ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Δημ. Κωνσταντόπουλος στη Σύγκλητο: Επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας

ην πλήρη διαφωνία του με την πρόταση της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών για την κατάργηση και μεταφορά των Πανεπιστημιακών Τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα και τη θέση του για την ανάγκη επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο με άμεση συγκρότηση Σχολής Αγρινίου Διαχείρισης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού για την παραμονή και λειτουργία των Τμημάτων στο Αγρίνιου, καθώς και την ενίσχυση της Γεωπονικής Σχολής του Μεσολογγίου επανέλαβε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντόπουλος , σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του, τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα το «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών» και στήριξε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου για άμεση απόσυρση της πρότασης της Επιτροπής για την κατάργηση και μεταφορά των εν λόγω τμημάτων στην Πάτρα. Τόνισε και ο ίδιος την ανάγκη της ενίσχυσης της αποκεντρωμένης ανώτατης εκπαίδευσης με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι δεν συμφωνεί με αποφάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αναφερόμενος στις αποφάσεις για ίδρυση πανεπιστημίων σε άλλες περιοχές της χώρας.


Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο το 2009 και στην απαράδεκτη κατάργησή του με το Σχέδιο Αθηνά το 2013, όπου και αναφέρθηκε σε ευθύνες που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί ποτέ και σε πολιτικές αποφάσεις που πλήττουν συνεχώς με τρόπο απαράδεκτο τις δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία.

Πρότεινε την ίδρυση Σχολής Αγρινίου Διαχείρισης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού στην οποία θα ενταχθούν τα υφιστάμενα Τμήματα του Αγρινίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, καθώς και το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) μετά την επανίδρυσή του. Τόνισε άλλωστε ότι το ΔΠΠΝΤ καταργήθηκε το 2019 με πολιτική απόφαση, ενώ διέθετε πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ τον Ιανουάριο του 2019 με ισχύ έως το 2024, 1000 περίπου αποφοίτους, 400 και πλέον εν ενεργεία φοιτητές, 18 μέλη ΔΕΠ, άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Σημείωσε μάλιστα, ότι το Τμήμα αυτό είχε βάση εισαγωγής κοντά στα 12.000 μόρια, ενώ σήμερα η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα οδηγήσει πολλά Τμήματα ανά την Ελλάδα σε κλείσιμο.

Υπογράμμισε ξανά την ανάγκη ενίσχυσης και ουσιαστικής στήριξης της Γεωπονικής Σχολής του Μεσολογγίου, με αξιολόγηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών ώστε τα αντικείμενα λειτουργίας των τμημάτων να είναι ελκυστικά, καθώς και ενίσχυση με νέα τμήματα, δεδομένου ότι υπάρχει ένα άρτιο κτιριακά και υλικοτεχνικά campus, που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 10 Τμήματα.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι δεδομένων των εξαιρετικών αυτών υποδομών υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κωνσταντόπουλος επέμεινε στην επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, του μοναδικού Πανεπιστημίου στη χώρα που πλήρωσε τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Άλλωστε, η Αιτωλοακαρνανία εξελίσσεται σε έναν σημαντικό περιφερειακό κόμβο και σ’ αυτό χρειάζεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τα ανώτατα εκπαιδευτικά τμήματα. Σημείωσε τέλος, ότι με σεβασμό στο άρθρο 16 και στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, τα πανεπιστήμια θα πρέπει τα ίδια να επανέλθουν και να προτείνουν λύσεις μέσα από αξιολόγηση.

