sliderΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Δημοτικό: «Κόντρα» για τις αναθέσεις έργων-δικαιώθηκε ο δήμος για το μεγάλο έργο ύδρευσης

Αντιπαράθεση Γ. Παπαναστασίου-Στ. Καμμένου για τις αιτιάσεις του Συνδέσμου Εργοληπτών

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 29/11 και κατά την διάρκεια των ανακοινώσεων-ερωτήσεων ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Σταύρος Καμμένος στάθηκε στην λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής για την οποία ανέφερε ότι έχει υποκαταστήσει το δημοτικό συμβούλιο σε σχέση με αρμοδιότητες αποφασιστικής σημασίας.

«Έχουν δει το φως της δημοσιότητας σοβαρότατες καταγγελίες, δηλαδή η Οικονομική Επιτροπή είναι εκτός ελέγχου επί της ουσίας. Δεν χρειάζεται καν ούτε να εγκρίνουμε εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μόνο που έρχεται το ζήτημα και να το καταψηφίσουμε εμείς αν δεν υπάρχει άλλη πρόταση θα περάσει η πρόταση της οικονομικής επιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Συνέχισε την παρέμβαση του με το θέμα των απευθείας αναθέσεων λέγοντας πως «υπάρχουν καταγγελίες και καλούμαστε να εγκρίνουμε χρηματοδοτήσεις και έργα τα οποία δεν ξεπερνούν τους προϋπολογισμούς μιας σχολικής επιτροπής. Όλα τα υπόλοιπα ανατίθενται απευθείας χωρίς να υπάρχει κανένας σχετικός έλεγχος και παρέμβαση από την πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου και με κίνδυνο κάποια στιγμή να βρεθούμε και εκτεθειμένοι κάποιοι από μας».

«Θα νομιμοποιήσουμε με την ψήφο μας κάτι το οποίο από μόνο του είναι απαράδεκτο» πρόσθεσε.

Η αναφορά του αυτή, σχετίζονταν και με τη καταγγελία από τον Σύνδεσμο Εργοληπτών που προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το ζήτημα των αναθέσεων έργων.

«Εκμεταλλευόμενοι το κατεπείγον,  έργα ουσίας και μεγάλου προϋπολογισμού περνάνε σε κάποιους δίχως οι υπόλοιποι να συμμετέχουν», είπε ο κ. Καμμένος.

dimotiko simvoulio (6)

Σε υψηλούς τόνους ο δήμαρχος-δικαίωση για το μεγάλο έργο ύδρευσης

Ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου απάντησε σε υψηλούς τόνους για τις αιτιάσεις περί των αναθέσεων λέγοντας ειδικότερα για την καταγγελία των Εργοληπτών πως αφορά μια συγκεκριμένη διαδικασία που είναι η αποκατάσταση καταστροφών από θεομηνίες.

«Όταν έρχονται τα χρήματα για να προχωρήσουν γρήγορα πάει με μία διάταξη. Αυτή τη διαδικασία την έχουν ακολουθήσει όλοι οι Δήμοι της χώρας. Αν για πολιτικούς και συνδικαλιστικούς λόγους ο Σύνδεσμος θέλησε να κάνει προσφυγή ας κάνει και θα αποφανθεί η δικαιοσύνη», ανέφερε ο δήμαρχος.

Παράλληλα συνέχισε την παρέμβασή του, κάνοντας αναφορά σε μια προχθεσινή (28/11)  απόφαση του ΣτΕ που όπως είπε, δικαίωσε τον δήμο Αγρινίου για το μεγάλο έργο της ύδρευσης (αντικατάσταση κεντρικού αγωγού Αγρινίου).

Για το συγκεκριμένο έργο, υπήρξαν, προσφυγές τόσο την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, όσο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το ΣτΕ. Αιχμή των προσφυγών ήταν ο τρόπος δημοπράτησης και ειδικότερα το αυστηρό πλαίσιο που τέθηκε ως προς την προμήθεια και την ποιότητα υλικών του μεγάλου έργου.

giorgos papanastasiou (3)

Η Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών , είχε αποφανθεί και είχε προτείνει την επανάληψη του διαγωνισμού με νέα μελέτη, γεγονός που θα τίναζε το σημαντικό έργο π/υ 20 εκατ. ευρώ «στον αέρα». Η απόφαση αυτή πάντως, δεν ήταν δεσμευτική για τον δήμο. Ο δήμος έτσι «έτρεξε» της διαδικασία και προχώρησε στην συμβασιοποίηση του έργου τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ την ίδια στιγμή εκκρεμούσαν οι αποφάσεις του ΣτΕ και του Ελεγκτικού.

Προχθές Δευτέρα το ΣτΕ απεφάνθη, πως όλα έγιναν καλώς ως προς την διαγωνιστική διαδικασία και την μελέτη, κάτι που γνωστοποίησε ο κ. Παπαναστασίου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Έτσι το έργο δεν έχει καμιά νομική εμπλοκή και μπορεί να προχωρήσει. Υπάρχει βέβαια το ζήτημα του κόστους, που εξαιτίας της τρέχουσας κρίσης έχει εκτοξευτεί, όμως υπάρχει αισιοδοξία, εξαιτίας και της σημασίας του (σ.σ. θεωρείται έργο αιχμής) πως θα βρεθεί η φόρμουλα, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν ζητήματα πρόσθετης χρηματοδότησης.

Χαρακτηριστικά την Τρίτη ο δήμαρχος είπε πως για «άλλη μία φορά βγήκαν ανακοινώσεις και με καταγγελίες και στην αποκεντρωμένη και ήρθε και η απόφαση και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΣτΕ που δικαιώνει τον δήμο Αγρινίου για τις διαδικασίες που ακολουθήσαμε»

Για τις αναθέσεις τέλος, εξήγησε πως «αυτό οφείλουμε να το κάνουμε για να έχουμε ταχύτητες και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές γρήγορα. Δεν φτάνει που καθυστέρησαν να μας τα δώσουν και μας έδωσαν τα μισά. Σε όλους τους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας και η Περιφέρεια κάνουν την διαδικασία και έρχεται ο Σύνδεσμος να καταγγείλει αυτό το θέμα το οποίο είναι απολύτως σύννομο. Δεν κάνουμε αυτόνομα πράγματα, οι υπηρεσίες του δήμου ακολουθούν τις διαδικασίες. Δεν μπορεί εύκολα να ρίχνουμε μομφές» κατέληξε.

Τοπική Διαφήμιση
papathnasio blue Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button