Γεγονότα

Διακόσιοι παραγωγοί στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (φωτο)

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν πριν από λίγο στην Αθήνα αγρότες – μέλη του Α.Σ. Αγρινίου (πρώην ΕΑΣ) για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τα φωτοβολταϊκά

Η διαμαρτυρία εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε ευρεία σύσκεψη παραγωγών που έγινε την Κυριακή στο Αγρίνιο, ενώ να θυμίσουμε πως και την Δευτέρα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΕΗ.

Μερικά από τα  βασικά θέματα που τέθηκαν σήμερα ήταν η πορεία χρηματοδότησης των φ/β σταθμών και οι δυσκολίες που παρουσιάζονται εξαιτίας της έντονης φημολογίας για νέα περικοπή των εγγυημένων τιμών από το ΥΠΕΚΑ καθώς και  οι καθυστερήσεις στη κατασκευή των δικτύων καθώς και των κατασκευασμένων εδώ και 3μιση μήνες φωτοβολταϊκών σταθμών από πλευράς ΔΕΗ.

Κυρίαρχο θέμα όμως ήταν  τα εμπόδια που συνεχώς παρουσιάζονται στη διαδικασία έγκρισης και αποδέσμευσης των χρημάτων που προβλέπονται από τα Σχεδία Βελτίωσης. Είναι αξιοσημείωτο πως μόνο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό του Αγρινίου, έχουν κατατεθεί πάνω από 300 φάκελοι για Σχέδια Βελτίωσης που αφορούν και σε φωτοβολταϊκά και από αυτά έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα μόνο τα 38. Η αντιπροσωπεία των αγροτών που συναντήθηκε με εκπρόσωπους  του Υπουργείου, μετέφερε  την αγανάκτηση τους για τις καθυστερήσεις αυτές, που ακυρώνουν επενδύσεις που τόσο ανάγκη έχουν οι αγρότες αλλά και η περιοχή γενικότερα, ενώ έντονη είναι και η κριτική που υπάρχει για το σοβαρό ενδεχόμενο κουρέματος στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών και στις καθυστερήσεις της σύνδεσης των σταθμών με το δίκτυο της ΔΕΗ, ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν.


Το θέμα των Σχεδίων Βελτίωσης τέθηκε στους Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συσκέφτηκαν ώστε να δώσουν απαντήσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι αγρότες ανέμεναν στην είσοδο του Υπουργείου, που είχαν αποκλείσει.

Όπως δήλωσε στο Agronews ο Θ. Κουτσουπιάς, πρόεδρος του Α.Σ Αγρινίου, από πλευράς υπουργείου έχει δοθεί η διαβεβαίωση ότι τα αιτήματα εξετάζονται και εντός ολίγου θα υπάρξει απάντηση, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον κ. Τσαυτάρη ο οποίος το πρωί απουσίαζε από το γραφείο του. Οι ίδιοι οι αγρότες, πάντως, (περίπου 300 στον αριθμό) σχεδιάζουν στη διάρκεια της ημέρας να προχωρήσουν σε αντίστοιχη διαμαρτυρία στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
«Τα Σχέδια Βελτίωσης κωλυσιεργούν 2,5 χρόνια και για το ίδιο διάστημα παραμένουν «παγωμένες» οι επενδύσεις των αγροτών. Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί μόλις 39 προεγκρίσεις για την περιοχή του Αγρινίου. Το υπουργείο περιορίζεται μόνο κάθε τόσο να εκδίδει ανακοινώσεις ότι «οι διαδικασίες προχωράνε, ότι έχουν ολοκληρωθεί κατά μεγάλο ποσοστό κ.ο.κ.» ενώ στην πράξη δε συμβαίνει τίποτε από αυτά», ανέφερε στο Agronews ο κ. Κουτσουπιάς.

Φωτοβολταϊκά
Παρόμοια είναι και η κατάσταση με τα φωτοβολταϊκά όπου ο όρος «αυτοπαραγωγή» ουσιαστικά εξαιρεί τους αγρότες από τη χρηματοδότηση και βάζει «φρένο» στην υλοποίηση των επενδύσεων. «Οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου είχαν δεσμευθεί ότι, ειδικά για τους πρώην καπνοπαραγωγούς, θα υπάρξει δυνατότητα μέρος της χρηματοδότησης να προέλθει από την ένταξη των φωτοβολταϊκών επενδύσεων στα Σχέδια Βελτίωσης. Ούτε αυτό έγινε», δήλωσε ο κ. Κουτσουπιάς αφήνοντας αιχμές για εμπαιγμό των Αγρινιωτών παραγωγών αλλά και των αγροτών στο σύνολό τους.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button