Αυτοδιοίκηση

Δήμος Αγρινίου: Ψηφίστηκε ένας ακόμη πιο "φτωχικός" προϋπολογισμός

dscn6211Με την κορυφαία συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Αγρινίου για το έτος 2017, συνεχίστηκε μετά την τακτική συνεδρίαση η ειδική και τελευταία συνεδρίαση του οργάνου για το τρέχον έτος.

Την παρουσίαση των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού την έκανε ο Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Χατζηανέστης και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γκούντα. Στα σχετικά νούμερα, αποτυπώθηκε η θλιβερή πραγματικότητα που έχει να κάνει με την συνεχιζόμενη μείωση των πόρων και την αδυναμία είσπραξης που εντείνεται χρόνο με τον χρόνο εξαιτίας της παρατεινόμενης κρίσης.

Ο π/υ του 2017 είναι μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο κατά 13,9 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως τα ανείσπρακτα βεβαιωθέντα χρέη των δημοτών εκτοξεύτηκαν στα 8,8 εκατ. ευρώ και 2,4 από τα τέλη μέσω της ΔΕΗ. Έχουν ακόμη προβλεφτεί 790 χιλιάδες ευρώ για δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του Δήμου (πολλές αφορούν σε  χρέη πρώην Δήμων). Όπως είπε ο κ. Γκούντας, που χαρακτήρισε τον π/υ πραγματικό και ρεαλιστικό από το 2011 μέχρι σήμερα οι μειώσεις των πόρων του κράτους προς τους Δήμο ξεπέρασαν το 40%.po-dimotiko-19-12-164Επισημάνθηκε ακόμη πως και τη νέα χρονιά θα δοθεί βάρος σε τομείς όπως η Πρόνοια, ο αθλητισμός, η παιδεία κλπ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπαναστασίου στη συνέχεια  και στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πόρων έρχεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να αλλάζει και ο σχεδιασμός-προγραμματισμός από τον Δήμο.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε τον προϋπολογισμό με τον κ. Μοσχολιό ειδικότερα να τονίζει πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για επιπλέον πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ ο κ. Τραπεζιώτης κάλεσε τον Δήμο να μην στείλει  τον π/υ στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, επικαλούμενος την θέση που έχει εκφράσει μερίδα μελών του Συμβουλίου της  Επικρατείας.
Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαναστασίου υπενθύμισε την κοινή παρουσία του κ. Τραπεζιώτη με τον πρωθυπουργό πριν δυο χρόνια στο Αγρίνιο και συμπλήρωσε πως δικός του στόχος είναι να μην αφήσει χρέη για τον επόμενο…

Ο κ. Παπανικολάου έκανε λόγο για προϋπολογισμό προσαρμοσμένο στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής και ζήτησε σύγκρουση και διεκδίκηση και όχι διαχείριση, ενώ για διαχειριστική λογική έκανε λόγο και ο κ. Μερμίγκης από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο».

Η συζήτηση συνεχίστηκε με παρεμβάσεις Συμβούλων όλων των παρατάξεων και έκλεισε με την παρέμβαση του Δημάρχου, που αφού σημείωσε πως καμιά από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν φρόντισε να δώσει κάτι, όπως πχ ένα ενεργειακό έργο για διασφάλιση κάποιων εσόδων και όλες παραδώσανε μόνο χρέη, εξέφρασε την θέση  πως ο κόσμος ασχολείται με τα δημοτικά, έχει άποψη και θα κρίνει το αποτέλεσμα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button