ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Δημ. Τραπεζιώτης: «Να «τρέξει» καμπάνια ο δήμος Αγρινίου για την απογραφή»

Τονίζει την ανάγκη ο δήμος να ξεπεράσει σε πληθυσμό τις 100.000

Με άρθρο του ο τ. δήμαρχος Θεστιέων και δικηγόρος Δημήτρης Τραπεζιώτης, σημειώνει την κρισιμότητα της απογραφής που ξεκινά τον Οκτώβριο, για τον δήμο Αγρινίου.

Τονίζει τη σημασία που έχει ο δήμος να ξεπεράσει τις 100.000 πληθυσμού, ώστε να τύχει καλύτερης χρηματοδότησης και όχι μόνο. Καλεί δε τη δημοτική αρχή, να προχωρήσει σε καμπάνια «για τη σημασία της απογραφής και την παρότρυνση των πολιτών για τη συμμετοχή τους σε αυτήν με ακριβή στοιχεία».


Το άρθρο του κ. Τραπεζιώτη:

«Το 2021, εκτός από τους εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 είναι και έτος απογραφής του πληθυσμού. Η ΕΛΣΤΑΤ ως αρμόδιος φορέας «παραδοσιακά» διενεργεί απογραφές κάθε δέκα χρόνια.

Έτσι μετά την απογραφή του 2011, νέα απογραφή βρίσκεται φέτος σε εξέλιξη από τις αρχές Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο. Σε πρώτη φάση θα γίνει η απογραφή των κτιρίων και σε δεύτερη φάση η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών.
Η απογραφή αυτή είναι κρίσιμη για το μέλλον της χώρας μας με δεδομένο την επιδείνωση της κρίσης του δημογραφικού μας προβλήματος και τα όσα υπέστη ο λαός και η χώρα την δεκαετία 2010-2020. Τα στοιχεία της απογραφής είναι απαραίτητα για την χάραξη της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής.

Επίσης η σημασία της Απογραφής για τον πληθυσμό του Δήμου Αγρινίου είναι τεράστια διότι σε αυτήν στηρίζεται τόσο ο μόνιμος όσο και ο νόμιμος πληθυσμός του Δήμου.
Κατ’ επέκταση από αυτήν εξαρτάται αφενός η δυνατότητα ισχυρής συμμετοχής του Δήμου στον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών της Κεντρικής Διοίκησης και αφετέρου η ισχυροποίηση αναπτυξιακών προοπτικών του συνόλου των πολιτών μέσω αυξημένων δυνατοτήτων πρόσβασης σε επιχειρησιακά προγράμματα.

Μεγάλο μέρος των χρηματικών ροών από το κεντρικό Κράτος προς τους Δήμους βασίζεται στον απογραφέντα πληθυσμό του κάθε Δήμου. Λιγότεροι δημότες, λιγότερες επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις.
Η Απογραφή δείχνει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο εάν μια περιοχή βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης διότι ο πληθυσμός συγκρατείται στον τόπο του όταν εκεί διαμορφώνονται συνθήκες ανάπτυξης και άρα θέσεις εργασίας. Ο κόσμος παραμένει στην ιδιαίτερη πατρίδα του όταν εκεί υπάρχουν επαγγελματικές ευκαιρίες και μπορεί να βιοποριστεί, διαφορετικά μεταναστεύει σε άλλες περιοχές ή στο εξωτερικό.

Η τελευταία απογραφή του 2011 κατέγραψε στον Δήμο Αγρινίου πληθυσμό 94.181 ανθρώπους. Αν ο πληθυσμός του Δήμου μας στην απογραφή του 2021 υπερβεί τις 100.000 αλλάζουν τα δεδομένα καθώς και οι δυνατότητες σε πολλά επίπεδα και κυρίως σε αυτό των χρηματοδοτήσεων του Δήμου μας.

Παρίσταται λοιπόν ανάγκη ο Δήμος Αγρινίου να «τρέξει» ΚΑΜΠΑΝΙΑ για τη σημασία της απογραφής και την παρότρυνση των πολιτών για τη συμμετοχή τους σε αυτήν με ακριβή στοιχεία, όπως άλλωστε έγινε και στο παρελθόν από τους Δημάρχους κ. Σώκο και κ. Μοσχολιό και όπως έκαναν και άλλοι Δήμοι σε όλη την χώρα, ώστε να σταματήσει η «αιμορραγία» που παρατηρείται τις ημέρες της απογραφής όπου για διάφορους λόγους κάτοικοι του Δήμου Αγρινίου, οι οποίοι έχουν όλα τα συμφέροντά τους στον Δήμο μας, απογράφονται σε χωριά της καταγωγής τους, στην Ευρυτανία, στην Ναυπακτία, στον Βάλτο, στο Ξηρόμερο ή αλλού. Είναι πλέον απαραίτητο να αυξηθεί ο πληθυσμός του Δήμου μας διότι κατά τα προαναφερόμενα είναι ένα κρίσιμο μέγεθος για το μέλλον του και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων και προκλήσεων».

Advertisements
Τοπική Διαφήμιση
pap spanakopita 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Καλύτερα, να δούμε κατάματα την αλήθεια και να μην μεταφέρουμε κόσμο για μεγαλύτερα κονδύλια κτλ. Πρέπει κάποτε να δούμε την αρρώστια μας,, να μην διώξουμε πάλι τους νέους μας από τα χωριά μας, να μην διώξουμε τους νέους μας από τις πόλεις κι από τις μεγαλουπόλεις για το εξωτερικό. Στις περισσότερες χώρες του πλανήτη οι πληθυσμοί αυξάνονται, και στην δική μας χώρα μειώνονται!!..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button