Άποψη

Δήλωση Χρ. Κοκκινοβασίλη για τις εκλογές

po-kokkinobasilis-xristosΤι δηλώνει ο  πρ. Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Υπουργός κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου

“Πολλοί φίλοι και καλοί με ρωτούν τι θα κάνουμε στις προσεχείς εκλογές της 25ης Γενάρη, και γιατί.

Είναι λογικό, με την πολυδιάσπαση και τον φυγοκεντρισμό των δυνάμεων του σοσιαλιστικού χώρου, να υπάρχει  – και μάλιστα έντονα – αυτός ο προβληματισμός, αφού οι  ιστορικές αναμνήσεις από τους αγώνες των τελευταίων δεκαετιών, συνδυάζονται με κοινωνικές αναγκαιότητες, συναισθήματα και πολιτικούς  προβληματισμούς.

Η κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης επιβάλει στον κάθε πολίτη την ενεργό συμμετοχή και την  υποχρέωση να πάρει, με την ψήφο του, θέση στο διακύβευμα της αναμέτρησης.Ιδιαίτερα όμως για εμεένα, που με εμπιστεύθηκε ο Λαός της Αιτ/νιας και τον εκπροσωπήσα στο εθνικό κοινοβούλιο, αποτελεί πέρα από υποχρέωση και καθήκον να τοποθετηθώ όχι μόνο στην κάλπη αλλά και δημόσια, πριν τις εκλογές.

Βιώνουμε, εδώ και 4 χρόνια, τα πολλαπλά αδιέξοδα της ασκούμενης βίαιης προσαρμογής στις απαιτήσεις ενός προγράμματος νεοφιλελεύθερης έμπνευσης – κατεύθυνσης και συντηρητικής – διαπλεκόμενης εκτέλεσης. Βιώνουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, της ύφεσης και αποδιάρθρωσης των παραγωγικών δομών και των επιχειρήσεων και την κατάργηση-ακύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων που με αγώνες κατακτήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Η αποτυχία του «μνημονιακού μονόδρομου» επιβεβαιώθηκε πλήρως, όχι μόνο από τη συνεχιζόμενη, για έβδομη χρονιά, ύφεση και την απώλεια του 25% και πλέον του ΑΕΠ, την καλπάζουσα ανεργία, τη βίαιη φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας και τη συνακόλουθη κοινωνική πόλωση, αλλά και από την ουσιαστική κατάρρευση της συγκυβέρνησης και την επίσπευση των εκλογών.

Μεγάλα αδιέξοδα βιώνει και η Ευρώπη, αφού η κρίση και η μονόπλευρη, ιδεοληπτική και δογματική αντιμετώπισή της, οδηγεί σε εκτροπές από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, διευρύνει τις ανισότητες, υποσκάπτει το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και, τέλος, υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Παρεπόμενο όλων αυτών ήταν η διάσπαση, έως διάλυση, του άλλοτε κραταιού σοσιαλιστικού χώρου, αφού το ΠΑΣΟΚ μεταλλάχθηκε πολιτικά και ιδεολογικά ενώ, με την στρατηγική  επιλογή να αποτελέσει δεκανίκι της Δεξιάς, μετετράπη σε συνιστώσα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Κάτω από τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και με δεδομένη την κοινωνική και πολιτική πόλωση, η ανασυγκρότηση του  σοσιαλιστικού χώρου θα συντελεστεί μόνο μέσα από τη ριζοσπαστική αναγέννηση της χαμένης αξιακής του ταυτότητας, τη ρήξη με το νεοφιλευθερισμό, τη χάραξη διαχωριστικών  γραμμών από τη συντήρηση, τη δημιουργική σύγκλιση με τα προοδευτικά κινήματα και την Αριστερά, σε σχέση με τις νέες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Χώρα μας, το νέο καταμερισμό εργασίας που επιφυλάσσουν οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις κοινωνικές ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί.  Η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να συντελεστεί σε πεδίο προσωπικών επιδιώξεων, ούτε ν’ αποτελέσει άλλοθι για την ασκούμενη πολιτική ή ανάχωμα στην αναγκαία Αλλαγή Πορείας της Χώρας.

Πιστεύω, επομένως, ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι καθαρό και ισχυρό.

Αφορά στην αλλαγή πορείας της χώρας στη βάση ενός προοδευτικού-πατριωτικού σχεδίου κοινωνικής-παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης . Απαιτεί σθεναρή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, τώρα που πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη για την ανάγκη  αναθεώρησης της ασκούμενης πολιτικής. Προϋποθέτει ισχυρή Λαϊκή εντολή, στρατηγική για ευρωπαϊκές συμμαχίες, αποφασισμένη και υπεύθυνη νέα Ελληνική Κυβέρνηση.  Αξιώνει υπέρβαση ξεπερασμένων τακτικών και την ανάπτυξη ενός Παλλαϊκού Προοδευτικού Μετώπου, τόσο για την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής όσο, κυρίως, για την οικοδόμηση της Ελλάδας του μέλλοντός μας, με παρουσία παντού, στις κοινωνικές-πολιτικές διεργασίες, τα κινήματα  και τους θεσμούς.

Δηλώνω παρόν στην πορεία της μεγάλης ανατροπής, συμπαρατασσόμενοι στις εκλογές με τις δυνάμεις ανατοπής αυτης της πολιτικής.  Νίκη αυτών των δυνάμεων θα αποδειχθεί καταλύτης σε διεργασίες που θα επιτρέψουν την ανασυγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου. Θα είμαι παρόν στις προσπάθειες που πρέπει ν΄ αναληφθούν, κυρίως από στελέχη και τη Νεολαία που συμμερίζονται τις απόψεις μας και αγωνιούν, σε μεγαλύτερο ίσως βαθμό από εμάς, για το μέλλον που τους ανήκει.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close