ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Δήμαρχοι Δυτικής Ελλάδας: Το ν/σ για την Παιδεία να μην επηρεάσει τις Περιφερειακές Σχολές

Με αφορμή την συζήτηση στην Βουλή του Νομοσχεδίου με τίτλο “Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση”, τα μέλη του Δ.Σ. της Περιφερειακης Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν στην πρόσφατη συνεδρίασή τους της 2/2/2021, το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει ο νέος νόμος την λειτουργία των αποκεντρωμένων Πανεπιστημιακών και άλλων σχολών που λειτουργούν σήμερα στους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας.

Όλοι συμφώνησαν ότι η λειτουργία των σχολών αυτών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνική και οικονομική ευρωστία των Δήμων. Η παρουσία των φοιτητών τονώνει και ζωντανεύει την κοινωνική ζωή, υποστηρίζει την τοπική πολιτιστική παραγωγή και φυσικά συμβάλει στην ανάπτυξη της Τοπικής Οικονομίας.


Η σχετική ανακοίνωση της ΠΕΔ, συνεχίζει:

“Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε από την κα Υπουργό να λάβει όλα τα παραπάνω σοβαρά υπόψιν της κατά την διαδικασία εφαρμογής του Νόμου. Την καλούμε να αναλάβει εγκαίρως κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία και θέσπιση μέτρων που θα αποτρέψουν την υποβάθμιση της λειτουργίας των σχολών και θα οδηγήσουν σε εκφυλιστικά φαινόμενα.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι είμαστε ενάντιοι σε κάθε προσπάθεια κατάργησής τους” .

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

2 Σχόλια

  1. Συμπλήρωση: Το τμήμα Γεωπονίας Αμαλιάδας, να μεταφερθεί στο Μεσολόγγι και να συγχωνευτεί με το εκεί τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, επειδή είναι σχεδόν όμοια τμήματα

