Αυτοδιοίκηση

Δημοτικό: Διαφωνίες και ερωτήματα για τις οικιστικές πυκνώσεις και την αγορά ακινήτου (video)

dimotiko-symvoulio (1)

Ενδιαφέρουσα συζήτηση καταγράφτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου , ειδικότερα σε δυο θέματα της ημερήσιας διάταξης, που σχετίζονταν με την ανάρτηση των οικιστικών πυκνώσεων στον Δήμο Αγρινίου και κυρίως, με το τίμημα του ακινήτου, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Γρίβα και Παναγοπούλου θέμα που δεν προηγούμενη συνεδρίαση δεν είχε περάσει επειδή δεν είχε συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Εκτός ημερήσιας διάταξης, συζητήσεις προκάλεσε η απάντηση του αντιδημάρχου Κώστα Καλαντζή, σχετικά με την μίσθωση ακινήτου για την δημιουργία του ξενώνα φιλοξενίας αστέγων. Σχετικά ερωτήθηκε από τον Δημ. Τραπεζιώτη και έκανε γνωστό πως το πρόγραμμα αυτό του ΕΣΠΑ δεν  «περπάτησε» γρήγορα επειδή υπήρχε πρόβλημα με την εξεύρεση του ακινήτου που θα δημιουργηθεί ο ξενώνας. Τελικά το ακίνητο αυτό βρέθηκε, βρίσκεται σε μια πρώην έκθεση επίπλων εμβαδού 400 τετραγωνικών στην εθνική οδό και το τίμημα θα είναι 1.800 ευρώ τον μήνα. Όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα επιβαρυνθεί με τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο κτήριο, ώστε να διαμορφωθεί ο ξενώνας, με βάση τις επιταγές του προγράμματος.

Συζήτηση προκάλεσε το κόστος μίσθωσης, που χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα υψηλό. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καλανζή οι άστεγοι που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι περίπου δέκα άτομα.

Εκτός ημερήσιας διάταξης επίσης, έγινε αποδεκτή η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας για την λειτουργία πισίνας σε κατάστημα εστίασης στην περιοχή του Δοκιμίου και ειδικότερα από τον κ. Ράπτη της μ. αντιπολίτευσης τέθηκαν κάποιοι προβληματισμοί σχετικά με την ασφαλή λειτουργία της συγκεκριμένης υποδομής και της τήρησης της νομοθεσίας για την παρουσία ναυαγοσωστών υπενθυμίζοντας πως στο συγκεκριμένο κατάστημα προκλήθηκε θανατηφόρο δυστύχημα.
Από την υπηρεσία απαντήθηκε πως προβλέπεται η παρουσία δυο ναυαγοσωστών και δυο εποπτών ασφαλείας.

Οικιστικές πυκνώσεις και δασικοί χάρτες

Στη συνέχεια το Συμβούλιο εισήλθε στα θέματα εντός ημερήσιας διάταξης και κλήθηκε να εγκρίνει την ανάρτηση των οικιστικών πυκνώσεων στον Δήμο, μετά και τις συνεχείς επιστολές του αν. υπουργού Περιβάλλοντος, σχετικά με την υποχρέωση αυτή που έχουν οι Δήμοι. Το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία που έθεσε το υπουργείο εκπνέει την Τρίτη 15 Μαΐου προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Εισηγητής του θέματος ήταν ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Τζιώλης, που αναφέρθηκε στο τι είναι οι οικιστικές πυκνώσεις, που όπως είπε δεν έχουν κάποιον θεσμικό χαρακτήρα και ο Δήμος τις αποτυπώνει και τις προωθεί στην Διεύθυνση Δασών, ώστε οι κάτοικοι να μην μπουν σε τυχόν διαδικασίες αντιρρήσεων, όταν αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες.
Ειδικότερα ο κ. Μοσχολιός είπε πως η δημοτική αρχή ενώ φέρνει το θέμα την τελευταία στιγμή, προσπαθεί να πείσει πως έχει κάνει σοβαρή προεργασία, ενώ ο κ. Καμένος ( Ανατροπή Τώρα), επισήμανε πως κάτοικοι των περιοχών που αποτυπώνονται, ή πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων δεν συμμετείχαν σε κάποιου είδους διαβούλευση και “βρίσκονται στο σκοτάδι”..

dimotiko-symvoulio (2)

Ο κ. Παπανικολάου (ΛΑ.Σ), συνηγόρησε με τα παραπάνω και πρόσθεσε πως το θέμα των δασικών χαρτών ή ο παλιότερος νόμος για το δομημένο περιβάλλον, σχετίζονται άμεσα με  την εμπορευματοποίηση της γης και τα συμφέροντα που υπάρχουν γύρω από αυτήν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Μερμίγκης της παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» , ενώ αμέσως μετά απάντησε σε κάποιες από τις αιτιάσεις ο κ. Τζιώλης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η σημερινή διαδικασία δεν έχει καμιά σχέση με το Κτηματολόγιο και πως ο μεγάλος όγκος της δουλειάς με την αποτύπωση των οικισμών έχει γίνει και έχει αναρτηθεί. Αντίθετα, οι οικιστικές  πυκνώσεις αφορούν σε χώρους με περισσότερα από πενήντα κτίσματα, είναι τέσσερις συνολικά στον Δήμο και έχουν επισημανθεί με μωβ χρώμα στον σχετικό χάρτη. Επισήμανε ακόμη πως η διαδικασία αυτή δεν αφορά σε ιδιοκτησιακά καθεστώτα ή σε νομιμότητα κτισμάτων. Τελικά το θέμα «πέρασε» με τις ψήφους της πλειοψηφίας.

