ΑυτοδιοίκησηΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Στην Πάτρα η διήμερη Γ.Σ. και οι εκλογές της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR

Με τη συμμετοχή Εκπροσώπων Περιφερειών της Μεσογείου, πραγματοποιείται στην Πάτρα (ξενοδοχείο «Αστήρ»), την Πέμπτη 28  και την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, η Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, στην οποία προεδρεύει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Οι Μεσογειακές Περιφέρειες, μέλη της Διαμεσογειακής Επιτροπής, θα βρεθούν στη Δυτική Ελλάδα, προκειμένου να συναντηθούν  με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και σημαντικών οργανισμών, να συζητήσουν, καθώς επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για ορθές πρακτικές και να εγκρίνουν τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής.

Κεκλεισμένων των θυρών η Γενική Συνέλευση

Κατά την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών η  Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, που  διεξάγεται μια φορά το χρόνο και αφορά μόνο τα μέλη της και ορισμένους προσκεκλημένους. Οι τεχνικές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν εξειδικεύονται στους τομείς της κοινωνικής, αλληλέγγυας οικονομίας, τη νεολαία, το βιώσιμο τουρισμό, την οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί η Εκλογή Προέδρου και Πολιτικού Γραφείου της νέας Πολιτικής Υπηρεσίας της Διαμεσογειακής Επιτροπής CRPM για το 2018-2020. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας  θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής. Ο πρόεδρος κάθε γεωγραφικής επιτροπής συμμετέχει αυτοδίκαια στο Πολιτικό Γραφείο της  CPMR που είναι το Ανώτατο Πολιτικό Όργανο, το οποίο διασφαλίζει τη  συνεχή λειτουργία,   προτείνει τους πολιτικούς προσανατολισμούς, συντονίζει τις εργασίες μεταξύ των Επιτροπών και των Περιφερειών και εφαρμόζει τις αποφάσεις που λαμβάνει η Γενική Συνέλευση.

Οργανωμένη από το ξενάγηση στην Πάτρα Δίκτυο Teachers4Europe

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας, θα ολοκληρωθούν στις 7 το απόγευμα, οπότε θα ακολουθήσει οργανωμένη ξενάγηση, την οποία η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει αναθέσει συμβολικά στο Δίκτυο Teachers4Europe. Τρεις εκπαιδευτικοί, οι Χριστίνα Διπλάρη, Θωμάς Μπουλιέρης και Ερμιόνη Τσιλιγκιριάν, μέλη του Δικτύου, αναλαμβάνουν να ξεναγήσουν τους φιλοξενούμενους στην πόλη ξεκινώντας  από το Ξενοδοχείο Astir και φθάνοντας  στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ανδρέα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ευχαριστεί τους εκπαιδευτικούς για την εθελοντική συμμετοχή τους και την προσφορά τους.

Ανοικτό Πολιτικό Σεμινάριο για την προστιθέμενη αξία της Πολιτικής Συνοχής και της Συνεργασίας στη Μεσόγειο

Την επόμενη μέρα, την Παρασκευή,   θα διεξαχθεί πολιτικό σεμινάριο  με τίτλο “Η προστιθέμενη αξία της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε. και η συνεργασία στη Μεσόγειο”. Είναι ανοιχτό σε εξωτερικούς προσκεκλημένους κι έχει στόχο να αναπτυχθεί ένας ανοιχτός διάλογος, μεταξύ των περιφερειακών και τοπικών αρχών (κατά κύριο λόγο μέλη της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR), των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των δικαιούχων/ωφελουμένων των πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων τύπων ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) – δημόσιος τομέας, δίκτυα, έργα (πρότζεκτ), ακαδημαϊκή κοινότητα, επιχειρηματικότητα, κλπ. – και των πολιτών.

Επιπλέον, η Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR θα εγκρίνει και θα παρουσιάσει τα μηνύματα πολιτικής της και θα παρουσιάσει τις πρώτες της σκέψεις, για τη νέα θητεία για την περίοδο 2018-2020.

  • Τι είναι η Διαμεσογειακή Επιτροπή (INTERMEDITERRANEAN COMMISSION, IMC)

Η Διαμεσογειακή Επιτροπή είναι μία από της 6 γεωγραφικές επιτροπές της CPMR. Δημιουργήθηκε το 1990 για να εκφράσει τα κοινά συμφέροντα των Μεσογειακών Περιφερειών, και σήμερα συγκεντρώνει 40 Περιφέρειες από 9 διαφορετικές χώρες και από τις δύο ακτές της Μεσογείου (Αλβανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Μαρόκο, Τυνησία).

Αποστολή της Διαμεσογειακής Επιτροπής είναι η μελέτη των κοινών προβλημάτων και η εφαρμογή στο χώρο της Μεσογείου συγκεκριμένων δράσεων διαπεριφερειακής συνεργασίας για την οικονομική, κοινωνική, επιστημονική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Κατά αντιστοιχία με την CPMR, και η Διαμεσογειακή Επιτροπή δημιουργεί εσωτερικές Ομάδες Εργασίας και Ομάδες Δράσης, ανάλογα με τις ανάγκες της.

Η αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από το 2011 που διαδέχθηκε την κρατική Περιφέρεια, έχει εκλεγεί 2 φορές (2012-2014 & 2014-2016) στην Αντιπροεδρία και 1 φορά (2016-2018) στην Προεδρία της Επιτροπής. Η  εκλογή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας ως Προέδρου της Διαμεσογειακής Επιτροπής έγινε ομόφωνα στη Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής που διεξήχθη στη Βενετία στις 30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου του 2016, αφού μόλις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τον Μάιο του 2016, οι υποψήφιοι από άλλες περιφέρειες παραιτήθηκαν υπέρ του.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button