ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Δήμος Αγρινίου: Ποιες γυναίκες αποτελούν την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας

H εισηγήτρια Αντιδήμαρχος Αγρινίου Μαρία Παπαγεωργίου, στην τελευταια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλιου, έθεσε υπ’ όψιν του Σώματος σχετική εισήγησή της, για την συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με τις διατάξεις των 70 & 97 του Ν. 3852/2010 πρέπει να συγκροτηθεί Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, με σκοπό την προώθηση της ένταξης της
διάστασης του φύλου στο σύνολο των τοπικών πολιτικών, που αποτελεί βασικό στόχο και ολοκληρωμένη στρατηγική για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων αποτελεί βασικό φορέα πολιτικής και παροχής υπηρεσιών, μπορεί να
διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας των φύλων και αποτελεί τη βαθμίδα διακυβέρνησης που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη και ως εκ τούτου αποτελεί το καταλληλότερο δυνατό πεδίο, για την καταπολέμηση της διαιώνισης και της αναπαραγωγής ανισοτήτων και την προώθηση μια πραγματικά δημοκρατικής κοινωνίας.

Ο Δήμος Αγρινίου υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων, στις Τοπικές Κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιώντας τις αρμοδιότητές της και σε συνεργασία με όλο το φάσμα των τοπικών φορέων και των γυναικείων οργανώσεων, προτείνουμε τη συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, η οποία θα αναλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις υπέρ της ισότητας των φύλων όπως:

α. Η εισήγηση προτάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και η προώθηση με κάθε πρόσφορο μέσο σε επίπεδο Δήμου του γενικότερου στόχου για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς.
β. Τη λήψη μέτρων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.
γ. Την ανάπτυξη δράσεων για την καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων με βάση το φύλο.
δ. Την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα των γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις.
ε. Την ανάπτυξη δράσεων για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση.
στ. Τη λήψη μέτρων για την εναρμόνιση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων.
ζ. Την ανάπτυξη δράσεων για την κοινωνική και πολιτική συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
η. Η επιδίωξη μόνιμης και στενής συνεργασίας με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας, τους Ο.Τ.Α. του Νομού, τις Τοπικές Συνδικαλιστικές και Συνεταιριστικές Οργανώσεις, τους μαζικούς φορείς και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.).

Προτείνω τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (άρθρο 70 του Ν. 3852/2010) η οποία θα έχει ισχύ έως 31-12-2023 με τη συμμετοχή αιρετών
υπηρεσιακών στελεχών καθώς και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα ένταξης της διάστασης του φύλου στις τοπικές πολιτικές εκπροσώπων Μ.Κ.Ο. και γυναικείων
οργανώσεων της περιοχής”.

Η επιτροπή προτάθηκε και αποφασίστηκε να αποτελείται από τις παρακάτω:

1. Μαρία Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Επιτροπής – Αντιδήμαρχος
2. Χριστίνα Σταρακά, Δημοτική Σύμβουλος
3. Ευαγγελία Κραβαρίτη, Δημοτική Σύμβουλος
4. Βασιλική Καραγκούνη, Δημοτική Σύμβουλος
5. Αμαλία Γιαννακά, Δημοτική Σύμβουλος
6. Ελισάβετ Πολονύφη, Δημότισσα
7. Ειρήνη Βλαχοπούλου, Δημότισσα
8. Βασιλική Παπαχρήστου, Δημότισσα
9. Δήμητρα Ρουμελιώτη, Δημότισσα

Η θητεία της Επιτροπής λήγει στις 31-12-2023 (λήξη θητείας δημοτικής περιόδου).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button