ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας: Καμιά διαρροή προσωπικών δεδομένων στην Αιτωλοακαρνανία

Ο “πόλεμος” που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με αφορμή τις καταγγελίες που έκανε στη Βουλή ο τομεάρχης Παιδείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Φίλης, για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων μαθητών και καθηγητών από την τηλεκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία,  συνεχίζεται.

Η κ. Φίλης αναφέρθηκε αρχικά σε υπηρεσία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας που έχουν δημοσιευτεί στατιστικά στοιχεία στοιχεία που αφορούν το ποσοστό των μαθητών που συμμετείχαν, την μέθοδο που διδάχτηκαν, το σχολείο, το μάθημα που διδάχτηκαν κ.α.

Το θέμα ερευνήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο φέρεται διαψεύδει τις καταγγελίες περί διαρροής προσωπικών δεδομένων, καθώς κατά πληροφορίες διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για στατιστικά στοιχεία που ανέβασαν στην πλατφόρμα μόνοι τους εκπαιδευτικοί στην Αιτωλοακαρνανία.

Σε ανακοίνωση η υπεύθυνη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Υ.ΠΑΙ.Θ. Ειρήνη Καπελλάκη τόνισε πως:

“Το αφαιρούμενο μέσο (USB disk) το οποίο κατέθεσε ο κ. Φίλης στα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής περιλαμβάνει δύο αρχεία (ένα τύπου excel και ένα τύπου pdf).

Σε αυτά περιέχονται αποκλειστικά και μόνον στοιχεία τα οποία εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης (Δ.Δ.Ε.) Αιτωλοακαρνανίας συμπλήρωσαν οικειοθελώς στη σελίδα του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της προαναφερθείσας Δ.Δ.Ε. για στατιστικούς και μόνο λόγους.

Για παράδειγμα περιλαμβάνονται οι τίτλοι των μαθημάτων που παραδόθηκαν μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, το είδος/τύπος της σχολικής μονάδας, η τάξη, ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών που συμμετείχαν στο μάθημα και η διάρκεια του μαθήματος”.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καζαντζής τόνισε πως «η υπηρεσία μας καλύπτεται απόλυτα από τη γνωμοδότηση και κανένα προσωπικό δεδομένο δεν έχει διαρρεύσει είτε μαθητών , είτε εκπαιδευτικών. Αποτελούν στατιστικά δεδομένα που καταχωρίζονταν οικειοθελώς από τα σχολεία κι τους εκπαιδευτικούς και αποστέλλονταν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας που τα είχε ζητήσει».

Σύμφωνα με τον κ. Καζαντζή «η αναφορά σε προσωπικά δεδομένα καθηγητών είναι τουλάχιστον άστοχη μιας και σε όλες τις δημόσιες πλατφόρμες του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (eclass ,eme) υπάρχουν τα ονοματεπώνυμα των εκπ/κών, οι τίτλοι των μαθημάτων που έχουν αναρτήσει ανά τάξη και άλλες λεπτομέρειες και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα, όπως αυτά ορίζονται από τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένο.

Άλλωστε αν ήταν προσωπικά δεδομένα δεν θα έπρεπε να αναρτώνται δημόσια από το Υπουργείο Παιδείας τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία».

Η ανακοίνωση-γνωμοδότηση της Υπεύθυνης Προστασίας Δεδομένων Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων

“Μετά τις καταγγελίες που έγιναν σήμερα, 29.05.2020, στη Βουλή από τον Υπεύθυνο Τομέα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Α’ Αθήνας, κύριο Νικόλαο Φίλη, σχετικά με φερόμενη διαρροή-παραβίαση προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, γνωστοποιώ ότι μετά την διενέργεια σχετικής έρευνας δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε διαρροή-παραβίαση προσωπικών δεδομένων μαθητών και/ή εκπαιδευτικών.

Το αφαιρούμενο μέσο (USB disk) το οποίο κατέθεσε ο κ. Φίλης στα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής περιλαμβάνει δύο αρχεία (ένα τύπου excel και ένα τύπου pdf).

Σε αυτά περιέχονται αποκλειστικά και μόνον στοιχεία τα οποία εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης (Δ.Δ.Ε.) Αιτωλοακαρνανίας συμπλήρωσαν οικειοθελώς στη σελίδα του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της προαναφερθείσας Δ.Δ.Ε. για στατιστικούς και μόνο λόγους.

Για παράδειγμα περιλαμβάνονται οι τίτλοι των μαθημάτων που παραδόθηκαν μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, το είδος/τύπος της σχολικής μονάδας, η τάξη, ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών που συμμετείχαν στο μάθημα και η διάρκεια του μαθήματος.

Δεν νοείται, επομένως, διαρροή-παραβίαση προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και/ή μαθητών. Ειδικά για τους μαθητές επισημαίνεται ότι στα εν λόγω αρχεία ουδέν προσωπικό δεδομένο μαθητή περιέχεται και, ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος ενημέρωσης των υποκειμένων και της εποπτικής αρχής.

Μαρούσι, 29.05.2020
Ειρήνη Γ. Καπελλάκη
Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων”

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close