Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Διατροφικά μαθήματα περί κρεάτων από τα κρεοπωλεία Παλλήνης

Το κρέας αποτελεί μια από τις κυριότερες τροφές του σύγχρονου ανθρώπου και μια από τις σημαντικότερες πηγές πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες είναι οι ουσίες αυτές που δημιουργούν νέους ιστούς και αντικαθιστούν τους φθαρμένους. Είναι αυτές που παράγουν θερμότητα, επομένως ενέργεια που εκδηλώνεται σε κίνηση και εργασία.

Στα κρεοπωλεία της Παλλήνης θα βρείτε καθημερινά ολόφρεσκα κρέατα από Ελληνικές, οικογενειακές φάρμες. Αξίζει να τα επισκεφτείτε.

Χρησιμότητα του κρέατος στην διατροφή

Η λήψη του κρέατος είναι απαραίτητη, κυρίως για τα παιδιά, τους έφηβους και τις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και γαλουχίας.

Στα παιδιά συνεισφέρει στη δημιουργία νέων ιστών – και επομένως, ανάπτυξης – και ενέργειας. Στους ενήλικες αντικαθιστά τους φθαρμένους ιστούς και προσφέρει ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το κρέας στη σύγχρονη υγιεινή διαιτολογία αντιμετωπίζεται με κάποιο σκεπτικισμό εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος και χοληστερόλη, ουσίες που βλάπτουν τον οργανισμό και τον εκθέτουν σε κινδύνους για την υγεία του – καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή χοληστερίνη, καρκίνο. Παρ’ όλα αυτά δε θα μπορούσαμε να εξαιρέσουμε το κρέας από τη διατροφή μας εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Β6 και Β12 – ουσίες που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες τροφές. Οι αυστηρά χορτοφάγοι (vegan) παίρνοντας πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης – φασόλια, σόγια κ.ά. – θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι βιταμίνες Β6 και Β12 δε βρίσκονται στις φυτικές πρωτεΐνες και ότι οι πρωτεΐνες του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων – σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες των λαχανικών – είναι πλήρεις, γεγονός που σημαίνει ότι παρέχουν όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ένας οργανισμός. Το συμπέρασμα από όλα όσα συνοπτικά αναφέραμε για το κρέας είναι ότι μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει κρέας σε μικρές, όμως, ποσότητες. Μικρές μερίδες κρέατος μπορούν να προμηθεύσουν τον οργανισμό με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, χωρίς να εγκυμονούν περαιτέρω κινδύνους. Περίπου 100-120 γραμ. κρέατος (το μέγεθος μιας τράπουλας) χωρίς λίπος προσφέρουν στον οργανισμό το 1/2 της συνιστώμενης ημερήσιας λήψης πρωτεϊνών, το 1/3 αντίστοιχα για τη ριβοφλαβίνη, νιασίνη, Β6, φώσφορο, το 1/2 για το σίδηρο και 1 1/2 για τη βιταμίνη Β12.

Συμβουλές για την κατανάλωση κρέατος:

• Τρώτε μικρές μερίδες 100 – 120 γραμ.
• Διαλέγετε καθαρά κομμάτια κρέατος χωρίς περιττό λίπος.
• Αποφεύγετε να τρώτε γίδα ή πάπια που έχουν πολύ περισσότερο λίπος από το αντίστοιχο αρνίσιο κρέας ή το κοτόπουλο.
• Συνοδεύετε το κρέας με λαχανικά, όσπρια και σαλάτες.
• Περιορίστε τη λήψη κρέατος σε λίπος όπως μπέικον ή λουκάνικα και καταναλώστε τα σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Μαγειρεύετε το κρέας με υγιεινό τρόπο όπως βράσιμο, άχνισμα, ψήσιμο στο γκριλ ή ψήσιμο χωρίς την προσθήκη επιπλέον λίπους και αποφύγετε το τηγάνισμα.
• Όταν τσιγαρίζετε τον κιμά μην προσθέτετε λίπος ή λάδι, γιατί ο κιμάς έχει το δικό του λίπος και μπορεί να τσιγαριστεί με αυτό.

Το κρέας είναι μυς που περιέχει νερό, πρωτεΐνες και λίπος. Το μοσχάρι, για παράδειγμα, χωρίς λίπος περιέχει κατά μέσο όρο 72% νερό, 21% πρωτεΐνες και 6% λίπος, ενώ το κοτόπουλο αντίστοιχα περιέχει χωρίς την πέτσα 75% νερό, 21% πρωτεΐνες και 3% λίπος. Κοιτώντας ένα κομμάτι κρέατος στο μικροσκόπιο θα δείτε ότι αποτελείται από ανεξάρτητες κυλινδρικές μυϊκές ίνες. Αυτές συγκρατούνται μεταξύ τους με λεπτές ενώσεις συμπαγείς και είναι δύο ειδών: Το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Αυτοί οι συνδετικοί ιστοί είναι περισσότερο ορατοί στα μέρη του κρέατος που κινούνται – μηροί – παρά στα ακίνητα μέρη – πλευρές και στήθος. Το κολλαγόνο μπαίνοντας σε ζεστό νερό μετατρέπεται σε ζελατίνη και όταν μπαίνει σε μαρινάδα διαλύεται. Με τον τρόπο αυτόν κόβονται αυτοί οι συνδετικοί ιστοί του κολλαγόνου και το κρέας γίνεται μαλακό, σε αντίθεση με την ελαστίνη που ούτε διαλύεται ούτε μετατρέπεται. Ο μόνος τρόπος για να κοπεί είναι ο τεμαχισμός του κρέατος σε μικρότερα κομμάτια. Το κρέας κάθε μορφής θα πρέπει να ψήνεται καλά, αποφεύγοντας έτσι κάθε μορφή μόλυνσης όπως η σαλμονέλα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνετε το κρέας σας ή το φιλέτο σας μισοψημένο, όπως γινόταν παλιότερα.