Advertisements
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

 1. Καλημέρα και χρόνια πολλά γιά την εθνική γιορτή. Συμμερίζομαι από εβδομάδες την αγωνία και τον πόνο σας. Όμως, επειδή το πράγμα έχει επείγοντα χαρακτήρα, καθώς σύντομα θα φτάσει η εισήγηση της Συγκλήτου στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα και θα πάρουν αποφάσεις είτε μέσω της ΕΘΑΕΕ είτε και μόνοι τους, πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα.
  Η πρόσφατη ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών έδειξε ότι η λύση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας από την αρχή αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τις διαδοχικές διοικήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών(1998-2021). Δυστυχώς, η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας από τη Ν.Δ το 2006-7 και η εμμονή πολλών αυτοδιοικητικών της Αιτωλοακαρνανίας μέχρι σήμερα στη λύση αυτή δεν απέδωσε τίποτα. Γιατί και με το σχέδιο Αθηνά επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ το 2013 αυτό το Πανεπιστήμιο συγχωνεύθηκε και το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ, το Πανεπιστήμιο Πατρών κατάπιε κι άλλο ίδρυμα, το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας(είναι τυχαίο που κι αυτό είχε τον τίτλο Δυτικής Ελλάδας κι απλωνόταν σ’ ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα;) και το 2021 επί Ν.Δ. επιχειρείται η περεταίρω σμίκρυνση των τμημάτων στη Δυτική Ελλάδα, εφόσον διοικεί το Πανεπιστήμιο Πατρών.
  Επιπλέον, το καθηγητικό κατεστημένο της Πάτρας κι όχι της Αχαϊας, όπως εύστοχα λέτε, είναι τόσο αποτελεσματικό στο να περνά ακόμα και τις πιό μικρές λεπτομέρειες των θέσεων του που από τη μία α)εξαφάνισε το τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Μεσολογγίου κι ας είχαν υπογραφεί ΦΕΚ και προεδρικά διατάγματα από το 2013 ότι αυτό θα ήταν ο διάδοχος του από 40 χρόνια τμήματος Λογιστικής στην περιοχή κι όχι το ομώνυμο τμήμα στο Κουκούλι. Προκειμένου λοιπόν να μην υπάρχει τέτοιο τμήμα ούτε στην πανεπιστημιούπολη του Μεσολογγίου, ούτε στην Πάτρα, κρίνοντάς τα ψευδώς ως αχρείαστα, έκλεισαν και το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Μεσολόγγι και ίδρυσαν άλλο ένα θεωρητικό και άγνωστο στους υποψήφιους τμήμα ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ όμως αυτή τη φορά, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας γιά να κλείσουν το τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο αφού από εκεί έφυγαν οι περισσότεροι καθηγητές γιά να πάνε στο τμήμα της Πάτρας. Βλέπετε, τα χτυπήματα των “σοφών” της Πάτρας είναι τόσο χειρουργικά και με πολλούς στόχους που εσείς στην επαρχία δεν μπορείτε να καταλάβετε ποιές και πόσες συνέπειες έχουν ακόμα. Και από την άλλη β)Καταπατώντας πάλι τα ΦΕΚ και τα προεδρικά διατάγματα που είχε υπογράψει η Ν.Δ. από το 2013 γιά οριστικό κλείσιμο του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας το 2018, δραστηριοποιήθηκε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και αναστήθηκε το τμήμα μέσα από το υβριδικό σχήμα της συλλειτουργίας του με το ΠΤΔΕ ως ΤΕΕΚΕ πάλι όμως στην Πάτρα στη συγχώνευση του 2019. Αν ήταν στο Αγρίνιο ή τον Πύργο δε θα γινόταν βέβαια δεκτό.
  Δηλαδή, στην πραγματικότητα όταν είναι να έρθουν σχολές στην Πάτρα, η ακσδημαϊκότητα και οι νόμοι που ψηφίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση πάνε περίπατο.
  Επειδή λοιπόν η σημερινή πρυτανεία και ειδικά ο ίδιος ο πρύτανης, μετείχε στο σχήμα που διαπραγματεύτηκε τις παραπάνω αλλαγές και παραιτήθηκε μόνο ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ, μόνο από μία γλώσσα καταλαβαίνουν:
