sliderΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Δημοτικό Συμβούλιο: Eπανίδρυση ΔΠΠΝΤ, ενίσχυση Γεωπονικής και στο βάθος… αυτόνομο πανεπιστήμιο (φωτο-video)

Ψήφισμα με το οποίο το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου ζητά την περαιτέρω ενίσχυση και στήριξη της Γεωπονικής Σχολής με απώτερο σκοπό την ίδρυση εκ νέου Πανεπιστημίου στην περιοχή με έδρα το Αγρίνιο, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία νωρίτερα σήμερα.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι το δημοτικό συμβούλιο ζητά την επανίδρυση του τμήματος ΔΠΠΝΤ με επαγγελματικά δικαιώματα και την παραμονή στο Αγρίνιο και του Ιστορικού Αρχαιολογικού ει δυνατόν σε μια σχολή με το προηγούμενο τμήμα.


Ακόμη, στο ίδιο ψήφισμα ζητείται να αρθεί η αναστολή της λειτουργίας του ενός από τα Γεωπονικά τμήματα που ήταν να ξεκινήσει τον επόμενο Σεπτέμβριο (Γεωργικής Βιοτεχνολογίας) και αυτό να λειτουργήσει κανονικά όπως προβλέπεται αφού η απόφαση της υπουργού κ. Κεραμέως δεν εδράζεται πάνω στην γνωμοδότηση κάποια αρχής.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” αν και τις προηγούμενες φορές καταψήφιζε τις προτάσεις για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας αυτή την φορά ψήφισε λευκό, κάτι που έπραξε για τους ίδιους λόγους και ο Στέλιος Μερμίγκης, διαφωνώντας με την δημιουργία αυτόνομου Πανεπιστημίου με έδρα το Αγρίνιο επί της ουσίας.

Το «παρών» στη συνεδριαση έδωσαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης αλλά και η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου καθώς και ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων Ν.Καραμάνος και πρόεδροι των πανεπιστημιακών τμημάτων. Παρούσα , αν και έφυγε νωρίς από το Συμβούλιο, ήταν και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλ/νίας κ. Σαλμά, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου και του ΤΕΕ αλλά και εκπρόσωποι φοιτητών του τμήματος ΔΠΠΝΤ καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Δεν παρέστησαν βουλευτές , κάτι μάλιστα που στηλιτεύτηκε, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν οι κύριοι Καραγκούνης και Λιβανός, εξηγώντας ότι είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Βουλή.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση της κ. Κυριαζοπούλου και του κ. Καραμάνου (δείτε ΕΔΩ). Η πρύτανης πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρενέβη και έδειξε και ενόχληση, όταν αφήνονταν αιχμές σε βάρος της πρυτανείας και γενικότερα για την στάση του “μητρικού” Πανεπιστημίου. Δήλωσε όμως πως προτίθεται να υποστηρίξει την πρόταση φοιτητών και τοπικής αυτοδιοίκησης για την επανίδρυση του καταργηθέντος Τμήματος ΔΠΠΝΤ, αν και όπως φάνηκε η ίδια , μάλλον συμφωνεί με την κατάργηση του.

Ακόμη φάνηκε από τα λεγόμενα της πως ήρθε στο Αγρίνιο, ώστε να τοποθετηθεί αποκλειστικά και  μόνο για το θεμα του καταργηθέντος ΔΠΠΝΤ και όχι για άλλα θέματα του Πανεπιστημίου.

Στην συζήτηση, την στήριξη του αιτήματος της επανίδρυσης του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών και ακύρωση της αναστολής έναρξης λειτουργίας του τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής ζήτησε αρχικά ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια απόδειξη όλων των παθογενειών της χώρας το γεγονός ότι συζητάμε το ίδιο πράγμα δεκαετίες τώρα, ξεκαθαρίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να άρει όλα τα εμπόδια εκεί που λείπουν οι υποδομές από το κράτος.

