Αυτοδιοίκηση

Δημοτικό Συμβούλιο: Αποκαλυπτική συζήτηση για τα χρέη δημοτών-απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων

dimotiko-symvoulio (1)

Ενδιαφέρουσα συζήτηση προέκυψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου στα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, με Συμβούλους να θέτουν ερωτήματα και προβληματισμούς και εκπροσώπους της δημοτικής αρχής να απαντούν. Στην ίδια συνεδρίαση, έγινε αποκαλυπτική συζήτηση για τις οφειλές δημοτών, το ύψος αυτών, την ενεργοποίηση πιθανών διαδικασιών πλειστηριασμών κλπ, εκ μέρους του Δήμου.

Δεν έλειψαν και οι υψηλοί τόνοι κάποια στιγμή, μεταξύ των παρατάξεων Παπαναστασίου και Μοσχολιού, για το αντιπλημμυρικό έργο πλησίον του κτηρίου της ΕΛΕΠΑΠ στο ρέμα Λυκοραχίτη.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με παρέμβαση του Δημάρχου σχετικά με τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη 1» που τέθηκε σε διαβούλευση. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπαναστασίου, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ θα προχωρήσουν σε νέο Συνέδριο για το μείζον αυτό θέμα και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου θα κληθεί σύντομα να συζητήσει σχετικά.

Ακολούθησε παρέμβαση του Παύλου Μοσχολιού, σχετικά με την μεταφορά σκουπιδιών της Αιγιαλείας στον ΧΥΤΑ Στράτου. Ο πρώην Δήμαρχος επισήμανε πως δεν μπορεί ο Δήμος να δέχεται διαρκώς σκουπίδια από άλλες περιοχές, επειδή κάποιοι αιρετοί άλλων περιοχών, για μικροπολιτικούς λόγους δεν θέλουν να αναλάβουν να τα διαχειριστούν. Παραδέχθηκε πάντως πως ο Δήμαρχος υποχρεώνεται εκ του νόμου να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια, ζήτησε όμως να σταματήσει αυτή η κατάσταση και τόνισε πως η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ασχοληθεί και με αυτές τις περιοχές που ακόμη δεν έχουν κάνει κάτι για την διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Ο κ. Καμένος (Ανατροπή Τώρα) ενημέρωσε σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Μαθητικών Χορωδιών, ενώ ο κ. Παπανικολάου (ΛΑ.Σ.) έθεσε εκ νέου το θέμα των καθυστερήσεων στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς δημότες, ζητώντας να υπάρχουν αντιδράσεις, καταγγέλλοντας παράλληλα και τον Δήμο για παθητική στάση. Για το ίδιο θέμα, την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας πρότεινε ο Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεοδωρόπουλος.

Παρέμβαση έκανε στη συνέχεια ο ανεξάρτητος Σύμβουλος κ. Ρόκος που έθεσε το θέμα των σοβαρών καθυστερήσεων στις απαιτούμενες αλλαγές στους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης στο Αγρίνιο. Υπενθύμισε πως το ζήτημα αυτό είχε από την δημοτική αρχή εμφανιστεί ως πρώτης προτεραιότητας, χωρίς όμως τέσσερα χρόνια μετά να γίνει κάτι. Ζήτησε ενημέρωση για το ίδιο θέμα, κάνοντας λόγο για σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Ακολούθησε η διαδικασία των ερωτήσεων με τον κ. Καζαντζή να θέτει μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τον διαγωνισμό για την προμήθεια κρεάτων και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Ο αντιδήμαρχος κ. Φαρμάκης είπε πως θα απαντήσει εγγράφως.

dimotiko-symvoulio (3)

Η συζήτηση για τα χρέη των δημοτών

Ενόψει της ενεργοποίησης των διαδικασιών για την εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη στους Δήμους, παρέμβαση έκανε ο Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Αντωνάκος, που ανέφερε πως ζήτησε μεν στοιχεία για το πλήθος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που έχουν χρέη, αλλά έλαβε ελλιπείς απαντήσεις. Ζήτησε να μάθει πως θα αντιμετωπίσει ο Δήμος το θέμα των μικροοφειλετών, αφού με βάση τα στοιχεία που έλαβε υπάρχουν 2.561 περιπτώσεις δημοτών που οφείλουν ποσά από 300 έως 500 ευρω.

Απάντηση δόθηκε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Φαρμάκη, που παραδέχθηκε το μέγεθος του προβλήματος και διευκρίνισε πως οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν στοιχεία οφειλετών και συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα και ΑΦΜ χωρίς να είναι γνωστό ποιοι ακριβώς οφειλέτες είναι επιχειρήσεις. Παραδέχθηκε όμως πως υπάρχουν εταιρείες, π.χ. τεχνικές που έκαναν εκτεταμένη χρήση νερού και έφυγαν μόλις ολοκλήρωσαν το αντικείμενο τους, χωρίς να πληρώσουν! Έκανε γνωστό ότι οι μικροοφειλέτες χρωστούν περίπου ένα εκατ. ευρώ και πως στην πρώτη ρύθμιση χρεών στον Δήμο υπήρχε ένταξη αν των 900 ατόμων και πλέον λιγότεροι από 300 συνεχίζουν να εξυπηρετούν τις δόσεις τους. Στην πρόσφατη, δεύτερη και ακόμη πιο ευνοϊκή ρύθμιση που προέβλεπε και σβήσιμο προσαυξήσεων, εντάχθηκαν 962 και μέχρι στιγμής οι 87 δεν εξυπηρετούν πλέον τις δόσεις τους.

