ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Δήμος Θέρμου: Ερωτηματικά αντιπολίτευσης για την ενίσχυση των άπορων δημοτών

Ο Συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης στον δημο Θέρμου «Αξιοπιστία και Προοπτική στο δήμο Θέρμου», τίθενται μια σειρά απο ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο επιλογής των άπορων δημοτών που τυγχάνουν ενίσχυσης απο τον δήμο.

«Στον βωμό της ψηφοθηρίας και τα κοινωνικά βοηθήματα;», διερωτάται η παράταξη, τονίζοντας πως η επιλογή αυτών των δημοτών γίνεται χωρίς κριτήρια. Γίνεται ακόμη λόγο για τακτική «επιλεκτικής χορήγησης ενισχύσεων» στους δημότες αυτούς.


Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Σύμφωνα με τον Ν.3463/2006 και τον Ν.3801/2009 «….μπορεί να γίνεται περιοδική ενίσχυση απόρων δημοτών με διατακτική προμήθειας αναγκαίων για τη διατροφή τους ειδών κατά τις εορτές Χριστουγέννων, νέου έτους και Πάσχα. Αυτό συμβαίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης. ‘Έννοιες οι οποίες εμπίπτουν στην κατηγορία των αορίστων ή ευρειών νομικών εννοιών.

Η ερμηνεία γίνεται από το αρμόδιο προς τούτο διοικητικό όργανο εντός του πλαισίου του επιδιωκόμενου με αυτήν σκοπού δημοσίου συμφέροντος και με βάση γενικά και αντικειμενικά κριτήρια τα οποία στηρίζονται στην κοινή πείρα και λογική και δεν συνιστούν υποκειμενική αξιολόγηση».

Στον Δήμο Θέρμου, η διοίκηση του Δήμου επί σειρά ετών, εφαρμόζει ετσιθελικά μια τακτική, η οποία κατά παρέκλιση του ανωτέρω εδαφίου του Νόμου, είναι εντελώς υποκειμενική, αγνοεί τις πάμπολλες διαμαρτυρίες των εκλεγμένων και μη, που μιλούν ανοιχτά για οφθαλμοφανείς επιλεκτικές διακρίσεις και για αδικίες, αφού οι δημότες διακρίνονται σε ημέτερους προνομιούχους και μή. Στην συνεδρίαση μάλιστα του Δ.Σ. στις 30/3/2022 δημοτικός σύμβουλος είπε ότι από την προταθείσα λίστα μπορούν να κοπούν και ογδόντα άτομα.

Η διοίκηση του Δήμου, παρακάμπτει επίσης και την υπόσχεση δημιουργίας διαπαραταξιακής επιτροπής, που με πλήρη διαφάνεια θα χειρίζεται ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα και συνεχίζει και προχωρεί σε επιλεκτική χορήγηση βοηθημάτων, χωρίς κανένα κριτήριο, στηρίζεται μόνο …. στην του ενός ανδρός απόφαση.
Ποιός όμως είναι αυτός που αυτοδεικνύεται δικαιοκρίτης, κι ανάμεσα σε περίπου 2.500 μόνιμους δημότες, χωρίς κανένα κριτήριο ορίζει 161 συνδημότες μας ως απόρους;

Πέραν του Νόμου, η αυτοδιοικητική δεοντολογία και η ηθική πρακτική επιτάσσουν, οι κοινωνικές πολιτικές να λειτουργούν αμερόληπτα, κι ανυστερόβουλα, με δημοκρατικότητα, με διαφάνεια, με εχεμύθεια, κι απαιτούν την θέσπιση, την εφαρμογή και την τήρηση αδιάβλητων και διαφανών διαδικασιών, που χωρίς να αδικούν κανέναν, θα ενισχύουν τους αντικειμενικά οικονομικώς ασθενέστερους.
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να συνεκτιμώνται, να προσμετρώνται και να λαμβάνονται υπ’ όψιν στις περιπτώσεις αυτές, κι η κάθε περίπτωση είναι ιδιάζουσα, κι ως τέτοια πρέπει να αναλύεται και να εξετάζεται.

Με το προαναφερόμενο σκεπτικό τοποθετηθήκαμε και στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30 Μαρτίου 2022. Η θέση μας, είναι ξεκάθαρη: «η ενίσχυση των απόρων συμπολιτών μας, είναι ένα ευαίσθητο θέμα και είναι αναγκαία, αλλά πρέπει να γίνεται με κριτήρια, θέση που διατυπώθηκε και παλιότερα, αλλά μέχρι σήμερα τίποτα. Ούτε διαπαραταξιακή επιτροπή συγκροτήθηκε, όπως μας είχε υποσχεθεί η πλειοψηφία, προκειμένου να καταλήξει την κατάσταση των απόρων, ούτε στοιχεία για την οικονομική κατάσταση αλλά και την υγεία των προτεινόμενων γνωρίζουμε. Μπροστά σε αυτή την άκαμπτη θέση της πλειοψηφίας, η οποία είναι στη βάση του συμβιβασμού στο να μην δυσαρεστηθεί κανένας γιατί οι ψήφοι είναι το κριτήριο, ψηφίσαμε παρόν».

Είχαμε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση αυτή δεν θα γίνει ανεκτή και θα καταγγελθεί, κι αυτό κάνουμε σήμερα.
Συνεχίζουμε να παλεύουμε για τις αρχές της ισότητας και της δικαιοσύνης. Αγωνιζόμαστε για έναν δήμο με στόχο τον άνθρωπο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του και όχι για τη δέσμευση της ψήφου του».

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button