ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Δημ. Συμβούλιο Ναυπακτίας: Ευρεία πλειοψηφία στην υποβολή αίτησης για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Θετική ψήφος απ’όλους-Παρών η παράταξη “Πάμε Mπροστά” – Γ.Μπουλές: “Κάποιοι επενδύουν στο αίσθημα των ανθρώπων που πιστεύουν οτι θα χάσουν από τον σχεδιασμό”- Ο σχεδιασμός πολλαπλασιάζει τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών

Με την ευρεία πλειοψηφία των δημιουργικών και υγιών δημοτικών παρατάξεων ψηφίστηκε η υποβολή της αίτησης του δήμου Ναυπακτίας, στο πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων του ΥΠΕΚΑ.


Η υποβολή της αίτησης είναι μέχρι 10 Ιουλίου και ως εκ τούτου,το θέμα αυτό ήρθε με τη μορφή του κατεπείγοντος ως προ ημερήσιας διάταξης θέμα για συζήτηση και έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου Βασίλη Γκίζα,το πρόγραμμα αυτό καλεί τους δήμους να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ του υπουργείου για εκπόνηση τοπικών ρυμοτομικών σχεδίων.

Μάλιστα,η χρηματοδότηση καλύπτεται εξ ολοκλήρου από χρήματα του ταμείου ανάκαμψης της Ευρωπαικής τράπεζας και επενδύσεων και ίσως από το Ταμείο παρακαταθηκών και δανείων και αφορά στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο.

Ειδικότερα,προβλέπεται η χρηματοδότηση τοπικών ρυμοτομικών και πολεοδομικών σχεδίων όπως είναι το ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ για το σύνολο των προτεινόμενων προς ένταξη στο πρόγραμμα τοπικών δημοτικών ενοτήτων του δήμου Ναυπακτίας με προκυρήξεις που πρόκειται να δημοσιευτούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Η μελέτη συντάσσεται για κάθε ενότητα ξεχωριστά ή για ενότητες που παρουσιάζουν κοινά πολεοδομικά χαρακτηριστικά.Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια αποτελούν χρήσιμα εργαλεία ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού,μέσω των οποίων καθορίζονται επιτρεπόμενενες χρήσεις γης,όροι δόμησης,προστατευόμενες περιοχές και ζώνες ειδικών χωρικών παρεμβάσεων,ενώ ρυθμίζονται οι ζώνες οικιστικής ανάπτυξης με σκοπό την αντιμετώπιση των πολεοδομικών ζητημάτων που σχετίζονται με προβλήματα εφαρμογής του σχεδίου πόλης,της οικοδομησιμότητας σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων,καθώς και σε ανάγκες επέκτασης των ορίων πολεοδόμησης των οικισμών για τη μελλοντική οργάνωσή τους,για τη ρύθμιση της διάσπαρτης δόμησης και την κάλυψη μελλοντικής ζήτησης σε κατοικία.

Για το σκοπό αυτό,ο δήμος Ναυπακτίας καλείται να ιεραρχήσει τις 6 δημοτικές ενότητες σε κατηγορίες πολύ υψηλή προτεραιότητα,υψηλή και μέση προτεραιότητα με βάση τις ανάγκες και τα προαναφερόμενα κριτήρια.

Σύμφωνα με τις προτάσεις των τεχνικών υπηρεσιών,προτεραιότητα δίνονται στις παραθαλάσσιες περιοχές που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική.Από το σύνολο τώρα,των παραθαλάσσιων ενοτήτων προτεραιότητα δίνεται στη Ναύπακτο και το Αντίρριο στις οποίς βρίσκεται σε εξέλιξη ο χωροταξικός σχεδιασμός τους,(ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ) και απαιτείται χρηματοδότηση και υπό σύνταξη των πολεοδομικών σχεδίων που βρίσκονται στο στάδιο της πρότασης.

Για τη Χάλκεια που διαθέτει κοινά χαρακτηριστικά με τη δ.ε.Αντιρρίου κατατάσσεται σε μια βαθμίδα κάτω λόγω ότι δεν διαθέτει πολεοδομικές εκκρεμμότητες για την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού.Όσο για τις δ.ε.Πλατάνου,Αποδοτίας και Πυλλήνης,αυτές ανήκουν στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές με τα δικά τους τοπικά χαρακτηριστικά.

Λουκόπουλος-ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: Σημαντικό εργαλείο-Το ψηφίζουμε και το στηρίζουμε.

Θετικός και ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ Τ.Λουκόπουλος που το χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο για το δήμο.Ο κ.Λουκόπουλος ανέφερε ότι το ΓΠΣ που είχε σταματήσει το 2006,κατάφερε η δική του θητεία να ολοκληρώσει την πρώτη φάση παρά τα δύσκολα οικονομικά,φέρνοντάς το πλέον στην απαρχή της δεύτερης φάσης.Πρόκειται για ένα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ εργαλείο και πρέπει ΣΙΓΟΥΡΑ να γίνει η πρόταση.

Θετική ψήφος από το Γ.Γούλα και την παράταξη ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Να προβεί στις πιο γρήγορες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση υποστήριξε η παράταξη ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ μέσω του επικεφαλής της Γιώργου Γούλα, προκειμένου να ενταχθεί ο δήμος στο μέγιστο βαθμό στο πρόγραμμα αυτό,καθώς αυτά τα χρήματα που απαιτούνται για τη σύνταξη και ολοκλήρωση όλων αυτών,είναι πολύ δύσκολο να μπουν από το ταμείο του δήμου.

Ο κ.Γούλας υποστήριξε ότι ο δήμος ήδη έχει σε εξέλιξη δύο μεγάλα σχέδια όπως το ΓΠΣ και το ΣΧΟΑΠ Αντιρρίου και θα είναι παραγματική ανάσα αφού με την ολοκλήρωσή τους να μπει τάξη σε ευαίσθητες περιοχές,αλλά και οικονομική ανάσα.