Ο κ. Φαρμάκης είπε πως ο Δήμος υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε δέσμευση λογαριασμών ή να προχωρήσει σε κατασχέσεις λογαριασμών, όπου μάλιστα παρατηρήθηκε πως όλοι σχεδόν ο οφειλέτες είχαν χρήματα. Αυτό προκάλεσε εντύπωση μιας συμπερασματικά προκύπτει πως σημαντικός αριθμός οφειλετών, μάλλον δεν θέλει να πληρώσει, αν και έχει…

Αυτό επισήμανε και ο Δήμαρχος Αγρινίου, που ζήτησε να υπάρξει διαπαραταξιακή συνεργασία, ώστε να γίνει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις οφειλές στον Δήμο. Ο κ. Παπαναστασίου τόνισε πως τα περισσότερα χρέη προέρχονται από τις Δημοτικές Ενότητες και επανέλαβε τις καταγγελίες πως κάποιοι , στους πρώην Δήμους υπόσχονταν χάρισμα των χρεών για μικροπολιτικούς λόγους. Πάντως τονίστηκε πως «κάτι πρέπει να γίνει» με τα χρέη στον Δήμο, μιας και πλέον φτάνουν τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

dimotiko-symvoulio (5)

Απαντήσεις σε ερωτήσεις

Ο κ. Παπαναστασίου απάντησε σε κάποια από τα ερωτήματα που τέθηκαν.

Συγκεκριμένα συμφώνησε στο  να εκδοθεί ψήφισμα για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου και έκανε γνωστό πως έχουν συνταχθεί  Τεχνικά Δελτία ώστε να γίνουν παρεμβάσεις, παραδεχόμενος πως υπάρχουν καθυστερήσεις. Καθυστερήσεις παραδέχθηκε πως υπάρχουν και με το θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τις χρήσεις γης. Σημείωσε πάντως πως τα όποια προβλήματα ξεκίνησαν από το προηγούμενο ΓΠΣ.

Σχετικά με τα σκουπίδια της Αιγιαλείας, ο κ. Παπαναστασίου έκανε γνωστό πως ο ΧΥΤΑ Στράτου θα δεχθεί ποσότητες που μειώνουν την ζωή του ΧΥΤΑ κατά έναν μόνο μήνα. Παραδέχθηκε όμως πως έχει διαμηνύσει ότι η κατάσταση με τα σκουπίδια των όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων δεν μπορεί να συνεχιστεί και πως ο Δήμος δέχθηκε να πάρει αυτά τα σκουπίδια «για τελευταία φορά». Πάντως έκανε ακόμη γνωστό πως ο δήμος Αγρινίου, έχει έτοιμες προτάσεις για το ΕΣΠΑ για δυο προσκλήσεις για το εργοστάσιο αλλά και για την δημιουργία νέων κυττάρων στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ που θα δώσουν λύσεις για πολλά χρόνια.
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Στην ημερήσια διάταξη, τα θέματα εξαγοράς ακινήτων για την δημιουργία παιδικής χαράς ή δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων, καταγράφτηκαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Μεταξύ άλλων έγινε λόγος για αποσπασματικότητα και προχειρότητα και ειδικότερα το θέμα της εξαγοράς με ποσό 180.000 ευρώ για το ακίνητο στην συμβολή των οδών Γρίβα και Παναγοπούλου δεν υπερψηφίστηκε, μιας και απαιτούσε ενισχυμένη πλειοψηφία.

Ανέβηκαν οι τόνοι για το ρέμα Λυκοραχίτη

Καυγάς μεταξύ του Γ. Παπαναστασίου και του Π. Μοσχολιού, που είχε και συνέχεια μεταξύ των κ. Γρίβα και Σφυρή ξέσπασε με αφορμή το θέμα της κατάθεσης πρότασης από τον Δήμο για τις εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας χειμάρρου Λυκοραχίτης στην περιοχή του κτιρίου της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, που ως γνωστόν τον Δεκέμβριο πλημμύρισε, προκαλώντας καταστροφές στο υπόγειο του νέου κτιρίου της ΕΛΕΠΑΠ. Το γεγονός ότι η σχετική μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής δεν έγινε, ενώ το κτήριο κατασκευάστηκε στηλίτευσε ο Δήμαρχος, ενώ  ασκήθηκε κριτική από τους αντιπολιτευόμενους για την κατάσταση του ρέματος και τον καθαρισμό του.

dimotiko-symvoulio (6)

dimotiko-symvoulio (9)

dimotiko-symvoulio (11)

dimotiko-symvoulio (13)

dimotiko-symvoulio (15)

dimotiko-symvoulio (17)

dimotiko-symvoulio (19)

dimotiko-symvoulio (21)

dimotiko-symvoulio (23)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button