Αυτοδιοίκηση

Διεργασίες για τις Περιφερειακές εκλογές

po-eklogesΑυτοαποκαλούνται «μικροί πρωθυπουργοί» και όχι άδικα καθώς με αυξημένες πλέον αρμοδιότητες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην διοίκηση του κράτους, πρωταγωνιστώντας κατά τόπους στην επίτευξη της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Ο λόγος για τους Περιφερειάρχες, οι οποίοι διαχειρίζονται ποσά εκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία μάλιστα, από την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014- 2020, θα είναι ενισχυμένα, όπως αποκάλυψε κατά την τελευταία επίσκεψή του στην χώρα μας ο Ευρωπαίος επίτροπος για την περιφερειακή ανάπτυξη, Γιοχάνες Χαν. Λογικό είναι, λοιπόν, να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, που θα αναδείξουν της νέες ηγεσίες στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας.
Τα κόμματα ήδη βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για την επιλογή των κατάλληλων προσώπων, τα σημαντικότερα από τα οποία παρουσιάζουν σήμερα τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες δημοσκοπήσεις ανά την επικράτεια για να «μετρηθεί» η δυναμική των εν δυνάμει υποψηφίων. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να επιδιωχθεί και σε αυτό το επίπεδο συνεργασία των τριών κυβερνητικών εταίρων, ώστε στις περισσότερες από τις 13 Περιφέρειες να υπάρχουν κοινοί υποψήφιοι από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. «Αν κατεβάσουμε διαφορετικούς υποψηφίους τότε θα εκπέμψουμε λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Η συνεργασία για το καλό της χώρας πρέπει να αφορά και την τοπική αυτοδιοίκηση», επισημαίνει άνθρωπος που συνομιλεί με το πρωθυπουργικό επιτελείο. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται και η πρόταση να μην υπάρξουν επίσημα χρίσματα, καθώς όπως εκτιμάται «οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί». Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις με ορόσημο την περίοδο του φθινωπόρου.
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θεωρεί τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως μια μεγάλη ευκαιρία για την κυριαρχία των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας προτάσεων για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν στις εκλογές για τον δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται, πάντως, πως μεταξύ των σημερινών επικεφαλής των Περιφερειών έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η ιδέα της καθόδου ακομμάτιστων συνδυασμών. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις σχετικές διαβουλεύσεις πρωταγωνιστούν οι Περιφερειάρχες Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και Πελοποννήσου Π. Τατούλης, υπό την άτυπη «ηγεσία» του Αττικάρχη Γ. Σγουρού, οι οποίοι επιδιώκουν συντονισμό ενόψει των εκλογών του 2014. Οι ίδιοι, προωθούν μια σειρά κοινών αναπτυξιακών δράσεων και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεκδικώντας κονδύλια μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, κάτι στο οποίο παίζει ενεργό ρόλο ο κ. Αρναουτάκης, ο οποίος ως πρώην ευρωβουλευτής γνωρίζει τις διαδικασίες.
Ο νυν Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κατσιφάρας θα διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του στις επόμενες εκλογές. Στην κατεύθυνση αυτή η Ιπποκράτους έχει θέσει ήδη το θέμα υποστήριξης του στην ηγεσία της ΝΔ, με τη ΔΗΜΑΡ να βλέπει θετικά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, παρά τις αντιρρήσεις τοπικών στελεχών. Στη Συγγρού ωστόσο μελετούν και άλλες προτάσεις, που αφορούν πρόσωπα από την Πάτρα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται ξανά ο νυν βουλευτής Βασίλης Χατζηλάμπρου, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Νίκου Νικολόπουλου.
Parapolitika.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button