Αυτοδιοίκηση

Δημοτικό Συμβούλιο: Προβληματισμός για τον "Κλεισθένη"-υιοθετήθηκε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ

dimotiko-symvoulio (2)

Πολύωρη ήταν η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, που κλήθηκε να συζητήσει για το Σχέδιο «Κλεισθένης 1» της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση, με τον Δήμαρχο στην αρχή να ζητά την υιοθέτηση του σχετικού ψηφίσματος της ΚΕΔΕ.

Η συνεδρίαση πάντως,  για όσους επέλεξαν να την δουν  διαδικτυακά, πολίτες αλλά και δημοσιογράφους, ήταν αδύνατο να παρακολουθηθεί εξαιτίας σοβαρών τεχνικών προβλημάτων και συνεχών διακοπών.

Καταγράφτηκε πάντως  προβληματισμός, κατατέθηκαν και προτάσεις, ενώ σχεδόν αποκλειστικά η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κορυφαία αλλαγή του προγράμματος, που δεν είναι άλλη από την εφαρμογή της απλής αναλογικής  στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκφράστηκαν κατά κύριο λόγο απόψεις κατά του συγκεκριμένου συστήματος, όμως δεν έλειψαν και αυτές που συμφώνησαν, μιλώντας για συγκλίσεις που είναι αναγκαίες πλέον στην κοινωνία και την αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Παπαναστασίου, αναφέρθηκε στην αντίδραση της ΚΕΔΕ απέναντι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και τόνισε πως ουσιαστικά είναι η αρχή γι’αυτό που έρχεται, το πώς δηλαδή η κυβέρνηση θα μπορέσει να ελέγξει την αυτοδιοίκηση και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ισχύ στους Δήμους και τις Περιφέρειες που σήμερα δεν διαθέτει. Συμπλήρωσε ακόμη πως η κυβέρνηση θέλει να χαλιναγωγήσει την αυτοδιοίκηση και ζήτησε να στηριχτεί το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, ώστε το νομοσχέδιο να αποσυρθεί και να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενική βάση.

dimotiko-symvoulio (28)Ακολούθησε η παρέμβαση του κ. Μοσχολιού, που υπενθύμισε πως η ΝΔ στις μεγάλες τομές στην αυτοδιοίκηση ήταν απέναντι για να συνεχίσει λέγοντας πως το νομοσχέδιο του υπουργού κ. Σκουρλέτη, δεν εισφέρει κάτι νέο, πέραν του εκλογικού νόμου, που κατά τη γνώμη του, κρύβει σκοπιμότητες, υποκρύπτει πιθανές συναλλαγές και θα καταργηθεί στην πράξη γιατί δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί. Επιχειρηματολόγησε μάλιστα πάνω σ’αυτό, παρουσιάζοντας το πως θα ήταν διαρθρωμένο το Δημοτικό Συμβούλιο, με βάση τις εκλογές του 2014, εάν ίσχυε η απλή αναλογική, με την παράταξη του Δημάρχου να έχει 17 έδρες και την αντιπολίτευση 28.

Ο κ. Τραπεζιώτης, αναφέρθηκε στο ιστορικό υπόβαθρο της αυτοδιοίκησης και στον θεσμό του κοινοτισμού.  Είπε μεταξύ άλλων πως στο Σχέδιο «Κλεισθένης Ι» υπάρχουν μεν αλλαγές με τις οποίες δεν συμφωνεί, εξέφρασε όμως την άποψη πως συγκλίσεις μπορούν να επιτευχθούν. Παράλληλα όμως είπε, μέσα από το νέο σχέδιο, θα πρέπει να διασφαλίζεται με κάποιον τρόπο η κυβερνησιμότητα , η αυτοτέλεια των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων.

dimotiko-symvoulio (4)