Κανόνες υγιεινής:

• Έχετε το ψυγείο σας σε χαμηλή θερμοκρασία και την κατάψυξη ή τον καταψύκτη σας κάτω από -3ο C.

• Πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή τους με ωμό κρέας. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, επιμένοντας στην περιοχή μεταξύ των δακτύλων και στα νύχια.

• Όταν ξεπαγώνετε κατεψυγμένο κρέας, ξεπαγώστε το στο ψυγείο, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε λεκάνη με παγωμένο νερό. Ποτέ μην το ξεπαγώσετε σε θερμοκρασία δωματίου. Και τούτο γιατί ξεπαγώνει πρώτα η εξωτερική επιφάνεια του κρέατος που είναι πλέον εκτεθειμένη στην ανάπτυξη μικροβίων, περιμένοντας να ξεπαγώσει και το εσωτερικό του κρέατος.

• Πλένετε καλά τα εργαλεία που χρησιμοποιήσατε για να μαγειρέψετε το κρέας και τα σκεύη ή τα πιάτα όπου το κρέας έμεινε ωμό.

• Όταν ψήνετε στο μπάρμπεκιου ή πλύνετε ή αλλάξτε τα πιάτα που είχατε βάλει τα κρεατικά πριν το ψήσιμο.

• Μην αφήνετε το κρέας ωμό ή μαγειρεμένο για περισσότερο από 1 ώρα εκτός ψυγείου.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΡΕΑΤΟΣ (ΑΝΑ 100 ΤΡΑΜ.)

ΚΡΕΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΑΠΑΧΟ (ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ)

Πρωτεΐνες……………..29 γραμ.
Υδατάνθρακες

……………….0
Ίνες

………………………..

ίχνη
Λίπος

…………………

7 γραμ.
Κορεσμένο λίπος

…..

3 γραμ.

Χοληστερόλη

…………

76 mg
Αλάτι

………………….

68 mg
Βιταμίνη Β6

…………

0,4 mg
Βιταμίνη Β12

……………

ίχνη
Σίδηρος

…………………

3

mg
Μαγνήσιο

…………….

27 mg
Νιασίνη

………………….

5mg

Φώσφορο

…………..

218 mg
Ποτάσιο

…………….

396 mg
Ριβοφλαβίνη

……….

0,2 mg
Ψευδάργυρος

…………

5mg
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΘΟΣ (ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ)

Πρωτεΐνες

………..

31 γραμ.

Υδατάνθρακες

………….. 0
Ίνες

…………………….

ίχνη
Λίπος

……………..

4

γραμ.
Κορεσμένο λίπος

…..

1 γραμ.
Χοληστερόλη

……..

85 mg
Αλάτι

……………….

74 mg
Βιταμίνη Β6

………

0,6 mg
Βιταμίνη Β12

…………

ίχνη
Σίδηρος

……………..

1 mg
Μαγνήσιο

…………

29

mg
Νιασίνη

……………

14 mg
Φώσφορο

……….

228 mg

ΚΡΕΑΣ ΑΡΝΙΣΙΟ (ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ)

Πρωτεΐνες

………

28

γραμ.
Υδατάνθρακες

……….. 0
Ίνες

………………….

ίχνη
Λίπος

……………

8 γραμ.
Κορεσμένο λίπος

…..

3 γραμ.

Χοληστερόλη

……

89 mg
Αλάτι

……………..

68 mg
Βιταμίνη Β6

…….

0,2 mg
Βιταμίνη Β12

……….

ίχνη
Σίδηρος

……………

2 mg

Νιασίνη

……………

6 mg
Φώσφορο

……..

206 mg
Ποτάσιο

……….

338 mg
Ριβοφλαβίνη

…..

0,3 mg
Θειαμίνη

……….

0,1 mg
Ψευδάργυρος

……

5mg

ΧΟΙΡΙΝΟ ΑΠΑΧΟ (ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ)

Πρωτεΐνες

……..

30 γραμ.

Υδατάνθρακες

……….. 0

Ίνες

………………….

ίχνη
Λίπος

……………

7

γραμ.
Κορεσμένο λίπος

…..

3 γραμ.
Χοληστερόλη

……

78 mg
Αλάτι

…………….

45 mg
Βιταμίνη Β6

……

0,4 mg
Βιταμίνη Β12

……..

ίχνη
Σίδηρος

…………..

1 mg
Νιασίνη

…………..

5 mg
Φώσφορο

…….

221 mg
Ποτάσιο

………

354 mg

Ριβοφλαβίνη

…..

0,3 mg
Θειαμίνη

………

0,6 mg

Ψευδάργυρος

…..

2 mg

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗΘΟΣ (ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ)

Πρωτεΐνες

…….

30 γραμ.

Υδατάνθρακες

………. 0
Ίνες

…………………

ίχνη
Λίπος

………….

1 γραμ.
Κορεσμένο λίπος

…..

0,5 γραμ.

Χοληστερόλη

…..

83 mg
Αλάτι

……………

52 mg
Βιταμίνη Β6

…..

0,6 mg
Βιταμίνη Β12

……..

ίχνη
Σίδηρος

………….

2 mg

Μαγνήσιο

………

29 mg
Νιασίνη

…………..

7 mg
Φώσφορο

…….

224 mg
Ψευδάργυρος

…..

2 mg

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close