Καίρια η παρέμβαση Φαρμάκη για τις υποδομές

Οι αναφορές του κ. Φαρμάκη σε υποδομές, δείχνουν και την αποφασιστικότητα της Περιφέρειας να ασχοληθεί με το ζήτημα των πανεπιστημιακών υποδομών στο Αγρίνιο, κάτι άλλωστε που ανέκαθεν αποτελούσε βασικό μειονέκτημα για την περιοχή.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας διαχρονικά και ζήτησε συνεργασία και ενότητα, ώστε καίρια ζητήματα να επιλυθούν μέσα από τον ρόλο που μπορει να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Φαίνεται πως υπάρχει η πρόθεση, να αναληφθεί πρωτοβουλία για την επαναφορά του θέματος της αξιοποίησης των 178 στρεμμάτων του παλιού πολιτικού αεροδρομίου στο Δοκιμι.

Μια έκταση που ουδέποτε αξιοποιήθηκε μετά την παραχώρηση της στο Πανεπιστήμιο, μιας και δεν βρέθηκαν πόροι για τη δημιουργία του campus. Όπως έκανε γνωστό μάλιστα η κ. Κυριαζοπούλου, το Πανεπιστήμιο δεν έκανε αποδοχή της παραχώρησης. “Δώστε μας χρήματα για να χτίσουμε” είπε συγκεκριμένα.

Το λόγο πήραν και ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του ΔΠΠΝΤ κ. Γούλας,  μια ακόμη εκπρόσωπος των φοιτητών και ένας των μεταπτυχιακών φοιτητών.

Κοινή συνισταμένη όλων η αδικία σε βάρος των σπουδών τους και ο “αστερίσκος” που υπάρχει στο πτυχίο τους να αποφοιτούν από τμήμα που έχει καταργηθεί. Λόγος έγινε και για τα πρακτικά από την κοσμητεία του καταργηθέντος τμήματος όταν συζητήθηκε η μετάβαση σε τμήμα Ιστορικού-Αρχαιολογικού όπου άλλοι μιλούσαν για κατάργηση και άλλοι για μετεξέλιξη.

Επικριτική προς τις κυβερνητικές επιλογές η Χριστίνα Σταρακά από την μείζονα αντιπολίτευση τονίζοντας με ένταση την απουσία των κυβερνητικών βουλευτών και ζητώντας δέσμευση για συνέχιση και ενίσχυση των τμημάτων υπογραμμίζοντας πολλές φορές την ανάγκη στήριξης της Γεωπονικής.

“Ποιον να πιστέψουμε και γιατί; Πως μπορει να υπάρχει εμπιστοσύνη με όλα αυτά που συμβαίνουν; Φτάνει πια με τα ψηφίσματα, να εξασφαλιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών του ΔΠΠΝΤ, να μην καταργηθεί, να εδραιωθεί η Γεωπονική Σχολή με μέλη ΔΕΠ, υποδομές, μέριμνα, εστίες”, είπε μεταξύ άλλων η κ. Σταρακά.

Την σύνθεση του νέου και του παλιού τμήματος με το να δίνουν επιπλέον μαθήματα οι φοιτητές του ΔΠΠΝΤ πρότεινε ο Σταύρος Καμμένος, “Η σχολή αυτόνομη ή ξεχάστε το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο” τόνισε ακόμη, θέτοντας το θέμα των 178 στρεμμάτων στο παλιό αεροδρόμιο.

Απαντώντας ο κ. Παπαναστασίου για την έκταση, αναφέρθηκε στην ανάγκη παρεμβάσεων στο τοπικό ρυμοτομικό, συμπληρώνοντας πως απαιτείται μια συγκεκριμένη διαδικασία για την έκταση, που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Ο Νίκος Καζαντζής, είχε για μια στιγμή έντονο διάλογο με την πρύτανη και  ζήτησε να μείνει το συμβούλιο σε όσα διαχρονικά επιδιώκει η πόλη, το αυτόνομο Πανεπιστήμιο δηλαδή με έδρα το Αγρίνιο. Τόνισε ακόμη πως η όλη κακοδαιμονία έγκειται στο γεγονός ότι η Αιτωλοακαρνανία ανήκει στην Περιφερεια δυτικής Ελλάδος με έδρα την Πάτρα.

