Ροή Ειδήσεων

Διήμερο εκδηλώσεων στο Μεσολόγγι για την προστασία του Αχελώου και της Λιμνοθάλασσας

limnothallaza-ekdilosi
Διήμερο εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο με θεματολογία τρία από τα σημαντικότερα οικολογικά προβλήματα του νομού Αιτωλοακαρνανίας: την εκτροπή του ποταμού Αχελώου, το πρόβλημα με το πόσιμο νερό και τη ρύπανση της Λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού και την κατασκευή των μονάδων καύσης βιορευστών στο Εθνικό Πάρκο της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

Στις 27 Δεκέμβρη, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι, η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή δύο ντοκιμαντέρ. Το πρώτο με τίτλο «Ημέρες της αλκυόνας» είναι μια παραγωγή του 1990 από την ΕΡΤ με θέμα την Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, τις ιδιαίτερες ομορφιές αλλά και τα προβλήματά της. Το δεύτερο με τίτλο «Mauritania: Return of the birds» παραγωγής της Deutsche Welle, διαπραγματεύεται την αλλαγή στο φυσικό περιβάλλον και στη ζωή των κατοίκων από τη δημιουργία ενός φράγματος σε ένα ποταμό της αφρικανικής αυτής χώρας. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση από μέλη των κινημάτων τόσο του ιστορικού όσο και της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα για τα τρία παραπάνω ζητήματα. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παρόντες και η βραδιά ολοκληρώθηκε με μεζέδες της Λιμνοθάλασσας (ψάρια παστά, χέλια πετάλια), μεσολογγίτικο ούζο και κρασί, μουσική και συζήτηση στο φουαγέ του Τρικουπείου.

Την επομένη, στις 28 Δεκέμβρη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας) η βραδιά ξεκίνησε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Mauritania: Return of the birds» και ακολούθησε παρουσίαση των προβλημάτων που αφορούν τη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και την εκτροπή του ποταμού Αχελώου. Στη συνέχεια έγινε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία γενικεύτηκε σε θέματα οικολογικών προβλημάτων αφού παρόντες ήταν και μέλη της κίνησης που δραστηριοποιείται στην Ήπειρο και στα οικολογικά προβλήματα που έχουν ενσκήψει εκεί τελευταία με τις γεωτρήσεις για την άντληση πετρελαίου.

Το γενικό συμπέρασμα των συζητήσεων του διημέρου είναι η ανάγκη οργάνωσης όλων των κινημάτων που σχετίζονται με οικολογικά προβλήματα στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε ένα κοινό δίκτυο αφού διαφαίνεται πως αυτού του είδους τα προβλήματα έχουν κοινό παρονομαστή και σχετίζονται μεταξύ τους. Η οργάνωση κοινών δράσεων και παρεμβάσεων, η ανταλλαγή απόψεων και γενικότερα η ζύμωση μεταξύ των κινημάτων θα ενδυναμώσουν τους κατά τόπους αγώνες και θα αυξήσουν την πίεση προς την κεντρική εξουσία ώστε η άσκηση της πολιτικής να πάψει να γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα το οικονομικό κέρδος αλλά να λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτός ζει και δραστηριοποιείται.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close