ΆποψηΠροτεινόμεναΡοή Ειδήσεων

Αγρίνιο: Δημόσια ακίνητα και… έξυπνη αξιοποίηση

Γράφει ο Ηλίας Ντζάνης

Ζούμε την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των έξυπνων προτάσεων για την επίλυση κάθε είδους ζητήματος, από τα μεγάλα ερωτήματα στις επιστήμες μέχρι τις απλά προβλήματα της καθημερινότητας.


Φαίνεται όμως,  πως οι πολίτες της πόλης μας δεν έχουν αντιληφθεί πόσο ρηξικέλευθες λύσεις εφαρμόζονται από τους ταγούς της Τοπικής και Κεντρικής Διοίκησης στον τομέα της αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων της περιοχής. Λύσεις, που ξεπερνούν σε ευρηματικότητα ακόμα και τις απαντήσεις που θα μας έδινε η τεχνητή νοημοσύνη, αν την τροφοδοτούσαμε με τα σχετικά ερωτήματα. Έτσι σήμερα περνώντας έξω από τις εγκαταστάσεις του πρώην Καπνικού Σταθμού Αγρινίου είδα την εικόνα που σας παρουσιάζω στην Φωτ. 1.

Μου ήρθε λοιπόν σαν από έκλαμψη η ιδέα να προτείνω,(αν και είμαι σίγουρος πως έρχομαι δεύτερος, αφού θα έχει ήδη ληφθεί σχετική απόφαση για το θέμα αυτό) την εξής λύση: Στις εγκαταστάσεις του πρώην Καπνικού Σταθμού να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ιπποφορβείο.  Ας το πούμε Αλογολείβαδο. Έτσι η εικόνα του σήμερα (κεντρική φωτο) θα ταιριάζει απόλυτα με την οριστική λύση του ακινήτου αυτού.

Σημειώνω πως η λύση του Αλογολείβαδου (όπως έχουμε και Βοϊδολείβαδο) είναι απόλυτα εναρμονισμένη και με την ιστορία τους ακινήτου αυτού. Σας είναι γνωστό από παλαιότερες παρεμβάσεις μου, πως κατά την Ιταλική κατοχή, στο χώρο – κτήμα του Καπνικού Σταθμού στρατοπέδευε ένα τάγμα ιππικού. Η όλη η έκταση με το απέναντι ακίνητο ήταν ενιαία και συνεχόμενη των κτιριακών εγκαταστάσεων. Χρησιμοποιούνταν μάλιστα ως έμπεδο εκπαίδευσης και ασκήσεων για το ιταλικό ιππικό. Η ενιαία εκείνη έκταση διατμήθηκε κατά την δεκαετία του 1960 με την κατασκευή της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων.

Πιστεύω πως η προτεινόμενη σήμερα αξιοποίηση δένει άρρηκτα και αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Για φανταστείτε ακόμη αγαπητοί αναγνώστες πως, εκτός από ιππικό στάβλο, θα μπορεί ο δήμος να οργανώσει μια σχολή ιππασίας, ώστε κάποιοι συμπολίτες μας να έχουν την δυνατότητα να εκπαιδεύονται ή να αθλούνται «εις την ιππικήν».  Εξάλλου μπορεί να αποτελέσει  το όλο ζήτημα και ένα πολύ καλό θέμα για διδακτορική διατριβή. Τόσες έχουν γίνει. Με μία ακόμα δεν θα βαρυστομαχιάσουμε.

Συνεχίζοντας όμως και από περιέργεια πέρασα και έξω από το ακίνητο του ΕΟΚ στον Ρουπακιά, δεξιά της πορείας προς Αβώρανη πριν από το κατάστημα  LIDL. Εκεί, εκτός από την μεγάλη οικοπεδική έκταση, υπάρχει και συγκρότημα καπναποθηκών, που χρησιμοποιήθηκαν για πολύ χρόνο και από τις Ομάδες Καπνοπαραγωγών. Διαπίστωσα λοιπόν, όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία 2, ότι και αυτό το ακίνητο έχει αξιοποιηθεί και μάλιστα πολύ δημιουργικά.

img 20240603 hn roupakias
Φωτ.2. Αποθήκες ΕΟΚ. Ρουπακιάς Αγρινίου. Ιούνιος 2024

Η ακάλυπτη έκταση των 14 περίπου στρεμμάτων καλλιεργείται με κηπευτικά. Να λοιπόν μια ακόμα νέα ιδέα: Να δοθεί ο χώρος αυτός σε άπορους συμπολίτες μας και να καλλιεργούν τα κηπευτικά τους με τον Δήμο να τους καλύπτει και τέλη αρδεύσεως από το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης, για να έχουν έτσι πιο καλό οικονομικό αποτέλεσμα.  Αν δεν σας αρέσει η φυτική παραγωγή και είστε φίλοι της κτηνοτροφίας, μπορεί να κάλλιστα δημιουργηθεί μια μονάδα εκτροφής αιγοπροβάτων, πάντοτε προς την ίδια κατεύθυνση και με το ίδιο σκεπτικό. Της κάλυψης δηλαδή στοιχειωδών αναγκών των άπορων πολιτών μας.

