώλεια για τον πολιτισμό της περιοχής είναι πολύ μεγάλη, ενώ «ντροπή» είπε πως αισθάνεται για την εξέλιξη ο κ. Μερμίγκης από την παράταξη “Ανυπότακτο Αγρίνιο”. Μίλησε για “επικοινωνιακή διαχείριση” από την δημοτική αρχή και κάλεσε τον Δήμο να προχωρήσει επιτέλους στην δημιουργία περιουσιολογίου.

Ο Νίκος Καζαντζής επίσης έθεσε το θέμα του περιουσιολογίου του Δήμου, ενώ ο κ. Ρόκος τόνισε πως η δημοτική αρχή «εγκλωβίστηκε».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η νέα παρέμβαση του αρμοδίου αντιδημάρχου Σπύρου Αδάμη , που είπε πως ευθύνες υπάρχουν σε όλους, ζητώντας να μην υπάρχει αναμόχλευση τους. Τόνισε ακόμη πως θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί έστω ένα τμήμα του υλικού που έχει χαθεί, δηλαδή του μηχανολογικού εξοπλισμού και εγγράφων των αποθηκών Παναγόπουλου. Αυτό το αντικείμενο, όπως είπε θα το αναλάβει διαπαραταξιακή επιτροπή.

Στην ίδια συζήτηση ο Π. Μοσχολιός, επανέλαβε πως το 2007 το Πανεπιστήμιο δεν παρέδωσε ουσιαστικά τίποτε επίσημα στον Δήμο και πρότεινε να ανατεθεί μια μελέτη στατική – αρχιτεκτονική κλπ για το κτίριο του πρώην ΕΟΚ, στην κατεύθυνση της στέγασης δράσεων και φορέων πολιτισμού.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του Γ. Παπαναστασίου. Αναφέρθηκε στο παραχωρηθέν κτίριο του πρώην ΕΟΚ και γενικά στα δημόσια κτίρια και πρώην καπναποθήκες που υπάρχουν στην πόλη και εν πολλοίς έχουν προβλήματα. Επισήμανε για άλλη μια φορά πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ότι ο δήμος το 2012 παρέλαβε το κτίριο του πρώην ΕΟΚ μαζί με το αρχείο της δωρεάς Παναγόπουλου.

Είπε ακόμη πως έγινε “καλή συζήτηση” και σημείωσε πως η έρευνα για το τι έγινε και πως χάθηκε αυτό το αρχειακό υλικό, θα συνεχιστεί, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση με τον κ. Μοσχολιό αλλά και τον Ν. Καζαντζή

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button