Παίρνοντας τον λόγο ο αντιπρύτανης κ. Καραθάνος, υπερασπίστηκε την πορεία του Πανεπιστημίου Πατρών, που είπε πως στην ουσία είναι Πανεπιστήμιο της δυτικής Ελλάδος, το χαρακτήρισε “στολίδι” και εξήγησε πως δεν είναι εύκολο πράγμα να ιδρύεται ένα Πανεπιστήμιο.

Στην πορεία της συζήτησης φάνηκε πως ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, προέκρινε το ζήτημα της ενίσχυσης και εδραίωσης της Γεωπονικής ή και δεύτερης Σχολής, αφήνοντας

Ο κ. Παπανικολάου (ΛΑΣ)  έκανε λόγο για συνέχιση των μικροπολιτικών παιχνιδιών σε βάρος του λάου, των φοιτητών και των γονέων. Επέκρινε όσους δεν φρόντισαν όλα τα χρόνια για τη φοιτητική μέριμνα και για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών του ΔΠΠΝΤ συμφωνώντας έτσι με το πανό τους που έγραφε «παίζετε με τις ζωές μας». Ζήτησε ακόμη ενίσχυση των Τμημάτων και νέες Σχολές.

Ο Στέλιος Μερμίγκης τόνισε πως είναι ολοφάνερο πως στόχος της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση των Τμημάτων σε όλη την Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως η τοπική κοινωνία οφείλει να αγωνιστεί για τα αυτονόητα, τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την απρόσκοπτη λειτουργία των όποιων Τμημάτων-Σχολών τελικά γίνουν.

Οι “καράβλαχοι” και η Πατρα

Οι προηγούμενες αναφορές για αυτόνομο Πανεπιστήμιο, ήταν κάτι που βρήκε αντίθετους τους επικεφαλής των παρατάξεων της αριστεράς (ΛΑΣ-Ανυπότακτο Αγρίνιο) που ψήφισαν λευκό, οι οποίοι συνέκλιναν στο ότι δεν μπορεί να σχεδιάζεται με τοπικιστικά κριτήρια ένα Πανεπιστήμιο που δεν έχει προϋποθέσεις.

Πέρα από τις όποιες επιφυλάξεις είχε για το αυτόνομο Πανεπιστήμιο, ο κ. Καραμητσόπουλος, ψήφισε ναι, ενώ στην σύντομη παρέμβαση του, έκανε λόγο μια αδικία που εντεινεται τα τελευταια χρόνια σε βάρος του Αγρινίου. “Δεν είμαστε ούτε κρετίνοι, ούτε καράβλαχοι που θέλουν πανεπιστήμιο. Πρέπει σήμερα να σταθουμε στο ύψος των περιστάσεων”, είπε χαρακτηριστικά.

Για εντελώς διαφορετική διεθνή εμπειρία έκανε λόγο ο πρόεδρος του συμβουλίου κ. Γ. Φαρμάκης λέγοντας ότι η Ιταλία έχει παντού πανεπιστήμια στα οποία έχουν σπουδάσει και πολλοί αριστεροί Έλληνες που ένιωθαν καταπίεση στην Ελλάδα και τώρα είναι μεγάλα ιδρύματα, ενώ θύμισε το πόσες σχολές έχει η Καρδίτσα, μια πόλη 25 χιλιάδων κατοίκων.

Αξιοσημείωτη τέλος είναι η πρόταση που  έκανε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Φωτάκης λέγοντας ότι για να σχεδιαστεί σωστά το πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο πρέπει να σχηματιστεί μια ομάδα τεκμηρίωσης από ειδικούς εμπειρογνώμονες που θα καταδείξουν με ολοκληρωμένη πρόταση με σκοπό την ίδρυση αυτόνομου πανεπιστημίου. Ώστε να ενταχθεί στον χωροταξικό σχεδιασμό του ΥΠΕΠΘ χωρίς αμφισβητήσεις.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε μετά την αποχώρηση της κ. Κυριαζοπούλου και των συνεργατών της. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Πάνος Τσιχριτζής πρόλαβε πάντως να πει , πως και Γεωπονική Σχολή να γίνει, αυτήν θα την πάρει μετά η Πάτρα, όπως κάνει πάντα”.

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button