Δυτική Ελλάδα

Δικαίωση δημοσιογράφου της Λάρισας που απολύθηκε επειδή δεν δέχθηκε ατομική σύμβαση

epi-mme-dimosiografoiΗ απόφαση του Εφετείου Λάρισας όπου είχε προσφύγει η εργοδοσία της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» κατά της Πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε τον Θ. Βογιατζή, δημοσιογράφο και στέλεχος του ΠΑΜΕ και η οποία επαναβεβαιώνει ότι η απόλυσή του από την εφημερίδα ήταν παράνομη και έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους, δικαιώνει τον αγώνα του δημοσιογράφου  και του ΠΑΜΕ.

 Tο Νοέμβρη του 2011 ο δημοσιογράφος Θ. Βογιατζής αρνούμενος να αποδεχτεί ατομική σύμβαση με μείωση μισθού κατά 20% και επειδή καλούσε τους συναδέλφους του να αντιταχθούν στην επίθεση της εργοδοσίας, απολύθηκε.

“Για τη στάση του αυτή έγινε στόχος συκοφαντίας και λασπολογίας και στο πρόσωπό του ενοχοποιήθηκε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.” επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ που συνεχίζει:

            Από τις ίδιες τις εξελίξεις αποδεικνύεται ότι μπορεί να μπει φρένο στην επίθεση της εργοδοσίας, ότι απέναντι στην τρομοκρατία που είχαν δεχτεί και δέχονται οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα, όπως και σε πολλούς άλλους χώρους, για να αποδεχτούν τη μείωση των δικαιωμάτων τους, πρέπει να προτάξουν τις δικές τους ανάγκες με οργάνωση και αγωνιστική απάντηση. Στις σημερινές συνθήκες που η επίθεση της εργοδοσίας συνεχίζεται, απαιτούνται πιο θαρρετά βήματα και στο χώρο του Τύπου, ιδιαίτερα από τους συναδέλφους που δέχονται τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, με συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, δυνάμωμα της φωνής του στους χώρους δουλειάς.

Κάποια αποσπάσματα από την απόφαση:

«… Το Δικαστήριο τούτο (Εφετείο Λάρισας) σχημάτισε τη δικανική πεποίθηση ότι η πρώτη εναγόμενη (εργοδοσία ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ) κατάγγειλε την επίδικη σύμβαση εργασίας του ενάγοντος (Θανάσης Βογιατζής), επειδή αυτός ανέπτυσσε έντονη συνδικαλιστική δράση , συμμετείχε σε συνδικαλιστική παράταξη και σε απεργίες, διεκδικούσε επίμονα και σθεναρά τις αποδοχές της εργασίας του και την ικανοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων του, δεν δέχθηκε να μειωθούν οι νόμιμες αποδοχές της εργασίας του, ώστε να επιτύχει η εργοδότριά του οικονομία χρημάτων, και, επιπλέον παρότρυνε τους λοιπούς εργαζόμενους της 1ης εναγόμενης (ΘΕΣΣΑΛΙΑ) να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο, ήτοι να διεκδικούν τις αποδοχές της εργασίας τους και την ικανοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, και να μην δεχθούν να μειωθούν οι νόμιμες αποδοχές της εργασίας τους…».

«… Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας του ενάγοντος (Θανάσης Βογιατζής) για τους ανωτέρω λόγους υπερβαίνει προφανώς (σύμφωνα με την κρίση του Δικαστηρίου τούτου) τα όρια που επιβάλλει η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του αντίστοιχου δικαιώματος της 1ης εναγόμενης (ΘΕΣΣΑΛΙΑ), είναι άκυρη ως καταχρηστική, και επίσης αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 14 παράγραφος 4 του νόμου 1264/1982 διότι συνδέεται αιτιωδώς με τη νόμιμη συνδικαλιστική δράση του ενάγοντος η οποία δεν επηρέαζε αρνητικά την απόδοση αυτού στην εργασία του…. Επίσης αποδείχθηκε ότι η εναγόμενη (ΘΕΣΣΑΛΙΑ) μείωσε το κύρος του ενάγοντος ως επιτυχημένου δημοσιογράφου, διότι τον εμφάνισε ως εργαζόμενο με περιορισμένες δυνατότητες, ο οποίος δεν επιδεικνύει διάθεση συνεργασίας , προσέβαλε την προσωπικότητά του και προκάλεσε εις βάρος του ηθική βλάβη μετρίας εντάσεως…».

 «…η άρνηση της εναγόμενης (ΘΕΣΣΑΛΙΑ) υπερβαίνει προφανώς τα όρια που θέτει το άρθρο 281 ΑΚ και αποβαίνει καταχρηστική. Επίσης θίγει υλικά τον ενάγοντα διότι του στερεί τις αποδοχές της εργασίας του και ηθικά διότι μειώνει το κύρος του ως επαγγελματία δημοσιογράφου και προσβάλλει την προσωπικότητά του χωρίς να συντρέχει νόμιμος λόγος. Επομένως, πρέπει να υποχρεωθεί η πρώτη εναγόμενη (ΘΕΣΣΑΛΙΑ) να αποδέχεται τις συμβατικές υπηρεσίες του ενάγοντος ως δημοσιογράφου (συντάκτη- ρεπόρτερ)…». 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button