  Να κινηθούν οι φορείς και των τριών νομών σε τρία επίπεδα:
  α)Οι φοιτητές των τμημάτων ΔΕΑΠΤ και οι παλιοί του τμήματος ΔΠΠΝΤ να ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ στο Αγρίνιο. Το ίδιο να κάνουν και οι φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο και οι φοιτητές του τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο με αίτημα να παραμείνουν οι σχολές στο Μηχανογραφικό γιά φέτος.
  β)Οι φορείς της Ηλείας(αυτοδιοικητικοί και βουλευτές) να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο γιά ακύρωση της οποιασδήποτε απόφασης του Πανεπιστημίου Πατρών γιά στρατηγικούς σχεδιασμούς και όποια άλλα νομικά κουραφέξαλα σκέφτονται.
  γ)Να ετοιμαστεί σχέδιο με οικονομική μελέτη από τους αυτοδιοικητικούς και βουλευτές των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας και να προσεγγιστεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τη μία και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από την άλλη γιά να δεχτούν τα τμήματα που λειτουργούν σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι από τη μία και τα τμήματα που λειτουργούν σε Πύργο και Αμαλιάδα από την άλλη στα Πανεπιστήμιά τους. Στο σχέδιο να γίνεται αναφορά γιά ίδρυση Σχολής Οικονομικών Επιστημών στο Αγρίνιο και Γεωπονικής στο Μεσολόγγι. Οι οποιεσδήποτε ενστάσεις γιά τη διαφορετική γεωγραφική περιφέρεια και στις δύο περιπτώσεις μπορούν να απαντηθούν από την ίδια την πανεπιστημιακή πραγματικότητα: α)Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανήκει η Σχολή Θετικών Επιστημών που εδρεύει στη Λαμία, η οποία είναι η πρωτεύουσα άλλης περιφέρειας, της Στερεάς Ελλάδας και β)Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας(Κεντρική Μακεδονία)ανήκουν και σχολές και τμήματα της Δράμας και της Καβάλας, οι οποίες ανήκουν σε άλλη γεωγραφική περιφέρεια, της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
  Εξάλλου, όσον αφορά τα τμήματα του Αγρινίου, η απόσταση από την Άρτα που είναι η έδρα της Γεωπονικής Σχολής με διαφορετικό όμως τμήμα απ’ αυτά του Αγρινίου, απέχει ακριβώς το ίδιο από την Πάτρα που είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το δε Μεσολόγγι, απέχει από την Άρτα μισή ώρα περισσότερο, αλλά δεν υπάρχει το φυσικό εμπόδιο του Ρίου-Αντιρρίου και ο εθνικός δρόμος προς Άρτα είναι ευθύς και άνετος.
  Τα πράγματα είναι πιό δύσκολα γιά τα τμήματα της Ηλείας, καθώς η απόσταση του Πύργου από την Τρίπολη είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν του Πύργου και της Πάτρας, η απόσταση όμως από την Καλαμάτα που έχει και τα πιό πολλά τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είναι κοντύτερα. Εκείνη η πόλη όμως που έχει σοβαρό πρόβλημα είναι η Αμαλιάδα, το τμήμα Γεωπονίας της οποίας υπάρχει στην Καλαμάτα και μάλλον θα καταργηθεί, θα συγχωνευθεί ή στην καλύτερη περίπτωση, θ’ αλλάξει αντικείμενο μέσα στο γενικότερο χώρο της Γεωπονίας. Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα βρούν ευήκοον ους και οι προθέσεις του αξιόλογου Δήμαρχου Πύργου γιά ίδρυση τμήματος ΕΦΑΑ που ο σημερινός πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών ούτε καν ανέφερε στο στρατηγικό σχεδιασμό του.
  Αυτή η προσπάθεια όχι μόνο αξίζει τον κόπο, αλλά θα προκαλέσει αμηχανία στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών και ίσως τους κάνει να οπισθοχωρήσουν στις απόψεις τους. Εξάλλου έτσι κι αλλιώς τα συγκεκριμένα τμήματα τα έχουν ξεγραμμένα, επειδή ψήφισαν ΚΑΙ γιά την αφαίρεσή τους από το φετινό Μηχανογραφικό. Μπορεί όμως κάποιοι άλλοι να τα δεχτούν να τα λειτουργήσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button