Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών

Ενημέρωση του Δήμου Αγρινίου για έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών:

Απαγορεύεται από σήμερα το πρωί και μέχρι την Δευτέρα 9 Αυγούστου και ώρα 06:00.  σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.

Για κάθε παράβαση, εκτός των ποινικών κυρώσεων, επιβάλλεται από τις αρμόδιες αρχές  διοικητικό πρόστιμο.

Λόγω της εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης αντιμετώπισης του κίνδυνου πυρκαγιών σε όλη την Επικράτεια, λαμβανομένων υπόψη των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν επί σειρά ήμερων και του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη, εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία προβλέπει τα εξής:

Άρθρο Πρώτο

Απαγορεύσεις που αφορούν δάση, προστατευόμενες περιοχές και άλση

  1. Απαγορεύεται, στο σύνολο της Επικράτειας και με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε :

(α) περιοχές NATURA,

(β) δάση,

(γ) εθνικούς δρυμούς,

(δ) αισθητικά δάση και

(ε) άλση εντός οικιστικών ιστών.

  1. Για κάθε παράβαση της παρ. 1 επιβάλλεται από τις αρμόδιες αρχές του άρθρου τρίτου διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.Άρθρο δεύτερο

Απαγόρευση υπαίθριων δραστηριοτήτων που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά

  1. Απαγορεύεται, στο σύνολο της Επικράτειας, κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, ενδεικτικά, εργασίες ή δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση (π.χ. οξυγονοκόλληση) ή περιλαμβάνουν καύση εύφλεκτης ύλης (π.χ. απορριμμάτων) ή ενέχουν κίνδυνο ανάφλεξης (π.χ. μελισσοκομία).
  2. Για κάθε παράβαση της παρ. 1, μη θιγομένων τυχόν ποινικών κυρώσεων, επιβάλλεται από τις αρμόδιες αρχές του άρθρου τρίτου διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

Άρθρο τρίτο

Αρμόδιες αρχές  για την εφαρμογή της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή του διοικητικού προστίμου του πρώτου και του δεύτερου άρθρου είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) του άρθρου 82 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).

Άρθρο τέταρτο

Εξουσιοδοτικές διατάξεις

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, που δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή της παρούσας, δύναται να: α) εξειδικεύονται, συμπληρώνονται ή περιορίζονται οι περιοχές της παρ. 1 του άρθρου πρώτου και οι δραστηριότητες της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου, β) προβλέπονται τυχόν εξαιρέσεις από την εφαρμογή του άρθρου πρώτου, ιδίως στην περίπτωση προσώπων που κατοικούν ή εργάζονται εντός των περιοχών της παρ. 1 του άρθρου αυτού και γ) ορίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.

Άρθρο πέμπτο

Ισχύς

  1. Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά την παρ. 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  2. Η παρούσα ισχύει μέχρι και τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών και εφόσον υφίσταται η ανάγκη του στοιχείου 2 του προοιμίου, η εφαρμογή της παρούσας δύναται να παρατείνεται ή να ενεργοποιείται εκ νέου, για χρονικό διάστημα που πάντως δεν υπερβαίνει την 31η Οκτωβρίου 2021.

 

Η ενημέρωση του Δήμου Μεσολογγίου

Λόγω της πρόβλεψης για επιδείνωση των καιρικών συνθηκών τις απογευματινές ώρες με ενίσχυση των ανέμων και διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες ημέρες, είναι αναγκαία κι απαραίτητη η εντατική επιτήρηση αλλά και η λήψη ατομικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας από τους πολίτες του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Κυρίως στις δασώδεις περιοχές εντός κι εκτός αστικού ιστού, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράφεται από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας   τον Πρωθυπουργό και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, απαγορεύεται στο σύνολο της Επικράτειας και με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε περιοχές NATURA, δάση, εθνικούς δρυμούς, αισθητικά δάση και άλση εντός οικιστικών ιστών. Επίσης απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως (ενδεικτικά) εργασίες ή δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση (π.χ οξυγονοκόλληση), ή περιλαμβάνουν καύση εύφλεκτης ύλης (π.χ. απορριμμάτων) ή ενέχουν κίνδυνο ανάφλεξης.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος απευθύνει έκκληση στους δημότες να τηρούν πιστά τις οδηγίες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των υπηρεσιών, προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων από πρόκληση πυρκαγιάς.

«Έχουμε υποχρέωση όλοι ν’ αντιληφθούμε την σοβαρότητα και την κρισιμότητα των στιγμών. Ένα λάθος ή απροσεξία της στιγμής μπορεί να επιφέρει καταστροφή κι ανατροπή στη ζωή των τοπικών μας κοινωνιών. Τα μάτια και η σκέψη μας ας είναι στραμμένα διαρκώς στο φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Για τα επόμενα δύο τουλάχιστον εικοσιτετράωρα, δεν κάνουμε καμία υπαίθρια εργασία που μπορεί να είναι καταστρεπτική και δεν μετακινούμαστε προς τις δασικές περιοχές. Προφυλάσσουμε την ίδια μας τη ζωή» τονίζει χαρακτηριστικά ο Κώστας Λύρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button