ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Δήμος Αγρινίου: «Είμαστε ήδη «μέσα» 450.000 ευρώ»-αγωνία για έργα-οικονομική βιωσιμότητα

Η ακρίβεια και τα υψηλά κόστη δημιουργούν νέα δεδομένα-τι συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ενεργειακό και ακρίβεια απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών και δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, όπου η αγωνία καταγράφτηκε με έντονο χρώμα.

Το θέμα τέθηκε απο την αντιπολίτευση και ειδικότερα την κ. Σταρακά, ενώ είχε απασχολήσει και την προηγούμενη συνεδρίαση. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η κατάσταση έχει χειροτερέψει πολύ περισσότερο και στον δήμο καταγράφονται πλέον ανησυχητικά ελλείμματα, αφού οι εισπράξεις απο τα δημοτικά τέλη έχουν τεράστια πτώση, ενώ τα κόστη ειδικά στην ενέργεια, έχουν εκτοξευτεί.


Ο δήμαρχος Αγρινίου, Γ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε αρχικά στα δημόσια έργα που έχουν πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα διότι έχουν αυξηθεί οι τιμές, όπως είπε. Όσον αφορά τον δήμο Αγρινίου ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σταματήσει κάποιο έργο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει. Ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να δοθεί οριζόντια λύση σε αυτό το θέμα για όλους τους δήμους και τις Περιφέρειες. Αυτά είναι ζητήματα που θα συζητηθούν και στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ μαζί με το ενεργειακό.

Οι εισπράξεις είναι πεσμένες, όχι λόγω του ότι δεν πληρώνουν οι εταιρείες αλλά είναι γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. «Έτσι έχουμε και λιγότερα έσοδα από τα ανταποδοτικά με ταυτόχρονο τριπλασιασμό των εξόδων λόγω αύξησης του κόστους ενέργειας», είπε ο δήμαρχος Αγρινίου.

ΔΕΥΑ

Για τη ΔΕΥΑ Αγρινίου κατά την διάρκεια των απαντήσεων, ο δήμαρχος Αγρινίου, ανέφερε ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί γιατί χρηματοδοτείται από τα ανταποδοτικά που εισπράττει και αυτό που ζητούν οι δήμοι είναι να επιδοτηθεί η κιλοβατώρα, όπως έγινε και στους φούρνους και σε αυτό η αυτοδιοίκηση είναι σύσσωμη, πρόσθεσε. Οι δήμοι έχουν βοήθεια από το Εσωτερικών όμως στο ζήτημα της ΔΕΥΑ, νομικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι και αρκετές ΔΕΥΑ είναι στο χείλος του γκρεμού.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στα θέματα Παιδείας, Χρ. Ζαρκαβέλης σημείωσε, παράλληλα, ότι «το ρεύμα έχει τριπλασιαστεί στα σχολεία, οι κατανομές παραμένουν ίδιες και τη νέα χρονιά δεν θα έχουμε να πάρουμε στυλό».

Ενεργειακή Κοινότητα

Η Ενεργειακή Κοινότητα του δήμου προχωρά πολύ καλά, σύμφωνα με το δήμαρχο Αγρινίου. «Μακάρι να ήμασταν έτοιμοι να γλιτώναμε κόστος ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου.

Στήριξη αδυνάμων

H επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρ. Σταρακά μίλησε για την ενεργειακή κρίση και το κόστος που έχει εκτιναχθεί και ζήτησε να δημιουργηθεί μία δέσμη προτάσεων και προς τους οικονομικά αδύναμους και προς τις επιχειρήσεις ώστε να στηριχθούν. Απαντώντας ο δήμαρχος τόνισε πως αυτό που μπορούσε να κάνει ο δήμος το έκανε «παγώνοντας» τα τέλη. Απο εκεί και πέρα, δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε μείωσης αλλά ούτε και κάλυψης των λογαριασμών των πολιτών ή των επιχειρήσεων που αδυνατούν.

Οπως εξηγήθηκε, η κατάσταση είναι ρευστή και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα, αφού η κρίση που εντάθηκε μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

«Είμαστε 450.000 ευρώ μέσα-παίζουμε άμυνα»

«Η δυνατότητα του δήμου είναι να μην γίνονται αυξήσεις τελών και εξαντλείται εκει. Να μειώσουμε τα τέλη, δεν βγαίνει ο λογαριασμός», απάντησε συγκεκριμένα ο δήμαρχος Αγρινίου και στάθηκε στα στοιχεία του πρώτου τριμήνου.

Ο κ. Παπαναστασίου χαρακτήρισε τραγικά τα  οικονομικά στοιχεία. «Είμαστε 450 χιλιάδες μέσα, από την αρχή του χρόνου, γιατί έχουμε μειωμένα έσοδα λόγω αυξήσεων στο ρεύμα (σ.σ. οι καταναλωτές δεν πληρώνουν λογαριασμούς και μοιραία, δεν αποδίδονται τα τέλη)  και έχουμε αυξημένο το κόστος», είπε. Είναι γεγονός ότι αν δεν μειωθεί το κόστος ενέργειας ο δήμος Αγρινίου και γενικά όλοι οι δήμοι θα έχουν πρόβλημα. «Ο δήμος παίζει άμυνα», τονίστηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης από πλευράς της δημοτικής αρχής.


Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

2 Σχόλια

  1. Ναι μωρέ,έλλειμα λέει ο Δήμος και παρόλα αυτά έχει ενεργά ρολόγια της δεη σε άδεια κτίρια σε διάφορες κοινότητες (εγκατελειμένα σχολεία και κτίρια κοινοτήτων) που τάχουνε καταλάβει διάφοροι “σύλλογοι” και τους πληρώνει ο Δήμος το ρεύμα.Ε, βέβαια πάντα είμαστε large με τα λεφτά των άλλων…
    Και έλλειμα και πλήρωνε μαλ@κα φορολογούμενε.Ας το ψάξει η συντακτική ομάδα (αν ενδιαφέρεται φυσικά).

  2. Δήμαρχε πείτε στον κολλητό σας τον αρχαιοκαπηλο πρωθυπουργό να μας δανείσει αν δεν βγαίνουμε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button