ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Τι είναι το “περιβαλλοντικό κόστος”, που συζητά σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου

Ως μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης έρχεται προς συζήτηση σήμερα το μεσημέρι στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, το θέμα της έγκρισης “περιβαλλοντικού κόστους” και “κόστους πόρου” για την λεκάνη απορροής ποταμού Αχελώου.

Πρόκειται για ένα τέλος που επιβάλλεται σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας και μάλιστα είχε τεθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που όμως δεν το είχε εγκρίνει. Όμως, όπως προκύπτει, οι δήμοι δεν έχουν την δυνατότητα να μην επιβάλλουν το τέλος αυτό και γι αυτο το λόγο το θέμα επανέρχεται προς έγκριση σήμερα Τρίτη.

Σύμφωνα με τον κ. Κ. Κιτσοπάνο, αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Αγρινίου, πρόκειται για μία επιβάρυνση η οποία είναι ανεπαίσθητη για τον πολίτη.

Είναι συγκεκριμένα το 0,2% του λεπτού του ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού η συγκεκριμένη επιβάρυνση, η οποία όμως “χάνεται” στη στρογγυλοποίηση.

Πρόκειται για έναν νόμο που ψηφίστηκε το 2017, κλήθηκε να εφαρμόσει και ο δήμος Αγρινίου το 2019, διαφώνησε τότε το Δημοτικό Συμβούλιο και αναγκάζεται να το εφαρμόσει τώρα,  αλλά έτσι όπως θα εφαρμοστεί θα είναι ουσιαστικα ανεπαίσθητο για τον πολίτη.

Εάν υπάρξει κάποια περίπτωση όπου αυτή η επιβάρυνση θα γίνει με κάποιο τρόπο αισθητή, η ΔΕΥΑ έχει αποφασίσει να την αναλάβει μόνη της, σύμφωνα με τον κ. Κιτσοπάνο.

Από εκεί και πέρα, το θέμα έρχεται μια περίοδο όπου αναζωπυρώνεται η συζήτηση για την εκτροπή του Αχελώου και ειδικά για τους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, η επιβολή, έστω και αυτού του μικρού “πράσινου τέλους” , μόνο ως οξύμωρη μπορει να εκληφθεί.
Οι εξελίξεις για την εκτροπή του Αχελώου άλλωστε δεν αποκλείεται να συζητηθούν στη σημερινη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά τη κυβερνητική σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης, τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, την δήλωση του Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη, αλλά και την χθεσινή συνάντηση του Γ. Παπαναστασίου με τον υπουργό Υποδομων Κ. Καραμανλή, όπου και τέθηκε το θέμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button