sliderΑυτοδιοίκησηΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Εγκρίθηκε με κριτική ο απολογισμός-ισολογισμός του Δήμου για το 2017 (φωτο-video)

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου ο ισολογισμός και απολογισμός του Δήμου Αγρινίου για το οικονομικό έτος 2017.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν μια σειρά από βασικά οικονομικά στοιχεία με την δημοτική αρχή να επισημαίνει το “νοικοκύρεμα” του Δήμου, αλλά και την αντιπολίτευση να επικρίνει.

Η κριτική επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι από τα οικονομικά μεγέθη του 2017, προκύπτει πως δεν υπάρχει απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ.

Αυτές οι επισημάνσεις έγιναν κυρίως από τον κ. Μοσχολιό, με τον Δήμαρχο με τη σειρά του να αμφισβητεί έντονα  τα μεγέθη που επικαλείται τακτικά ο κ. Μοσχολιός, ως προς τα έργα ΕΣΠΑ που υλοποίησε ή παρέδωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Σε γενικές γραμμές η οικονομική κατάσταση του δήμου χαρακτηρίστηκε καλή, κάτι που δεν αμφισβητήθηκε. Ο κ. Μοσχολιός όμως επισήμανε πως απλά ο δήμος, συνέχισε μια καλή οικονομική πορεία που προϋπήρχε και που παρέλαβε.

Την παρουσίαση των μεγεθών έκαναν ο αντιδήμαρχος κ. Φαρμάκης, ο Διευθυντής της Οικονομικής υπηρεσίας κ. Χατζηανέστης και ο κ. Κατσινέλης εκ μέρους της εταιρείας ορκωτών λογιστών.

Αναφορές έγιναν στα μειωμένα έσοδα (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ), αλλά και στις προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων, πχ  ως προς τις συντηρήσεις ή μισθώσεις οχημάτων ή στο να επιτευχθούν συμβιβασμοί σε οικονομικές αιτήσεις.

Ως τέτοιο παράδειγμα, παρουσιάστηκε το αποτέλεσμα του συμβιβασμού για τις απαιτήσεις που υπήρχαν ως προς την περιβόητη μελέτη του νέου δημαρχιακού μεγάρου.

Ακόμη, εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τα ανείσπρακτα τέλη – απαιτήσεις, λόγω αδυναμίας των πολιτών αλλά και εκείνα που αδυνατεί να αποδώσει η ΔΕΗ στον δήμο.

Σε αυτόν τον τομέα, γενικά της εισπραξιμότητας δηλαδή, λίγα πράγματα έχουν γίνει από την δημοτική αρχή, που για άλλη μια φορά ελπίζει σε μια γενναία ρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη, πως το κόστος του ρεύματος, που υπερβαίνει τα τρία εκατομ. ευρώ το χρόνο, έχει μειωθεί λίγο και αυτό από εκπτώσεις της ίδιας της ΔΕΗ.

Από μεγάλη μερίδα της αντιπολίτευσης πάντως επικρίθηκε το προεδρείο για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ειδική συνεδρίαση, έρχεται την ίδια μέρα με τακτική συνεδρίαση, που διεξάγεται αμέσως μετά.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως στις 11 το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο βρίσκονταν στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της τακτικής συνεδρίασης!

Στην ίδια συνεδρίαση υπήρξαν διαξιφισμοί και για το θέμα της καθυστέρησης διεξαγωγής της συνεδρίασης για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2017. Ο κ. Παπαναστασίου είπε πως η συνεδρίαση αυτή θα γίνει και πως έχει περιθώριο έως τον Ιανουάριο του 2019, κάτι όμως που αμφισβητήθηκε.

Ως προς τα οικονομικά, οι κ. Φωτάκης και ο κ. Γκούντας και  ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου στο τέλος, δήλωσαν  πως παρελήφθη ένας Δήμος υπερβολικά χρεωμένος και με τις ενέργειές του, όχι μόνο αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του μειώνει τα χρέη του ενώ όλοι οι δείκτες δείχνουν οικονομική ευρωστία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος στην υψηλή δανειοδότηση του τέως Δήμου Θεστιέων.

Ο κ. Παπανικολάου (ΛΑΣ) σημείωσε πως οι δημοτικές αρχές έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατασταση που επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , ενώ ο κ. Μερμίγκης έκανε λόγο για “ευτελισμό” της διαδικασίας, για τον τρόπο που εισήχθη το θέμα.

Για μη τήρηση του προϋπολογισμού, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο Κ. Ρόκος.

Ισολογισμός και απολογισμός του 2017, “πέρασαν” με τις ψήφους της πλειοψηφίας. Η παράταξη Μοσχολιού απείχε, η παράταξη Τραπεζιώτη, η Λαϊκή Συσπείρωση, το Ανυπότακτο Αγρίνιο και ο Ν. Καζαντζής ψήφισαν αρνητικά ενώ  ο κ. Ρόκος ψήφισε λευκό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ετικέτες

Σχολίασε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close