Γεγονότα

Δημοτικό καταφύγιο προσωρινής παραμονής για τα αδέσποτα

epi-katafigio-adespota

Μέσα στο 2015 θα είναι έτοιμο, λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ενώ ήδη εξετάζονται τοποθεσίες για την κατασκευή και λειτουργία του

To πρόγραμμά του για την μέριμνα των αδέσποτων ζώων, ανακοίνωσε πρόσφατα ο δήμος Αγρινίου. Το πρόγραμμα έχει καταρτιστεί και βρίσκεται εν μέρει σε εξέλιξη, αφού κάποιες από τις πρωτοβουλίες θα αρχίσουν να υλοποιούνται από την επόμενη χρονιά.  

Μεταξύ των δράσεων του προγράμματος που θα δρομολογηθούν το 2015, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του δήμου, είναι και η δημιουργία Δημοτικού Καταφυγίου για  την προσωρινή παραμονή των αδέσποτων ζώων μέχρι την υιοθεσία τους ή την επανένταξή τους.
Δεν πρόκειται για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων για τη δημιουργία του οποίου ο δήμος Αγρινίου είχε εκδηλώσει πριν από σχεδόν δύο χρόνια την πρόθεσή του στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας έξω από την Καμαρούλα -Θυμίζουμε ότι παρά τις καλές προθέσεις και την παραχώρηση της εκεί δασικής έκτασης από το δασαρχείο, η κατασκευή του καταφυγίου δεν προχώρησε, για διάφορους λόγους που είχαν να κάνουν κυρίως με αντιδράσεις για το σημείο που προβλέπονταν να γίνει το καταφύγιο, τόσο από τη Φιλοζωική Αγρινίου που το θεωρούσε απομακρυσμένο και δυσπρόσιτο, όσο και από κτηνοτρόφους της περιοχής που εξέφραζαν φοβίες τους για τα κοπάδια τους που βόσκουν σε γύρω εκτάσεις –
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Μελιάδη, αυτό που ο δήμος Αγρινίου σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία, είναι ένα καταφύγιο που θα δίνει προσωρινή στέγη σε αδέσποτα  ζώα, έως ότου αυτά βρουν μια μόνιμη κατοικία ή να επανενταχθούν.
Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την περισυλλογή, τον έλεγχο για λεϊσμάνια, την στείρωση, την νοσηλεία και παραμονή τους μέχρι την αποθεραπεία τους στον χώρο,  τον εμβολιασμό τους  κατά της λύσσας και  την σήμανσή τους, που θα γίνει μετά από ανάθεση σε κτηνιατρική εταιρία. 
«Υπάρχουν τοποθεσίες που εξετάζονται για την δημιουργία του καταφύγιου. Δεν έχουμε προς το παρόν καταλήξει κάπου, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα είναι μακριά από σπίτια, εκτός του κεντρικού ιστού της πόλης», επισημαίνει ο κ. Μελιάδης, που εξηγεί παράλληλα πως οι όποιες διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν από την αρχή του νέου έτους. 
Ο κτηνίατρος που τώρα έχει αναλάβει το τσιπάρισμα των αδέσποτων και τις υπόλοιπες ενέργειες που προβλέπονται, θα αναλάβει πιθανότατα και την παρακολούθησή τους, κατά την παραμονή τους στο καταφύγιο. «Θα έχουμε και τη βοήθεια των Φιλοζωικών, που προσφέρουν έτσι κι αλλιώς πολλά σε ότι αφορά το θέμα των αδέσποτων», εξηγεί ακόμη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Οι δράσεις του δήμου Αγρινίου για τα αδέσποτα, όπως ανακοινώθηκαν: 
Α. Ανάθεση σε κτηνιατρική εταιρεία της εργασίας «Περισυλλογή και φροντίδα αδέσποτων ζώων του Δήμου Αγρινίου» για  την περισυλλογή, τον έλεγχο για λεϊσμάνια, την στείρωση, την νοσηλεία και παραμονή τους μέχρι την αποθεραπεία τους,  τον εμβολιασμό τους  κατά της λύσσας και  την σήμανσή τους. 
Β. Την διαδικασία της υιοθεσίας των ανωτέρω ζώων μετά την αποθεραπεία τους, από ενήλικα άτομα ή φιλοζωϊκές ενώσεις και σωματεία
Γ. Την επανένταξή τους (εφόσον δεν υιοθετηθούν)
Δ. Την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς από την αρμόδια  5μελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος και αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Ε. Την επιλογή θέσεων  για την τοποθέτηση ταϊστρών και ποτιστρών για την σίτηση των αδεσπότων ζώων που επανεντάσσονται. 
ΣΤ. Την προμήθεια ζωοτροφών για την σίτιση των αδεσπότων.
Επι πλέον καταβάλλονται καθημερινά προσπάθειες ώστε ο Δήμος σε συνεργασία με τις φιλοζωϊκές οργανώσεις, να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν άμεσα και αποτελεσματικά στα αιτήματα των πολιτών, στα πλαίσια της  κείμενης νομοθεσίας αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων του και με γνώμονα τη προστασία  της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των πολιτών μας.
Τα αιτήματα των πολιτών υποβάλλονται στο Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου (Δ/νση: Στ. Τσιτσιμελή και Εθν. Οδός, τηλ: 2641363453)
Οι  άμεσες ενέργειες του Δήμου είναι:Η δημιουργία Δημοτικού Καταφυγίου για  την προσωρινή παραμονή των αδέσποτων ζώων μέχρι την υιοθεσία τους ή την επανένταξή τους.
Συνεχής ενημέρωση μέσω του site του Δήμου Αγρινίου, ημερίδες, φυλλάδια, ανακοινώσεις σε ΜΜΕ κλπ., ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για να αντιμετωπίζουν τα ζώα με προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση όπως αρμόζει σε κάθε νοήμον και συναισθανόμενο όν, για να γίνει αλλαγή στην αντίληψη, τη νοοτροπία , την κουλτούρα και συμπεριφορά  όλων απέναντι σε αυτά. Γεγονός το οποίο είναι δείκτης του πολιτισμού μιας σύγχρονης και οργανωμένης κοινωνίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close