sliderΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Δημοτικό: Ένταση για τη μεταφορά της λαϊκής του Σαββάτου

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, ειδικά για την μεταφορά της λαϊκής της οδού Δελφών, που διεξάγεται κάθε Σαββάτο και έχει δέκα χρόνια να μετακινηθεί, προκαλώντας μόνιμη επιβάρυνση στη συγκεκριμένη περιοχή του Αγρινίου.

Η σημερινή δημοτική αρχή με μεγάλη καθυστέρηση, αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές, προσαρμοσμένη στις επιταγές του νόμου του 2017 και όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Φλώρος αλλά και ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου, ο δήμος πλέον θα αλλάζει την θέση των λαϊκών αγορών κάθε δυο χρόνια. Ο νέος κανονισμός δεν έχει όμως ακόμη εγκριθεί.

Ομόφωνα ελήφθη η απόφαση για τη Λαϊκή Αγορά της Τρίτης, να μεταφερθεί από τη θέση που λειτουργεί μεταξύ των οδών Κρυστάλλη, Δελμούζου, Βασιλαδίου και Κλείσοβας σε νέα θέση επί της οδού Κρυστάλλη (στο τμήμα της από την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου έως την οδό Θ. Δασκαλοπούλου).


Η δημοτική αρχή επίσης πρότεινε η λαϊκή αγορά του Σαββάτου που σήμερα λειτουργεί μεταξύ των οδών Δελφών-Αγ. Βαρβάρας & Στρ. Σαράφη (περιοχή Αγ. Βαρβάρας) να μεταφερθεί επί της οδού Γ.Σεφέρη.

Ζήτησε μάλιστα ο κ. Παπαναστασίου, να εγκριθούν τώρα οι δυο μετακινήσεις και να αρχίσει διάλογος, ώστε να καταλήξει το Συμβούλιο στις θέσεις που θα συμφωνηθούν μετά από δυο χρόνια. Όπως εξήγησε η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και απαιτεί πολύ χρόνο και εγκρίσεις. Έτσι, η παράταξη του δημάρχου, ήρθε με την πρόταση συγκεκριμένης χωροθέτησης, κάτι που συμφωνήθηκε ομόφωνα για την λαϊκή της Τρίτης, αυτό όμως δεν ίσχυσε για την λαϊκή του Σαββάτου, όπου και διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις και αντιπροτάσεις.

“Συμφεροντα και ισορροπίες”

Η συζήτηση ήταν αρκούντως αποκαλυπτική, μιας και αφέθηκαν σοβαρές αιχμές και υπονοούμενα, ως προς τα “συμφέροντα” που “λυμαίνονται” τις λαϊκές αγορές, για τον ρόλο των εποπτών των λαϊκών, τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, τους εμπόρους και τους παραγωγούς κλπ.

Η παράταξη Παπαναστασίου υπεραμύνθηκε των επιλογών της, επικαλούμενη την αναγκαία “ισορροπία” που θα πρέπει να επιτευχθεί στις συνοικίες της πόλης και με γνώμονα την λογική που λέει πως οι αγορές αυτές δεν γίνεται να λειτουργούν κοντά στο κέντρο της πόλης. Ακόμη ο δήμαρχος επικαλέστηκε και την σύμφωνη γνώμη που υπάρχει γι αυτήν την αλλαγή από την πλειοψηφία των εμπλεκομένων.

Στο Συμβούλιο πάντως, κατατέθηκε και μια πρόταση από εμπόρους των λαϊκών αγορών του Αγρινίου, για μεταφορά της λαϊκής του Σαββάτου στην οδό Τσιτσιμελή, κάτι που απέρριψε πάντως, προς το παρόν τουλάχιστον ο δήμαρχος.

Την αντιπρόταση αυτή υποστήριξε ο Νίκος Καζαντζής, που ακόμη ζήτησε μετάθεση στη συζήτηση του θέματος για έναν μήνα, κάτι που επίσης δεν έγινε δεκτό. Ο κ. Καζαντζής στην παρέμβαση του ακόμη, έκανε λόγο για “προειλημμένες αποφάσεις” και για “μη ολοκληρωμένη πρόταση” από την πλευρά της δημοτικής αρχής. “Εκεί που πάτε την λαϊκή τώρα δεν εξυπηρετείτε την περιοχή του Αγίου Γεωργίου. Θα εξυπηρετεί τις άκρες της πόλης. Εδώ και είκοσι χρόνια αυτή η λαϊκή δεν έχει αλλάξει παρά ελάχιστα μέτρα και επιβαρύνονται συνέχεια οι ίδιοι και οι ίδιοι”, είπε ακόμη ο Νίκος Καζαντζής, που κατηγόρησε τον κ. Παπαναστασίου, ότι θέτει ξανά εκβιαστικά διλλήματα στην αντιπολίτευση.
Ο κ. Κορδολαίμης από την μείζονα αντιπολίτευση είπε πως θα πρέπει κάποια στιγμή “να δούμε και το θέμα της στεγασμένης, οργανωμένης λαϊκής αγοράς”. Επισήμανε το ρόλο της δημοτικής αστυνομίας και την ανάγκη τήρησης του κανονισμού λειτουργίας που απαιτείται να αλλάξει.

