Δυτική Ελλάδα

Δήμοι Αιτωλοακαρνανίας: Έλλειμμα 135 εργαζόμενων καταγράφει το Yπ. Εσωτερικών

epi-dimarxeio-agriniouΕλλείψεις και όχι πλεονασμό προσωπικού καταγράφουν τα email τα οποία στάλθηκαν την Τετάρτη στους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας από το αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκο.

Σύμφωνα με τις καταστάσεις λοιπόν του υπουργείου, προκύπτει ότι συνολικά στην Αιτωλοακαρνανία υπολείπονται 135 εργαζόμενοι από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκκρεμεί όμως το ζήτημα της επικαιροποίησης των καταλόγων, πράγμα που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σήμερα στην συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον κ. Γρηγοράκο.

Το προσωπικό που «δικαιούται» ο κάθε δήμος, υπολογίζεται με βάση έναν τύπο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του καταρχάς τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά του κάθε δήμου, την κατάσταση των οικονομικών του, το πόσο ορεινός είναι, όπως και κάποιες άλλες παραμέτρους. Με βάση λοιπόν αυτούς τους υπολογισμούς, σε κανέναν από τους 7 καλλικρατικούς δήμους που απαρτίζουν την περιφερειακή ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας, δεν εντοπίζεται πλεονάζον προσωπικό. Ίσα-ίσα μάλιστα, που και στους 7 δήμους, το προσωπικό που εργάζεται είναι λιγότερο από αυτό που προτείνει ο μαθηματικός τύπος.

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσωπικό, καταγράφονται στον δήμο Μεσολογγίου, όπου «λείπουν» 44 άτομα. Στην Αμφιλοχία, λείπουν 21, στον δήμο Αγρινίου όπως και στον δήμο ακτίου-Βόνιτσας 18, 16 στον δήμο Ξηρομέρου, στο Θέρμο 13, ενώ από το προσωπικό του δήμου Ναυπάκτου υπολείπονται 5 εργαζόμενοι. Οι ειδικότητες στις οποίες καταγράφονται κυρίως οι ελλείψεις, είναι στον τομέα της καθαριότητας, στους οδηγούς, στους χειριστές μηχανημάτων και στους φύλακες.

Ωστόσο αρκετά ερωτηματικά έχουν δημιουργήσει στους δήμους τα email του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς φαίνεται ότι σε αυτά οι υπολογισμοί του προσωπικού έχουν γίνει με βάση δεδομένα του Ιουνίου του 2013. Έκτοτε όμως, έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα στους ΟΤΑ, καθώς έχουν καταργηθεί τόσο οι σχολικοί φύλακες όσο και οι δημοτικοί αστυνομικοί. Οι υπολογισμοί του υπουργείου μάλιστα, πέφτουν έξω ακόμα περισσότερο, αφού συνυπολογίζουν στο εργαζόμενο προσωπικό ακόμα και όσους βγήκαν πρόσφατα στη σύνταξη…Ακριβώς για το λόγο αυτό, οι υπηρεσίες των δήμων εργάστηκαν πυρετωδώς για να συντάξουν επικαιροποιημένες λίστες προσωπικού, όπου θα απεικονίζεται η πραγματική κατάσταση. Για σήμερα το πρωί μάλιστα, στις 9 και μισή, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκο, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα αυτό.

Τέλος φαίνεται λοιπόν ότι λαμβάνει η αγωνία των δημοτικών υπαλλήλων του νομού, μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα περί επικείμενων απολύσεων ή διαθεσιμοτήτων. Δεν αποκλείεται μάλιστα, όταν γίνει η επικαιροποίηση των λιστών και προχωρήσει η διαδικασία της διαδημοτικής κινητικότητας, εργαζόμενοι σε άλλους δήμους της χώρας, με πλεονάζον προσωπικό, που έλκουν την καταγωγή τους από την Αιτωλοακαρνανία, να επιλέξουν την επιστροφή τους στο νομό, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Κώστας Καρακώστας

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button