  2. Η επίθεση από την κυβέρνηση θα γίνει. Δε θα μείνουν μόνο στις τρεις ρυθμίσεις γιά την ασφάλεια των πανεπιστημίων, τους αιώνιους φοιτητές και τη θέσπιση βάσεων. Να μην περιμένει κανείς ότι η ΕΘΑΕΕ θα δώσει πράσινο φως γιά τα 37 τμήματα που καταργήθηκαν οριστικά από την Κεραμέως. Η γραμμή είναι να κλείσουν όσα τμήματα έχουν μέχρι 30 εισακτέους και μέχρι 5 μέλη ΔΕΠ. Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών θα έχει και συμμάχους τους καθηγητές και τον πρύτανη στο συγκεκριμένο θέμα. Δε θέλει να διαθέσει χρήματα γιά τμήματα χωρίς φοιτητές και καθηγητές.
    Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει οι ενδιαφερόμενοι δήμαρχοι των πόλεων που θα κλείσουν ή θα μεταφερθούν τα τμήματα, να σχηματίσουν όχι μόνο ένα μπλοκ στείρας άρνησης, αλλά και προτάσεων γιά να σπάσει αυτό το ιδιότυπο μπλοκ κυβέρνησης- Πανεπιστημίου Πατρών.
    Σύμφωνα μ’ αυτό, πρέπει από κοινού με τον Περιφερειάρχη, να προτείνουν ένα πακέτο αναδιάρθρωσης των επαρχιακών τμημάτων που ν’ ανταποκρίνεται στους λόγους οικονομίας που θα προβάλει η Κεραμέως. Προτείνονται λοιπόν τα εξής:
    1)Να μεταφερθεί το τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας στο Μεσολόγγι, επειδή έχει κατά 80% κοινό πρόγραμμα σπουδών μ’ αυτό το τμήμα και η σπατάλη πόρων είναι εξόφθαλμη. Σε αντιστάθμισμα μπορεί α)να μεταφερθεί το τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου στην Αμαλιάδα και να μεταφερθεί στην Αμαλιάδα, επανιδρυόμενος ο τομέας Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών με μετονομασία του τμήματος Μουσειολογίας σε “Τμήμα Μουσειολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών” επειδή οι δύο επιστημονικοί τομείς είναι γειτονικοί και οι καθηγητές που θα έρθουν από το Αγρίνιο θα αποτρέψουν το κλείσιμο του νέου τμήματος. Αυτή θα είναι μία πολύ καλή λύση, επειδή η Αμαλιάδα θα είναι πιό κοντά στην έδρα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών η οποία είναι στην Πάτρα. β) Να έρθει στην Αμαλιάδα από το Αίγιο το τμήμα Φυσικοθεραπείας και να πάει στο Αίγιο το νέο τμήμα Μουσειολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών. Έτσι, θα δοθεί καλύτερο κίνητρο στους καθηγητές να φύγουν από το Αγρίνιο, όπως οι ίδιοι θέλουν(να μην κρυβόμαστε)και βέβαια το Αίγιο είναι πιό κοντά στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου.
    2)Στη β)περίπτωση να ιδρυθεί οπωσδήποτε τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού στον Πύργο, όπως είχε προγραμματιστεί με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, έτσι ώστε να συναποτέλέσει κοινή σχολή με το τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Αμαλιάδα κατά το πρότυπο της Διαιτολογίας και του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων. Οι δύο πόλεις είναι πολύ κοντά χιλιομετρικά κι έτσι απαντά η επιτροπή στα ακαδημαϊκά κριτήρια των καθηγητών περί΄ ύπαρξης τμημάτων της ίδιας σχολής στην ίδια πόλη ή πολύ κοντά σ’ αυτήν.
    3)Να παραμείνει το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων στο Αγρίνιο ως τμήμα που ανήκει στην εκεί Γεωπονική Σχολή και να μη συγχωνευτεί με το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Πάτρα. Μπορούν να παρέμβουν και οι τοπικοί βουλευτές και ο περιφερειάρχης γι’ αυτό.
    4)Αν τελικά επιλεγεί η λύση της μεταφοράς του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στην Πάτρα, να ζητηθεί ως αντιστάθμισμα η επανίδρυση του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Αγρίνιο ή ακόμα και στη Ναύπακτο, το κλείσιμο του οποίου έγινε νύχτα και κάτω από τις ταχυδακτυλουργίες των καθηγητών και του Γαβρόγλου και έχει προκαλέσει δεκάδες προβλήματα στους φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Εδώ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αυτοί οι φοιτητές μέσω του συλλόγου τους. Αν κάποιοι διστάζουν και δε συμφωνούν, ας δούν τί έγινε με τους φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Πάτρας, που αν και είχε καταργηθεί με ΦΕΚ κι έκλεινε οριστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ το ξανάνοιξε με τη βοήθεια και των φοιτητών που το ζήτησαν και του προέδρου του ΠΤΔΕ και της τότε πρύτανης με αποτέλεσμα τη δημιουργία του υβριδικού τμήματος ΤΕΠΕΚΕ.
    5)Να μη μεταφερθεί το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Πάτρα, αλλά να παραμείνει στο Αγρίνιο. Αν μεταφερθεί, να μπεί αμέσως στο μηχανογραφικό του 2021 του τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας που όπως και το ΤΕΦΑΑ Πύργου μπήκε στην αναμονή γιά έγκριση από την ΕΘΑΕΕ σύμφωνα με τα λεγόμενα της Κεραμέως. Επειδή εγώ δεν την πιστεύω, να ζητηθεί να μπούν και τα δύο τμήματα στο Μηχανογραφικό του 2021.
    Σύμφωνα μ’ αυτές τις μετατροπές και μετακινήσεις, όχι μόνο δεν κλείνει κανένα τμήμα, αλλά και αυξάνεται ο συνολικός αριθμός των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών σε 37. Τηρούνται τα ακαδημαϊκά κριτήρια περί ένταξης όλων των τμημάτων σε σχολή που εδρεύει σε μία πόλη, ικανοποιούνται οι φοιτητές και του καταργημένου τμήματος Λογιστικής και του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, ικανοποιούνται οι καθηγητές όλων των προς κατάργηση ή μετακίνηση τμημάτων και ικανοποιείται σε αρκετά μεγάλο βαθμό κι ο πρύτανης.
    Έτσι, θα σπάσει η συμμαχία που έχει στήσει στην περιοχή μας με τους καθηγητές και τον πρύτανη η Κεραμέως και μπορεί και ο υφυπουργός Συρίγος. Όπως καταλαβαίνετε, εδώ πρόκειται γιά σκληρό παζάρι, όπου οι προσερχόμενοι δήμαρχοι Αιγίου, Αμαλιάδας, Πύργου, Αγρινίου και Μεσολογγίου καλούνται να αποφασίσουν μόνο ότι θα χάσουν. Επομένως, πρέπει να τα παίξουν όλα γιά όλα. Και προπαντός πρέπει να προβάλουν αυτές τις θέσεις τους στα κανάλια, να δούμε τότε ποιός θα έχει δίκιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button