Ο Σταύρος Καμμένος είπε πως εδώ και έξι χρόνια τα ίδια λέγονται και για τις λαϊκές αγορές, όπως και σε άλλα βασικά ζητήματα της πόλης. “Μιλάμε εδώ και έξι χρόνια , χωρίς να υπάρχει κανονισμός λειτουργίας. Αυτό θα βοηθούσε από μόνο του να λύσουμε θέματα για τα οποία συζητάμε εδώ και χρόνια”, είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τις παραλείψεις που υπάρχουν. Τάχθηκε επίσης υπέρ της πρότασης που κατατέθηκε από εμπόρους για την οδό Τσιτσιμελή.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε στη συνέχεια πως ο δήμος βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης του νέου κανονισμού λειτουργίας των λαϊκών. Υποστήριξε ακόμη πως η μεταφορά σε έναν νέο χώρο, μετά από δέκα χρόνια, θα επιφέρει μεταξύ άλλων και την τάξη , που δεν υπήρχε πριν. “Πρέπει να κοιτάζουμε το σύνολο των πολιτών και πώς θα έχουμε τα λιγότερα προβλήματα. Δεν εκφράζουμε τα συμφέροντα κάποιων συντεχνιών” είπε ακόμη. Κάλεσε μάλιστα την αντιπολίτευση να μην καταψηφίσει και να περάσει απόφαση ώστε να “σταματήσει το χάος στις λαϊκές αγορές”.

Ο Τίμος Παπανικολάου (ΛΑΣ) εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι τη στιγμή που υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, πως γίνεται να υπάρχουν τόσα προβλήματα. “Πρέπει να εξυπηρετηθούν όλοι με την χωροθέτηση που θα κάνουμε”, είπε ακόμη και ζήτησε νέα διαβούλευση σε έξι μήνες και να εξεταστεί εάν υπάρχει κάποια νέα πρόταση.

Ο Στέλιος Μερμίγκης είπε πως το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” από την πρώτη στιγμή έχει θέσει τα προβλήματα στις λαϊκές αγορές θέτοντας ερωτήματα, ειδικά για την περιοχή της λαϊκής του Σαββάτου. Επισήμανε ακόμη τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν με την διαιώνιση του προβλήματος. “Είμαστε συνεπείς στη στάση μας. Θα υπερψηφίσουμε τη μεταφορά της λαϊκής”, είπε, επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της συγκεκριμένης λαϊκής.

“Οι λαϊκές αγορές πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αλλάζουν μέρος. Να κατανέμονται εξίσου οι επιπτώσεις. Η συγκεκριμένη λαϊκή αγορά θα πρέπει να μετακινηθεί”, είπε ο κ. Καραμητσόπουλος, που συμπλήρωσε πως εφόσον έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες, η πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής πρέπει να εγκριθεί.

Υπέρ της μετακίνησης τάχθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Π. Μπεσίνης.

Ακολούθησαν δευτερολογίες και νέες παρεμβάσεις ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις, ειδικά όταν τον λόγο πήρε ο παραγωγός κ. Δρακόπουλος , που κατήγγειλε “ανομία και ανισότητες'”, κατέθεσε κείμενο με υπογραφές πολιτών, ενώ ρώτησε την δημοτική αρχή γιατί εδώ κι έξι χρόνια δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με τις λαϊκές αγορές και δεν προχώρησε στην σύνταξη ενός νέου και σύγχρονου κανονισμού. Στη συνέχεια ο δήμαρχος , καταλόγισε “σκοπιμότητα” στον συγκεκριμένο παραγωγό, μαζί με κάποιες παρατάξεις της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα ν’ανέβουν κι άλλο οι τόνοι.

Τελικά η πρόταση της Επιτροπής για την μετακίνηση της λαϊκής του Σαββάτου εγκρίθηκε παμψηφεί με 25 θετικές ψήφους, αφού οι υπόλοιπες ψήφοι ήταν αποχές και λευκά.

Τοπική Διαφήμιση
papahanasiou graviera2022 Τοπική Διαφήμιση

3 Σχόλια

 1. Οδός Τσιτσιμελη και οδός Σεφέρη, δίπλα από υποκαταστήματα της ίδιας αλυσίδας σουπερμάρκετ. Τυχαίο;;;
  Ενώ η λαϊκή της Τρίτης μεταφέρεται λίγα μέτρα, η λαϊκή του Σαββάτου προτείνεται να μετακινηθεί σε τελείως άλλη περιοχή (στην περίπτωση της οδού Τσιτσιμελη)
  Αλλαααααα, συμφέροντα δεν υπάρχουν ……
  Όταν για να μπεις σε σουπερμάρκετ υπάλληλος χρειάζεται πολιτικό μέσο, θα έρθει η ώρα που ο πολιτικός θα πρέπει να ξεπληρώσει το χρέος προς τον επιχειρηματία που του βόλεψε το “δικό του” παιδί!
  Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ….

 2. Δυστυχώς για τη λαϊκή της Πέμπτης καμία κουβέντα.Έχουμε πει πολλές φορές το τι γίνεται κάθε φορά που πραγματοποιείται λαϊκή και ειδικά την Πέμπτη. Έχουμε δημοσιεύσει πολλές φορές όσοι ζούμε σε σε αυτή τη περιοχή το τι προβλήματα δημιουργούνται. Χάθηκε ο κόσμος να γίνει στη πόλη μας αυτό που γίνεται σε άλλες πόλεις; Δηλ. μόνιμη λαϊκή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο,ή δύο μήνες στη μία γειτονιά και δύο μήνες σε άλλη γειτονιά.Γιατί να είναι αναγκασμένοι κάποιοι πολίτες να τρώνε στη μούρη τη δυσοσμία αλλά και τη φασαρία από τα ξημερώματα της λαϊκής;
  Δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button