Ο κ.Γούλας δίνοντας τη θετική του ψήφο στην εισήγηση του δημάρχου ανέφερε ότι ο δήμος θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση γι’αυτό το πρόγραμμα προκειμένουν να μη γίνουν λάθη στην υποβολή της πρότασης,ενώ θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα να ανοίγουν τα θέματα αυτά με τη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας αποτελούμενα από αιρετούς,ειδικούς συνεργάτες και μόνιμα στελέχη του δήμου για να μπορέσουν να τρέξουν τα ζητήματα,να είναι ενήμεροι,αλλά και να ενημερώνουν και όλους τους υπόλοιπους αλλα και την κοινωνία ολόκληρη.

Γ.Μπουλές-Α.Δ.Κ.Ν. Η χωροταξία είναι θέμα πολιτισμού για μια κοινωνία-Μερικοί επενδύουν πάνω στο αίσθημα των ανθρώπων που πιστεύουν οτι θα χάσουν από τον σχεδιασμό

Αυτό διατύπωσε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Α.Δ.Κ.Ν. Γιάννης Μπουλές,παίρνοντας την ευκαιρία της τοποθέτησης από αναφορές επικεφαλής συμβούλου της αντιπολίτευσης για ευθύνες του κ. Μπουλέ στο ΣΧΟΑΠ Αντιρρίου.

Ο κ.Μπουλές ανέφερε ευθέως ότι για το ΣΧΟΑΠ Αντιρρίου οι ευθύνες βαραίνουν τον επικεφαλή της παράταξης πάμε μπροστά και τον πρώην πρόεδρο Αντιρρίου,οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη να γίνει ΣΧΟΑΠ στις υπόλοιπες περιοχές της δ.ε.και όχι στο παραλιακό μέτωπο.

Ο κ.Μπουλές,εξέφρασε την χαρά του ότι το θέμα μπαίνει πλέον από την κυβέρνηση και όχι από την αυτοδιοίκηση που στην περίπτωση αυτή δεν θα είχε περάσει κανένα ΣΧΟΑΠ,φέρνοντας ως μοναδικό παράδειγμα ολοκλήρωσης ΣΧΟΑΠ της τελευταίας 15ετίας την περίπτωση του Αγρινίου.Είναι ευχής έργον τόνισε ο κ.Μπουλές ότι η βούληση έρχεται από την κεντρική διοίκηση.Διότι αν δε γίνουν ο λαικισμός θα κυριαρχήσει και τα χρήματα που διατέθηκαν ως τώρα έγιναν άφαντα.Είναι πολύ σημαντικό να χρηματοδοτηθούν τα νέα ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ γιατί η ζωή αλλάζει και μεις μένουμε στα παλιά θυμίζοντας ότι τόσο το ΓΠΣ της Ναυπάκτου,όσο και το ΣΧΟΑΠ Αντιρρίου είχαν ξεκινήσει πριν 20 χρόνια.

Ο σχεδιασμός σε μια περιοχή πολλαπλασιάζει τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Και μερικοί επενδύουν πάνω στο αίσθημα των ανθρώπων που πιστεύουν ότι αν δώσουν κάτι θα καταστραφούν,ενώ ο σχεδιασμός είναι βασική προυπόθεση για την ανάπτυξη

Παράταξη Πάμε μπροστά-Επιφυλάξεις και “Παρών”

Εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για το χρόνο που αυτό ήρθε για συζήτηση χωρίς να υπάρχει προηγουμένως έγκαιρη ενημέρωση,ο επικεφαλής της παράταξης ήταν και ο μοναδικός που πήρε αποστάσεις από τη συζήτηση και ψήφισε παρόν στο θέμα.

https://www.nafpaktianews.gr/

Ανακοίνωση δήμου: “Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Ναυπακτίας”

Στους πρώτους δήμους που προχωρούν άμεσα τη διαδικασία ένταξης στο Πρόγραμμα Εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ.)

Ο Δήμος Ναυπακτίας προχωρά άμεσα και με γοργούς ρυθμούς τη διαδικασία ένταξής του στο Πρόγραμμα «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και πιθανόν του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αφορά στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο. Ειδικότερα, προβλέπεται η χρηματοδότηση της εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (πρώην Γ.Π.Σ./Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) για το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Ναυπακτίας (Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας, Αποδοτίας, Πλατάνου και Πυλλήνης).

Τα Τ.Π.Σ. αποτελούν τα κύρια εργαλεία ολοκληρωμένου πολεοδομικού-χωροταξικού σχεδιασμού, μέσω των οποίων καθορίζονται επιτρεπόμενες χρήσης γης, όροι δόμησης προστατευόμενες περιοχές και ζώνες ειδικών χωρικών παρεμβάσεων. Παράλληλα ρυθμίζονται οι περιοχές οικιστικής ανάπτυξης, με σκοπό την αντιμετώπιση των πολεοδομικών ζητημάτων, καθώς και ανάγκες πολεοδόμησης και επέκτασης των ορίων τους για την πολεοδομική οργάνωση, τη ρύθμιση της διάσπαρτης δόμησης και την κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης σε κατοικία. Επιπλέον, τα Τ.Π.Σ. συνοδεύονται από στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γεωλογική μελέτη και μελέτη οριοθέτησης υδατορεμάτων και εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα, έχουν δηλαδή ενισχυμένο θεσμικό κύρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά και τη σχετική απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Ναυπακτίας είναι από τους πρώτους Δήμους της χώρας που υποβάλλουν αίτημα ένταξης στο εν λόγω Πρόγραμμα.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button