ktirio-griva (5)
Το ακίνητο στην οδό Γρίβα και Παναγοπούλου

Ακολούθησε η συζήτηση για τον καθορισμό του τιμήματος για το παλιό ακίνητο που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Παναγοπούλου και Γρίβα, με βάση την εκτίμηση ορκωτού εκτιμητή. Το θέμα εισηγήθηκε και πάλι ο κ. Τζιώλης και η πλειοψηφία συμφώνησε το τίμημα να είναι 180.000 ευρώ, με την αντιπολίτευση και ειδικότερα τους κ. Μοσχολιό, Ρόκο και Καζαντζή να αντιδρούν έντονα. Όχι μόνον για το ύψος του τιμήματος που θεωρείται πολύ μεγάλο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, αλλά και γενικότερα με το γεγονός ότι η δημοτική αρχή εσχάτως, φέρνει συνεχώς θέματα εξαγοράς ακινήτων, με αποτέλεσμα να αφήνεται να εννοηθεί πως υποκρύπτονται εξυπηρετήσεις.

Για παράδειγμα, οι παραπάνω Σύμβουλοι σε γενικές γραμμές συμφώνησαν πως εάν το ακίνητο ήταν χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστος χώρος και όχι ως άρτιο και οικοδομήσιμο, θα είχε πολύ χαμηλότερο τίμημα κι έτσι προκύπτει ζημία για τον Δήμο, πιθανώς δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Ο κ. Τζιώλης αντέτεινε πως όπως και να είχε χαρακτηριστεί το ακίνητο η τιμή θα ήταν η ίδια και πως είναι συμφέρουσα, ώστε να απελευθερωθεί ένα πολύ σημαντικό κεντρικό κομμάτι του Αγρινίου. Η αναφορά αυτή πάντως, αμφισβητήθηκε έντονα.

Το ακίνητο στην οδό Γρίβα και Παναγοπούλου

Ο πρώην Δήμαρχος Π. Μοσχολιός, είπε στην παρέμβαση του πως εάν ο Δήμος προχωρούσε τη διαδικασία που ο ίδιος ως Δήμαρχος ξεκίνησε, ώστε να γίνει η τροποποίηση στην περιοχή, τότε το τίμημα θα ήταν σίγουρα άλλο και ο ίδιος και η παράταξη του θα υπερψήφιζαν. Όμως, όπως συμπλήρωσε, επιλέγεται μια άλλη τακτική, την οποία χαρακτήρισε «παράτυπη».

dimotiko-symvoulio (3)

Ο κ. Ρόκος από την μεριά του εξέφρασε την βεβαιότητα πως ο Δήμος ζημιώνεται με την τακτική που ακολουθεί για να αγοράσει ένα ακίνητο ως άρτιο και οικοδομήσιμο ενώ ο κ. Καζαντζής υπενθύμισε πως αντίστοιχες αποφάσεις, έχουν φέρει Δημοτικούς Συμβούλους αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη. Αυτή η αναφορά προκάλεσε μάλιστα την αντίδραση μερίδας Συμβούλων της πλειοψηφίας, και υπήρχε αντιπαράθεση μεταξύ του αναπληρωτή Δημάρχου κ. Γκρίζη με τον κ. Καζαντζή.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γκρίζης είπε πως η παράταξη του δεν έχει κάτι να φοβηθεί και πως η μόνη ζημία που υφίσταται ο Δήμος είναι η παρατεινόμενη σημερινή κατάσταση με το συγκεκριμένο ακίνητο. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Μοσχολιό να μην μιλά για ζημιά, όταν ο Δήμος ακόμη πληρώνει την μελέτη για το νέο Δημαρχείο στα παλιά σφαγεία ή το έργο στο πάρκο που ποτέ δεν έγινε.
Πάντως, η απορία έμεινε, εάν δηλαδή το ακίνητο αυτό θα μπορούσε να αγοραστεί, μέσα από μια άλλη διαδικασία σε συμφερότερη τιμή για τον Δήμο και τους δημότες, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες στην κτηματαγορά.

Τέλος, στην ίδια συνεδρίαση του Συμβουλίου, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η οικονομική ενίσχυση οικονομικά αδυνάτων κατοίκων του Δήμου Αγρινίου. Εισηγητής ήταν ο κ. Καλαντζής και ο κ. Ράπτης, αποκάλυψε πως διαβάζοντας τα ονόματα κάποιων πολιτών, συμπέρανε πως «μόνο αδυνατούντες δεν είναι» και κάλεσε τον Δήμο να αναθεωρήσει την τακτική του αυτή και οι ενισχύσεις αυτές που εγκρίνονται σχεδόν κάθε  τρίμηνο και κοστίζουν περίπου 40 με 50 χιλιάδες ευρώ το έτος στον Δήμο, να κατευθύνονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Ο κ. Καλαντζής απάντησε πως υπάρχει έλεγχος σχετικά με την κατάσταση των πολιτών που αιτούνται βοήθεια, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ Φωτάκη να συμπληρώνει πως με την αλλαγή της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, μάλλον είναι και η τελευταία φορά που τέτοιο θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δείτε φωτογραφίες και το video της συνεδρίασης:

dimotiko-symvoulio (4)

dimotiko-symvoulio (5)

dimotiko-symvoulio (6)

dimotiko-symvoulio (7)

dimotiko-symvoulio (8)

dimotiko-symvoulio (9)

dimotiko-symvoulio (10)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button