Μιας όμως και πιάσαμε το θέμα της ζωοτεχνικής αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων στην περιοχή του Δήμου μας, δεν μπορώ να μην προτείνω και μία ακόμα ιδέα και για το ακίνητο του ΕΟΚ στη Λεπενού. Άλογα και αιγοπρόβατα θα έχουμε να μην έχουμε και βόδια. Στο χώρο αυτό λοιπόν να γίνει μία μονάδα εκτροφής βοοειδών, πάλι στη ίδια λογική βάση της καινοτομίας και της κοινωνικής προσφοράς. Άλλωστε ο κοντινός Πεταλάς είναι πολύ σημαντική τοποθεσία για την βοοτροφία της περιοχής μας και  οποιαδήποτε βοοτροφική λύση  θα συνδέεται χωρικά και με τις παραδόσεις  του τόπου μας.

img 20231119 hn lepenou eok
Φωτ.3. Συγκρότημα ΕΟΚ. Λεπενού. Ιούνιος 2024

Με ένα σμπάρο λοιπόν τρία και όχι δύο τρυγόνια. Όλοι θα είμαστε ευχαριστημένοι και ο  δήμος μας θα απαλλαγεί από την αγωνία αναζήτησης λύσεων για τα ακίνητα του Δημοσίου, που τόσο πολύ τον βαραίνουν και βασανίζουν τις υπηρεσίες του τα τελευταία χρόνια. Πόσα κτηριακά κουφάρια να διαχειριστούν και αυτοί ! Αλλά μήπως και η Κεντρική Διοίκηση γνωρίζει πόσα ακίνητα έχει? Ας καταπατηθούν και μερικά. Θα βγάλουμε ένα νόμο που θα ευνοεί τους καταπατητές, γιατί αυτοί ξέρουν καλύτερα να τα αξιοποιούν.

Αγαπητοί αναγνώστες αυτή είναι η αστεία πλευρά του θέματος. Βλέπετε και πολύ καλά  καταλαβαίνετε τι συμβαίνει γύρω μας. Όμως κάποτε σε αυτό τον μικρό μας τόπο πρέπει να δούμε, όχι τι κάνουν στην Ευρώπη και αλλού, αλλά να ζητήσουμε πληροφορίες για το πως αντιμετώπισαν άλλες πόλεις της Ελλάδας αντίστοιχα ζητήματα, που δεν τα είδαν ως πρόβλημα αλλά ως ευκαιρία, και πώς τελικά αξιοποίησαν έστω και λίγα από τα ακίνητα του Δημοσίου.

Αλήθεια γιατί μόνο το Αγρίνιο δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ούτε ένα από τα κτήρια της ιστορικής περιόδου του καπνού? Τόσο καταραμένη ήταν εκείνη η τεσσάρων αιώνων περίοδος, κατά την οποία ένα τουρκοχώρι έγινε μεγάλη πόλη? Τόσο μισούν όλες οι κυβερνήσεις την πόλη μας ?

Μείναμε να μοιρολογούμε για την μάννα μας την καπνοφύτισσα και να καταριόμαστε την τόγκα, που εκτόπισε τη μεγάλη βιομηχανία του χειροποίητου τσιγάρου στη πόλη μας. Έχει, βλέπετε, και ο πρωτογονισμός τη γοητεία του. Δεν βλέπουμε όμως, ότι η πόλη και περιοχή καθημερινά φθίνει και υποβαθμίζεται οικονομικά. Βέβαια ημείς ακόμα ψωμιζόμαστε με τα «ιστορικά δικαιώματα», που άφησε εκείνος ο καταραμένος δαίμονας είκοσι χρόνια μετά και τον θάνατό του. Και τι τελικά προτείνουν τα «ψηλά καλπάκια μας», οι ταγοί μας? Απολύτως τίποτα και για την οικονομία του τόπου μας και για τη διαχείριση της με βαρύγδουπους τίτλους στολισμένης ιστορικής και βιομηχανικής μας κληρονομιάς. Και εμείς, η πλέμπα, πως αντιδρούμε? «Μοιραίοι και άβουλοι αντάμα», περιμένουμε όλοι ένα θάμα? Ο καθένας ας δώσει τη δική του απάντηση και ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Αγρίνιο 4-5-24.  Ηλίας Ντζάνης, γεωπόνος.

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button