Δημοτικό Συμβούλιο: Ομοφωνία για το διπλό έργο των απορριμμάτων-πλήθος ερωτήσεων (φωτο)

Νέο μπαράζ ερωτήσεων δέχθηκε η δημοτική αρχή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, για μια σειρά από ζητήματα, με κυρίαρχα την πιθανή φιλοξενία μεταναστών, την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, την εθνική οδό στο Αγρίνιο, το έργο Αγρίνιο – Αη Βλάσης , το πάρκο, η ακίνητη περιουσία του δήμου κλπ.

Στην ημερήσια διάταξη και στο πρώτο θέμα ομοφωνία υπήρξε για την διπλή πρόταση που θα καταθέσει ο δήμος Αγρινίου για το έργο επέκτασης του ΧΥΤΥ στην Στράτο και την δημιουργία εργοστασίου.


Πρόκειται για μείζον έργο για την περιοχή και ουσιαστικά αποφασίστηκε η πρόταση του δήμου να αποσυρθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Ελλάδος και να κατατεθεί στο πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως εξηγήθηκε, επελέγη να γίνει αυτή η κίνηση ώστε το έργο να “τρέξει” πιο γρήγορα, μιας και πρόκειται για ώριμο έργο, που θα αξιολογηθεί πιο γρήγορα και θα προχωρήσει.

Στην συνεδρίαση παρέστη και στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας.
Υπήρξε γενικότερη συζήτηση σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων από τον δήμο ενώ αναφορά έγινε και στην ανακύκλωση. Όπως έγινε γνωστό η ανακύκλωση στο Αγρίνιο κυμαίνεται στο 9 με 10%, πάνω από τον μέσο όρο στην Ελλάδα, αλλά τονίστηκε πως οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν.

Οι κ. Παπανικολάου και Μερμίγκης έθεσαν κάποιους προβληματισμούς σχετικά με την πιθανή εμπλοκή ιδιωτών στην διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ ο δεύτερος, εξέφρασε και την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι το “Ανυπότακτο Αγρίνιο¨, κατέθεσε , όπως είπε, μια συνολική διαχειριστική πρόταση που ουδέποτε απασχόλησε κάποιον.

Ο δήμαρχος σημείωσε την ικανοποιητική λειτουργία μέχρι σήμερα του ΧΥΤΑ, ενώ όλοι όσοι παρενέβησαν συμφώνησαν στην πολύ μεγάλη σημασία του έργου για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Συμφωνήθηκε όμως, πως η παρέμβαση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα έργα όπως πχ τα “πράσινα σημεία” κλπ, εφόσον μιλάμε για ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Στις ερωτήσεις, υπήρξε συζήτηση για το μεταναστευτικό (δείτε ΕΔΩ) , ενώ μετά από ερώτηση του κ. Ζώη απαντήθηκε πως υπάρχει συναίνεση της Περιφέρειας ώστε το έργο της ασφαλτόστρωσης της Αντιρρίου – Ιωαννίνων να φτάσει μέχρι τη γέφυρα του Αχελώου.

Ερώτηση κατατέθηκε από τον κ. Μερμίγκη για τις ανακοινώσεις του υπουργού Επικρατείας , ότι οι δήμοι θα εισπράττουν τον ΕΝΦΙΑ, με τον δήμαρχο να απαντά περισσότερα δεν είναι γνωστά για το θέμα για το πως και τι θα εισπράττεται. Πάντως συμφώνησε με την αύξηση απόδοσης πόρων στην αυτοδιοίκηση.

Ακολούθησε ερώτηση για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων με το αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Ζαρκαβέλη να απαντά αναλυτικά ως προς τις σχετικές διαδικασίες, την χρήση από σωματεία κλπ ενώ τόνισε την μεγάλη αύξηση άθλησης πολιτών στο ΔΑΚ. Πάντως, απέφυγε να δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Καψάλης (παράταξη Σταρακά) για την προετοιμασία του ημιμαραθωνίου “Μιχάλης Κούσης”.

Για το πάρκο, που τέθηκε από τον κ. Μαρνέζο (παράταξη Καζαντζή) ο κ. Παπαναστασίου είπε πως βρισκόμαστε στην τελική φάση των αδειοδοτήσεων, εξηγώντας πως η γραφειοκρατία φταίει για τις καθυστερήσεις, ενώ για την εθνική οδό στο Αγρίνιο και το Αγρίνιο – Αη Βλάσης, παρέπεμψε στην Περιφέρεια. Ειδικότερα για την επικινδυνότητα της εθνικής οδού (ερώτημα από τον κ. Καραμητσόπουλο) , είπε πως έχει δεσμεύσεις για να γίνουν παρεμβάσεις από την Περιφέρεια, χαρακτηρίζοντας “έκτρωμα” το έργο που έγινε.

Απαράδεκτο “ξέσπασμα” Καλαμπαλίκη

Να σημειωθεί πως η κατάθεση των ερωτήσεων, προκάλεσε την “έκρηξη” του πρώην αντιδημάρχου κ. Καλαμπαλικη, που με απαράδεκτο ύφος σηκώθηκε από τη θέση του και διαμαρτυρήθηκε για τη διαδικασία. Η στάση του στηλιτεύτηκε από την αντιπολίτευση.

Στην ίδια συνεδρίαση υπήρξε συζήτηση και για την ακίνητη περιουσία του δήμου, με αφορμή την μίσθωση ακινήτου για τις ανάγκες του Εικαστικού Εργαστηρίου. Υπήρξε κριτική για το γεγονός ότι από το 2014 ο δήμαρχος είχε δεσμευτεί για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, αλλά μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζει πόσα και ποια ακίνητα έχει ο δήμος.

Απαντώντας ο Γ. Παπαναστασίου είπε πως “νόμιζε” ότι ο δήμος θα διέθετε περιουσιολόγιο αλλά συμπλήρωσε πως με την κτηματογράφηση τα ακίνητα θα δηλωθούν και θα καταγραφούν.

Πάνω σε αυτό το θέμα πάντως εκφράστηκαν αντιρρήσεις για το πόσο έτοιμος είναι ο δήμος να δηλώσει και να κατοχυρώσει την περιουσία που του ανήκει και που με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς είναι τεράστια μετά τις συνενώσεις του 2010.

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: Γιώργος Παπαναστασίου Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ερωτήσεις μετανάστες Σταρακά συνεδρίαση