Αυτοδιοίκηση

Δημοτικό Συμβούλιο: Αντιπαράθεση για τις πλημμύρες, τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες

dimotiko-symvoulio-dek-2017 (2)

Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε πριν από λίγο στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου, με την δημοτική αρχή να δέχεται την ολομέτωπη κριτική από την αντιπολίτευση, σχετικά με τις ευθύνες ή τις παραλείψεις της κατά τις πρόσφατες πλημμύρες της  2ας Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά της η πλειοψηφία υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών της μετά τις καταστροφές και επιχείρησε ειδικά μέσω του Νίκου Γκρίζη, αρμοδίου αντιδημάρχου να επικαλεστεί νόμους και αποφάσεις, ότι ο Δήμος Αγρινίου δεν έχει αρμοδιότητα για παρεμβάσεις και καθαρισμούς ρεμάτων, με την αντιπολίτευση όμως σχεδόν στο σύνολο της να ασκεί δριμεία κριτική και τον κ. Τραπεζιωτη ειδικότερα, να καλεί την πλειοψηφία να παραιτηθεί, λέγοντας ότι «εγκλημάτησε»  σε βάρος των πληγέντων.
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Για «εξωπραγματικά» καιρικά φαινόμενα έκανε λόγο στην αρχική του εισήγηση ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου για να παραθέσει στη συνέπεια όλες τις ενέργειες που έκανε ο Δήμος και οι υπηρεσίες του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, την καταγραφή των ζημιών κλπ. Ο κ. Παπαναστασίου τόνισε πως μπροστά σε αυτήν την καταστροφή πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία και κυρίως να αντιληφθούν οι πάντες πως πλέον τα θέματα αντιπλημμυρικής θωράκισης, θα πρέπει να είναι πλέον ύψιστης προτεραιότητας.

η συζήτηση από το 2:05:00 του video και μετά:

Έγινε μια σειρά ερωτήσεων από Συμβούλους σχετικά με την αρμοδιότητα και την ευθύνη του Δήμου με τον κ. Γκρίζη να επισημαίνει απαντώντας πως μέσα από νομούς αλλά και υπουργική Εγκύκλιο προκύπτει πως ο Δήμος Αγρινίου, τη στιγμή που δεν είναι ορεινός ή ημιορεινος δεν έχει αρμοδιότητα σε καθαρισμούς ρεμάτων και τέτοιου είδους εργασίες.

Οι αναφορές αυτές του κ,. Γκρίζη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ειδικά για το γεγονός ότι αν και γίνεται επίκληση αναρμοδιότητας πριν μερικούς μήνες υπήρχε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για έργο αυτεπιστασίας προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, για καθαρισμούς ρεμάτων.

Στην παρέμβαση του ο πρώην Δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός είπε πως μέσα από τα όσα λέγονται από την δημοτική αρχή , προκύπτει το συμπέρασμα πως οι πολίτες μάλλον θα μείνουν απροστάτευτοι. Έκανε ακόμη λόγο για μια «προαναγγελθείσα καταστροφή» και τόνισε πως σε σχέση με την προηγούμενη δημοτική αρχή είναι ολοφάνερο πως υπάρχει μια διαφορετική φιλοσοφία και σημείωσε το γεγονός ότι το Αγρίνιο παρουσίασε μια πρωτοφανή εικόνα με τις καλαμιές να φτάνουν μέχρι το κέντρο της πόλης. Επέκρινε ακόμη την δημοτική αρχή πως δεν έκανε τίποτε για τους καθαρισμούς των ρεμάτων και τώρα υπεκφεύγει.

dimotiko-symvoulio-dek-2017 (4)

Συνολικά ασκήθηκε κριτική για τον τρόπο με τον όποιο εισήλθε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης , ενώ ο κ. Τραπεζιώτης σημείωσε πως ο Δήμος είχε προειδοποιηθεί για τα προβλήματα που υπάρχουν σε διάφορα ρέματα και δεν έκανε τίποτε.  Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ρέματα και κατηγόρησε μάλιστα την πλειοψηφία πως κινείται συνεχώς στα όρια της νομιμότητας.

Οι κ. Παπανικολάου και Μερμίγκης (ΛΑΣ και Ανυπότακτο Αγρίνιο) στάθηκαν στις γενικότερες και διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν στον Δήμο Αγρινίου , έκαναν λόγο για αντιπαραθέσεις που γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους και ζήτησαν να κατατεθούν και να ψηφιστούν  συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα που θα κατατεθούν για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών, την εκτέλεση έργων κλπ.

Ακολούθησε κύκλος παρεμβάσεων με τους Συμβούλους της συμπολίτευσης , αντιδημάρχους κλπ να υπερασπίζονται τις ενέργειες του Δήμου και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ξεκάθαρες ευθύνες και ολιγωρία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε ακόμη στο γεγονός ότι το Αγρίνιο ουσιαστικά αποκλείστηκε με την μεγάλη κατολίσθηση στην Κλεισούρα.

Ο κ. Γκρίζης στη συνέχεια παραδέχτηκε πως μια διαχρονική ευθύνη υπάρχει μιας και κανείς δεν έθεσε  ως πρώτη προτεραιότητα την αντιπλημμυρική προστασία.

Ο κ. Ρόκος είπε πως η πλειοψηφία θα πρέπει να πάψει να έχει την τακτική ότι για «όλα φταίνε οι άλλοι» και ποτέ ο ίδιος.

Η συζήτηση έκλεισε με παρέμβαση του Δημάρχου και υπό την πίεση του επόμενου θέματος του Πανεπιστημίου. Ο κ. Παπαναστασίου κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως και πάλι επιδόθηκε σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και  την προηγούμενη η δημοτική αρχή , λέγοντας συγκεκριμένα πως μελέτες που γίνονται αυτήν την περίοδο, δείχνουν πολύ σοβαρά ελλείμματα στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου και ειδικά του Αγρινίου. Έθεσε μάλιστα ως παράδειγμα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις πλημμύρες στην ΕΛΕΠΑΠ. Ως προς το έργο της αυτεπιστασίας καθαρισμού ρεμάτων που τελικά ακυρώθηκε είπε πως αυτό έγινε επειδή άλλαξε ο νόμος που διέπει τα έργα αυτεπιστασίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο στο τέλος της συζήτησης αποδέχτηκε την υιοθέτηση μιας σειράς αιτημάτων , όπως αυτά κατατέθηκαν από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ εξέφρασε την καταδίκη του στην επίθεση που δέχθηκε την ημέρα της πλημμύρας ο πρόεδρος του Ζευγραρακίου.

dimotiko-symvoulio-dek-2017 (6)

dimotiko-symvoulio-dek-2017 (8)

dimotiko-symvoulio-dek-2017 (10)

dimotiko-symvoulio-dek-2017 (12)

dimotiko-symvoulio-dek-2017 (14)

dimotiko-symvoulio-dek-2017 (16)

dimotiko-symvoulio-dek-2017 (18)

dimotiko-symvoulio-dek-2017 (20)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button