Ακολούθησε σύντομη παρέμβαση από τον κ. Παπαναστασίου, που επανέλαβε τις κατηγορίες προς την κυβέρνηση ότι θέλει να διαλύσει ότι δεν μπορεί να ελέγξει και ζήτησε εκ νέου την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Αμέσως μετά μίλησε ο κ. Παπανικολάου, που πέρα από την κριτική που άσκησε στις παρατάξεις που  διοίκησαν και διοικούν τον Δήμο, είπε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος για μη συγκλίσεις ή συναλλαγές όσο η αυτοδιοίκηση εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Διάβασε ακόμη  την μακροσκελή ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις θέσεις της απέναντι στο σχέδιο «Κλεισθένης Ι». Τόνισε πως η ΛΑΣ στέκεται μόνιμα απέναντι σε αντιδραστικές ρυθμίσεις, όπως πριν ο «Καποδίστριας», ο «Καλλικράτης» και τώρα ο «Κλεισθένης» λέγοντας πως όσο η κεντρική πολιτική είναι αντιλαϊκή, δεν γίνεται να είναι φιλολαϊκή η αυτοδιοίκηση και ζητώντας σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και την Ε.Ε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο , που έκανε λόγο για «νομοθέτημα – λαγό και συνέχιση των συντηρητικών αλλαγών του σχεδίου Καλλικράτης, που ενισχύουν την ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες, τα βάρη στους δημότες κα την επιχειρηματική λειτουργία των Δήμων.  Ζήτησε ανακλητούς Συμβούλους και Δημάρχους, λαϊκές συνελεύσεις και κατάργηση των μνημονιακές νόμων, ενώ τόνισε πως η ΚΕΔΕ θέλει διατήρηση του υπάρχοντος πλαισίου, γι’αυτό και η παράταξη του λέει όχι και στα δυο.

Άνοιξε  στη συνέχεια κατάλογος ομιλητών και τοποθετήθηκε πλήθος Δημοτικών Συμβούλων, όσων τουλάχιστον έμειναν στην αίθουσα.

Χαρακτηριστικά οι κ. Καμμένος (Ανατροπή Τώρα)  και Σφυρής (Σύγχρονο Αγρίνιο) τάχθηκαν υπέρ της απλής αναλογικής, ενώ ο κ. Καζαντζής υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός για τον κομματισμό στην αυτοδιοίκηση,  λέγοντας πως οι εκάστοτε κυβερνήσεις θέλουν δημάρχους – κλητήρες και τόνισε πως οι βασικές διεκδικήσεις πρέπει να είναι πόροι και αρμοδιότητες.

dimotiko-symvoulio (26)Η κ. Αγγελική Ρούσση (Σύγχρονο Αγρίνιο) υπερασπίστηκε το σχέδιο Καλλικράτης , τόνισε πως όλα αυτά τα χρόνια μόνο η αυτοδιοίκηση είναι αυτή που έμεινε όρθια , δεν συμφώνησε με την απλή αναλογική, ενώ συμφώνησε με τις προβλέψεις που υπάρχουν στον νόμο σχετικά με την κατηγοριοποίηση που επιχειρείται στους Δήμους ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.

Ο κ Γκρίζης προέβλεψε πως η κυβέρνηση θα ανοίξει και το χωροταξικό για να κάνει «χατίρια» και σημείωσε πως η απλή αναλογική υποκρύπτει τον κίνδυνο συναλλαγών, ενώ ο κ. Αδάμης είπε πως η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να λειτουργεί με πόρους και αρμοδιότητες, με δημοκρατία και αποδοτικά, συμπληρώνοντας πως άλλα είναι τα προβλήματα και όχι η απλή αναλογική, με την οποία επίσης διαφώνησε.

«Οι κυβερνώντες δεν ακούνε ή δεν θέλουν ακούσουν» είπε ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Βασίλης Φωτάκης, που επίσης πήρε τον λόγο  και υπογράμμισε πως σκοπός του νομοσχεδίου και όσων επακολουθήσουν είναι να υπάρξει παρέμβαση στην λαϊκή βούληση , με το να εισάγει μειοψηφίες με μόνιμο χαρακτήρα, δημιουργώντας πρόβλημα κυβερνησιμότητας.
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Ακόμη ο κ. Ρόκος, ναι μεν τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, αλλά κράτησε αποστάσεις και απέναντι στην ΚΕΔΕ και είπε πως η όλη αντιπαράθεση έχει έντονη κομματική χροιά.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με το Δημοτικό Συμβούλιο τελικά να αποδέχεται κατά πλειοψηφία την πρόταση του κ. Παπαναστασίου, για υιοθέτηση του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, για απόσυρση του νομοσχεδίου και έναρξη συζήτησης από μηδενική βάση. Η αντιπολίτευση είτε καταψήφισε, είτε κατέθεσε άλλες προτάσεις που δεν εγκρίθηκαν.

Φωτογραφίες από την συνεδρίαση:

dimotiko-symvoulio (6)

dimotiko-symvoulio (8)

dimotiko-symvoulio (10)

dimotiko-symvoulio (12)

dimotiko-symvoulio (15)

dimotiko-symvoulio (18)

dimotiko-symvoulio (20)

dimotiko-symvoulio (22)

dimotiko-symvoulio (24)

dimotiko-symvoulio (30)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button