sliderΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

“Βροχή” ερωτήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο (φωτο)

Μια σειρά από ζητήματα, μερικά εκ των οποίων απασχολούν εδώ και πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία, όντας ανεπίλυτα, απασχόλησαν την πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, υπό την νέα του σύνθεση.

Πέρα από τις καθιερωμένες ευχές, τέθηκαν πολλά ζητήματα, με μερικά εξ αυτών ο κ. Παπαναστασίου να επιχειρεί να τα προσπεράσει και να μην απαντά επί της ουσίας, ενώ σε άλλα υπήρξε πιο αναλυτικός.

Χαρακτηριστικά, τέθηκε κατά κύριο λόγο το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, από τη στιγμή που αυτό ανακινήθηκε από τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Η Χρ. Σταρακά, ο Στ. Καμμένος, ο Στέλιος Μερμίγκης και άλλοι Σύμβουλοι (Ζέρης) ζήτησαν να υπάρξει συζήτηση και να επαναβεβαιωθεί η πάγια θέση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα ζητήθηκε από τον κ. Παπαναστασίου να απαντήσει εάν θα πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, ως πρόεδρος της Επιτροπής φορέων κατά της εκτροπής του Αχελώου.

Ο δήμαρχος Αγρινίου απαντώντας, ουσιαστικά είπε πως δεν υπάρχει κάποια θεαματική εξέλιξη στο ζήτημα της εκτροπής πέραν των δηλώσεων του πρωθυπουργού. Είπε επίσης πως τα Σχέδια Διαχείρισης υδάτων έχουν επικαιροποιηθεί και σε γενικές γραμμές ικανοποιούν την Αιτωλοακαρνανία. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε πως εφόσον υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη τότε η Επιτροπή θα συνεδριάσει και θα πάρει αποφάσεις, υπενθυμίζοντας πως η θέση του δήμου διαχρονικά είναι πάγια.

Ο κ. Παπαναστασίου χαρακτήρισε στη συνέχεια “άκομψη” και “άστοχη” την ερώτηση του κ. Καμμένου σχετικά με τις συνθήκες παραίτησης του κ. Κώστα Τσιαμάκη από την αντιδημαρχία και από το Συμβούλιο. Ζήτησε ουσιαστικά να υπάρξει σεβασμός στους προσωπικούς λόγους που επικαλέστηκε ο κ. Τσιαμάκης, θέτοντας και θέμα προσωπικών δεδομένων.

Ακόμη, τέθηκε και το θέμα του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου, με τον δήμαρχο να εκφράζει την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι τίποτε δεν έχει “τρέξει” ακόμη για την αξιοποίηση του κτιρίου.

Οι κ. Παπανικολάου και Καραμητσόπουλος, έθεσαν ζητήματα που σχετίζονται με την σχολική στέγη, τις ελλείψεις και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση των νηπίων. Μάλιστα ο δεύτερος έθεσε και το θέμα απώλειας πόρων από τον δήμο , που δεν κατέθεσε προτάσεις σε δυο σχετικές προσκλήσεις της Περιφέρειας για σχολική στέγη.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε πως το ζήτημα σχολικής στέγης είναι περίπλοκο και χρειάζεται σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής σε αυτήν την κατεύθυνση. Είπε για παράδειγμα πως συνεχίζεται η διαδικασία αδειοδοτήσεων σε χώρους και κτίρια, ενώ ήταν αναλυτικός για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση που αποδυνάμωσαν τους παιδικούς σταθμούς και προκάλεσαν “ασφυξία” στα νηπιαγωγεία.

Επανέλαβε όμως πως για την σχολική στέγη χρειάζεται σχεδιασμός και η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε τροποποιήσεις για χώρους, ζητώντας να “μην θεωρούνται όλα εύκολα”.

Για το Πανεπιστήμιο ο κ. Παπαναστασίου, υπενθύμισε πως ο δήμος Αγρινίου παραχώρησε δυο σχολικά κτίρια “από εκείνα που δεν έχει” για να στεγάσουν Τμήματα του Πανεπιστημίου, καυτηριάζοντας τις σχετικά πρόσφατες δηλώσεις της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών που ζήτησε τοπικούς “χορηγούς” για να στεγαστούν τα νέα Τμήματα.

Σε κάθε περίπτωση, στο θέμα του Πανεπιστημίου τηρείται μια στάση αναμονής και αναμένεται η ολοκλήρωση των εγγραφών και η έναρξη λειτουργίας των Τμημάτων και κατά βάση η αποσαφήνιση των θέσεων της πρυτανείας και του υπουργείου Παιδείας.

Το θέμα της αλλαγής του ΓΠΣ και του συντελεστή δόμησης που κρατά “ομήρους” πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων στο Αγρινίου έθεσε ο Νίκος Καζαντζής, με τον δήμαρχο να μην απαντά επί της ουσίας.

Το σοβαρό ζήτημα της ύδρευσης της Μακρυνείας και ειδικά της Ματαράγκας και του Ζευγαρακίου, έθεσε ο κ. Θεοδωρόπουλος (παράταξη Σταρακά) με τον δήμαρχο να απαντά πως το πρόβλημα της Ματαράγκας έχει λυθεί πλέον και πως γίνονται εργασίες για παρεμβάσεις του αγωγού για το Ζευγαράκι.

Υπενθύμισε πάντως, το μεγάλο έργο του αγωγού από τη λίμνη Καστρακίου, που όπως είπε θα λύσει για 100 χρόνια το πρόβλημα ύδρευσης του πεδινού δήμου Αγρινίου.

Στην ίδια συνεδρίαση εξαιτίας του πλήθους των ερωτήσεων ζητήθηκε οι ερωτήσεις να κατατίθενται εγγράφως μερικές μέρες πριν το Συμβούλιο, ώστε να δίνονται πιο αναλυτικά απαντήσεις και από υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται.

Τέθηκε και το θέμα της άρδευσης της Μακρυνείας, με την Χριστίνα Σταρακά να  επισημαίνει πως στο φετινό ΠΔΕ πρέπει να “τρέξει” η μελέτη του έργου. Η πρόταση της Περιφέρειας είναι για έργο 72 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος ο κ. Κουτρομάνος, είπε πως η δέσμευση του κ. Παπαναστασιου για συνεδριάσεις του Συμβουλίου σε Δημοτικές Ενότητες δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ. Ο δήμαρχος απάντησε πως δεν υπάρχει επαρκής χώρος γι’αυτό, δεσμεύτηκε όμως πως θα επιχειρήσει να βρει έναν τρόπο σε συνεννόηση με τις παρατάξεις.

Ο Νίκος Γκρίζης τέλος, έθεσε θέμα κανονισμού, εκφράζοντας την ένσταση του για τον χρόνο που απαιτείται στην υποβολή και απάντηση πολλών ερωτήσεων πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να σημειωθεί πως η επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, είναι προγραμματισμένη για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close