ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Δήμος Μεσολογγίου: Κριτική από τον Τ. Κοτσόργιο για την διάθεση πόρων του Leader Αλιείας

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του δήμου Μεσολογγίου και γνωστός συνδικαλιστής στον χώρο της παράκτιας αλιείας Τάκης Κοτσόργιος, ασκεί σφοδρή κριτική στη δημοτική αρχή του Κώστα Λύρου, με αφορμή την αξιοποίηση πόρων από το Leader Αλιείας, μέσω της Αιτωλικής Αναπτυξιακής.

Ο κ. Κοτσόργιος υποστηρίζει σε ανακοίνωση του πως ένα ποσό της τάξης των 600.000 ευρώ, αντί να διατεθεί για την στήριξη του τομεα της αλιείας-τουρισμού, διατίθεται τελικά για την επισκευή στο θεατράκι του λιμανιού.

Η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας, ειχε δώσει τεράστιο αγωνα για να έλθει το Leader αλιείας στην περιοχη και μαλιστα δωθηκε ιδιαίτερη βαρυτητα να το παρει η ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ στην οποιαν συμμετείχε ο δημος Μεσολογιου.

Δεχτηκαμε τεράστια πιεση τοτε από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αλλα δεν υποκυψαμε και εμειναμε στη θεση μας για στηριξη της ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ θεωρώντας ότι ο δημος είναι αυτος που θα βοηθησει στον σχεδιασμο και την υλοποιηση δρασεων που θα εχουν σαν στοχο την στήριξη του κλάδου των ψαράδων αλλα και της τοπικης κοινωνιας μεσω της προβολης των ιδιαίτερων ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ λιμνοθαλάσσιων χαρακτηριστικων που υπάρχουν .

Ο <<δημαρχος>> είναι αντιπρόεδρος της Αιτωλικής Αναπτυξιακής και από την θεση αυτή θα πρεπει να προβαίνει στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να εχει το μεγιστο δυνατον παραγόμενο στρατηγικο εργο για τον δημο με την μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα των κονδυλίων .

Στα δημοσια εργα του Leader αλιείας στο μετρο 4-2-3 με προυπολογισμο 645.000 ευρώ και το οποιο αναφέρονταν στους Ο.Τ.Α πρώτου βαθμου και στους φορείς τους προβλέπονταν οι εξης δρασεις που αφορουσαν την θαλάσσια περιοχή του δήμου .

Σας παραθέτω αυτούσιο το μέτρο από το Leader αλιείας:

4.2.3 Δημόσιες επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών
Τίτλος Δράσης: Δημόσιες επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών.
Κωδικός Δράσης 4.2.3 . Η δράση αφορά την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων αφενός για την υποστήριξη του τουριστικού τομέα σε αλιευτικές περιοχές, με έμφαση στη διαμόρφωση και βελτίωση υποδομών για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, με σκοπό τη βελτίωση της τουριστικής ικανότητας και τη διαμόρφωση πολυθεματικού τουριστικού προϊόντος και αφετέρου για την υποστήριξης της αλιευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, τόσο ως προς τα αποθέματα όσο και ως προς τις συνθήκες εργασίας των αλιέων.

Στο πλαίσιο της δράσης, ενδεικτικά χρηματοδοτούνται:
•Διαμόρφωση και βελτίωση θέσεων παρατήρησης πουλιών εντός του εθνικού πάρκου
• Διαμόρφωση και βελτίωση υποδομών ειδικών μορφών τουρισμού
•Δημιουργία και βελτίωση πολιτιστικών υποδομών αναμενόμενης υψηλής επισκεψιμότητας
• Δημιουργία υποθαλασσίων πάρκων (τεχνητών υφάλων)
•Δημιουργία και βελτίωση αλιευτικών καταφυγίων
Το ποσοστό χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης ανέρχεται έως 100% .

1) Γνωριζοντας ο <<δήμαρχος >>το μεγαλο πρόβλημα συντήρησης που υπάρχει με το αλιευτικο καταφύγιο στο Μεσολογγι που κινδυνευει να καταστραφεί και με δεδομενο ότι τον Ιούνιο εχασε το προγραμμα για την συντηρηση του από το ΕΠΑΛΘ με ελάχιστο προυπολογισμο 500.000 ευρω .

2) Γνωρίζοντας την περιοχή της Πλωσταινας της Αν. Κλεισοβας αλλά και το κανάλι του Αιτωλικού τα οποια χρειαζεται να αναβαθμιστούν αμεσα και με δεδομενο τους μεγάλους πληθυσμούς των φλαμιγκο των κυκνων και ολων των άγριων πουλιών που υπάρχουν σε αυτά αρκετά από τα οποία είναι στον ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ.

3) Γνωρίζοντας ότι η περιοχή μας ειχε επιλεγεί σαν μια από τις ποιο ιδανικές για δημιουργία τεχνικού υποθαλάσσιου παρκου ( υφάλου) και με δεδομένο την αναγκη στήριξης του λιμνοθαλασσιου συμπλέγματος με ιχθυοπληθυσμούς και της τοπικής κοινωνίας με τουρισμό .

4) Γνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα της λιμνοθάλασσας και τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης θαλάσσιου – αλιευτικού τουρισμού και με δεδομενο την μεγαλη αναγκη προσελκυσης τουριστων απ ολο τον κοσμο .

ΜΕ έναν απλο σχεδιασμο θα μπορούσε να απορροφήσει όλα αυτά τα χρήματα για :

Α) 6 τουλάχιστον παρατηρητήρια πουλιών στις προαναφερομένες περιοχές και συγχρόνους χώρους υποδοχής τουριστών σε αυτες σε συνδιασμο με την δημιουργία του πρωτου οικισμου ενός μοναδικού παραδοσιακού λιμνοθαλασσιου χωριου στην Πλωσταινα .

Β) Την δημιουργεια υποθαλάσσιου πάρκου εξω από την λιμνοθάλασσα το οποιο εκτος από την στήριξη της λιμνοθάλασσας με ιχθυοπληθυσμούς θα μπορουσε να χρησημοποιηθει και ως πάρκο καταδυτικού τουρισμού ακόμα και με την χρηση μικρού υποβρυχίου σκάφους με διαφανή οροφή και πλευρές .

Γ) Γνωριζοντας τα προβλήματα του αλιευτικου καταφυγίου που κινδυνεύει να καταστραφεί ολοσχερώς .

Το αλιευτικο καταφύγιο θα μπορούσε να το ενταξει σε καποιο άλλο πρόγραμμα του ΕΠΑΛΘ και να επιλεξει μια από τις δυο άλλες δρασεις με 100% χρηματοδοτηση και να αναδειξει την περιοχη προσελκυοντας τουριστες απ όλα τα μερη της γης με ότι αυτό συνεπάγεται .

ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ επελεξε να επισκευασει το θεατρακι στο λιμανι με προυπολογισμο 600.000 ευρω γνωρίζοντας ότι το θεατράκι δεν είναι αναμενόμενης υψηλης επισκεψιμοτητας ( ορος)

Πιστευω να είναι κατανοητη η ποιοτικη διαφορα των εργων που επιλεγει ο <<αντ αυτου >> μαζι με τον <<δημαρχο >> και των εργων που εχει αναγκη ο τοπος .
Για να μπορεις όμως να επιλεγεις εργα που εχει αναγκη ο τοπος πρεπει να τον γνωριζεις και πολύ περισσοτερο να τον αγαπας …..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button